ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Apuntes Tema 1 Contabilidad Financiera


Enviado por   •  16 de Mayo de 2015  •  1.524 Palabras (7 Páginas)  •  390 Visitas

Página 1 de 7

Tema 1

1. Activitat econòmica i circulació de valors

La comptabilitat financera se centra en la relació de la empresa amb l’exterior. Aquesta interacció te dos tipus de fluxos. Per una banda la compra de bens i serveis, i el cobrament i pagament de diners. El import monetari es el mateix, però el que no es el mateix es el moment del temps en el que es produeix el pagament (exemple la llum). El que ens interessa es el corrent econòmic o real.

2. La riquesa de l’empresa i les seues variacions

Patrimoni: és el conjunt de béns, drets i obligacions degudament valorats vinculats a una unitat econòmica ( persones físiques o jurídiques) en una data concreta. Des del punt de vista comptable es indiferent la forma jurídica ja que tots estan obligats a dur la comptabilitat. És una magnitud estàtica el patrimoni. Què contem en un patrimoni?

ACTIU

-Béns: elements que l’empresa controla i que són destinats a l’ús, transformació o venda.

-Drets de cobrament o drets de vendre algo

Tenen signe positiu, quan mes actiu, més patrimoni té.

PASSIU

Si una persona te deutes, disminueix el seu patrimoni, per tant te signe negatiu.

El patrimoni net és el actiu menys el passiu, que es verdaderament la seua riquesa. El patrimoni net, com a criteri estàtic, du sempre una data, és com una fotografia. L’objectiu de una empresa es incrementar el seu patrimoni.

Aconsegueix augmentar el seu patrimoni amb el corrent econòmic o real. Compra bens i els ben per un import superior.(apartat 1)

Renda o resultat: augment o disminució del patrimoni en un període determinat per causes diferents a les aportacions o retirades de recursos per part dels propietaris.

Una altra manera de augmentar el patrimoni de la empresa es aportar per part dels seus propietaris del seu patrimoni personal. De la mateixa manera, els propietaris poden disminuir la riquesa llevant diners de la mateixa.

Es una magnitud flux, perquè es refereix a un moment determinat.

Recordar que el que ens interessa es el fet de comprar o vendre bens i serveis, no el moment en el que es produeix el pagament o cobrament.

Ingressos: es el que genera la venda de béns i serveis.

Despeses/gastos: es el que genera la compra de béns i serveis.

Resultat : ingressos menys despeses.

3. Usuaris i usuàries de la informació comptable

L’objectiu últim de la comptabilitat es subministrar informació útil per a prendre decisions. La comptabilitat és pública (registre mercantil). Esta informació és útil per a la empresa i per als interessats de la empresa, que són:

Usuaris externs: no participen en l’elaboració de la informació comptable, no participen en la presa de decisions de l’empresa. (accionistes, prestadors, empleats...)

Usuaris interns: Sí participen en l’elaboració de la informació comptable, la utilitzen per a prendre decisions en l’empresa. Un tècnic administratiu, participa de l’elaboració però no pren decisions, per tant es usuari extern. Directius de nivell superior i directius de nivell mitja.

4. Requisits de la informació comptable

Requisits per a que la informació sigui útil, estan recollits en el marc conceptual de la comptabilitat (punt 2, no del tema)

Son requisits obligatoris.

Ha de ser informació rellevant. Ha de ser útil per a la presa de decisions econòmiques i ha de mostrar els riscos a que s’enfronta l’empresa.

Ha de ser informació fiable. Lliure d’errors materials, ha de ser neutral (important per a prendre decisions) ja que el mateix element pot tindre diferents valoracions (per a evitar-ho, acollir-se a una normativa), ha de presentar una imatge fidel.

Integritat, se deriva de la fiabilitat, vol dir que contingui de manera completa totes les dades que ens puguin servir per a prendre decisions.

Ha de ser comparable, en el temps i entre empreses.

Per últim ha de ser clara, es a dir, amb uns coneixements bàsics, l’usuari ha de ser capaç de interpretar-la

5. Estats financers i elements que els componen

Documents de caràcter públic que les empreses han de subministrar el exterior. Els ingressos i les despeses venen recollits en el compte de pèrdues i guanys.

Comptes anuals estan formats per 5 documents.

Definicions formals, les que estan recollides en la normativa:

Actiu: tres parts en la definició:

- Béns, drets i altres recursos controlats (no te per que ser propietària)

- Que resulten de fets passats.

- Dels quals s’espera que l’empresa obtinga beneficis o rendiments econòmics en el futur.

Passiu:

- Obligacions actuals.

- Que se deriven de fets passats.

- Per a la seua extinció l’empresa ha de desprendres de recursos que puguen produir beneficis.

Patrimoni net: Diferència entre actiu i passiu (en el tema 8 es veurà millor). El patrimoni net inclou les aportacions dels socis i el resultat que genera l’empresa.

Per a que siguen reconeguts com a actiu i passiu, apart de complir la definició, han de complir uns criteris de reconeixement.

El actiu pot ser corrent o no corrent.

Actiu no corrent:

- son els elements que romanen

...

Descargar como (para miembros actualizados) txt (10 Kb)
Leer 6 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com