ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

EL TERRITORI I LA SEVA CONSTITUCIÓ DE L’ANIMACIÓ SOCIOCULTURAL


Enviado por   •  25 de Octubre de 2014  •  2.463 Palabras (10 Páginas)  •  173 Visitas

Página 1 de 10

EL TERRITORI I LA SEVA CONSTITUCIÓ DE L’ANIMACIÓ SOCIOCULTURAL

Per a realitzar aquesta segona PAC, he escollit el territori d’Esparreguera, doncs he tingut accés al “Pla Local de Joventut 2008-2011” que es dugué a terme durant aquest període, tot adreçant-me a l’Ajuntament d’aquesta vila i a la seva pàgina web.

Així, uns dels trets que millor defineixen Esparreguera és la situació privilegiada en el territori, ja que d’una banda, està molt pròxima a Barcelona, el que comporta una integració amb l’entorn metropolità, i per l’altre banda, el caràcter no rigorosament urbà que li dóna la distància física i el contacte directe amb l’entorn natural. A mes, pel nord i per l’oest, Esparreguera es comunica amb el Bages, amb Anoia i amb l’Alt Penedès. Les relacions amb aquesta àrea es podria dir que són més dèbils degut al seu baix grau de desenvolupament industrial, la baixa densitat de la població i les males comunicacions, exceptuant l’autovia AP-2 que comunica directament Esparreguera amb Igualada.

L’ Animació Sociocultural en aquest territori es constitueix de la següent manera:

• Can Comelles: es treballa en la promoció del benestar i qualitat de vida dels residents, en el treball en equip i en l’atenció integral a la persona gran, entenent com a serveis integrals el conjunt d’actuacions orientades a satisfer les necessitats socials, psicològiques, cognitives i físiques de les persones grans i el seu entorn.

• Centre Obert la Fulla: és un servei d’atenció a la infància, l’adolescència i la família del Departament de Serveis Socials de L’Ajuntament d’Esparreguera. Es potencia l’estructuració i el desenvolupament de la personalitat. L’adquisició d’aprenentatges bàsic, compensant les deficiències socioeducatives dels nens i adolescents. Alhora, donen suport a les famílies en l’educació dels seus fills, atenent les dificultats en la pràctica quotidiana.

• Cultura i Festes: Esparreguera gaudeix d’un teixit associatiu que fa que qualsevol projecte sigui tirat endavant per la gent de la vida. Així mateix existeix una participació ciutadana a través de la música.

• Esports: té la finalitat primordial de fomentar, dirigir, regular i orientar l’activitat física i l’esport a Esparreguera oferint la possibilitat de practicar tota mena d’esports amb igualtat i promoure l’activitat física i esportiva.

• Joventut: és el que s’analitza posteriorment en aquesta PAC.

• Nous Catalans: programes d’ acollida, recepció i per a la convivència dels nouvinguts. Pretenen facilitar el pas de l’ acollida a la integració plena. P. Ex: Taller de Llengua, projecte Apropa’t, Taller Sanitari, etc.

• Polítiques d’igualtat: programes i projectes destinats a promoure la igualtat entre homes i dones, tant a la llar, a la feina, a la política, també eradicació de la violència masclista, etc.

• Cabalbaix: pla supramunicipal sobre drogues i comportaments de risc.

ANÀLISI DEL PROJECTE I RELACIÓ AMB ELS MARCS TEÒRICS

ETAPA DE RECOLLIDA, ANÀLISI I SÍNTESI D’INFORMACIÓ

Aquesta és la primera etapa per la qual es comença a l’hora de dissenyar un programa o projecte d’Animació Sociocultural. Etapa per la qual s’ha d’obtenir tota la informació necessària per a definir, ajustar, delimitar i justificar l’acció que es vol desenvolupar. Es dóna molta importància al com perceben la realitat els destinataris del projecte.

Cal comentar que en aquesta esta fase primerenca, seria important tenir en compte unes consideracions prèvies:

• L’origen del projecte: quin és el punt de partida? En aquest cas, en el projecte que he escollit l’origen ve donat per l’agent impulsor que és l’Ajuntament d’Esparreguera, qui ho delega a la Regidoria. Es desenvolupa seguint una política establerta per aquest organisme públic, es tracta d’un encàrrec institucional, alhora que és una proposta professional. Podríem esmentar també que té el seu origen en la continuació d’un projecte existent, ja que aquest pla local és una continuïtat i millora del pla local anterior.

• Què ens interessa?: S’ha de recollir la informació que realment ens interessa. En aquest cas, aquest projecte recull tot un estudi molt ben elaborat de la situació dels joves en aquest territori des de diferents àmbits.

• De quant de temps es disposa?: S’ha d’establir un temps proporcional en relació al temps de què es disposa per dissenyar el projecte.

• No s’ha de considerar la realitat d’una manera estàtica: S’ha de tenir en compte que la nostra societat està en continu canvi. Encara que aquest pla hagi utilitzat el diagnòstic del pla que el precedeix, ha tingut en compte tots els canvis que ha sofert la situació del joves en aquest territori.

• La participació en l’anàlisi de la realitat: És important que en aquesta etapa participin els destinataris del mateix, ja que la participació és l’element fonamental en tota actuació d’ ASC, a més, d’aquesta manera s’aconseguirà un major grau de compromís i implicació per part dels destinataris, que en aquest cas és la població jove.

Una vegada s’han tingut en compte aquestes atencions prèvies, comença la primera part de l’etapa inicial del projecte, que és l’anàlisi de l’entorn. En aquest cas, el Pla Local de Joventut 2008-2011, recull tot un estudi reflectit en taules de la situació dels joves d’Esparreguera. Amb tota aquesta informació, hi va haver un esperit de canvi i transformació de la realitat que vivien els joves d’aquest territori. Amb aquest pla, es pretenia continuar la tasca iniciada en el seu precedent incorporant nous projectes que abordessin de manera global les problemàtiques dels joves. En aquest projecte, es considera que la joventut és un procés de transició cap a l’emancipació, que s’entén com la capacitat de decisió sobre la pròpia vida, per a decidir com a persones ciutadanes plenament i amb autonomia sobre la pròpia trajectòria vital. Així, els propulsors d’aquest pla entenen que les polítiques de joventut han d’abordar els aspectes centrals per a la consecució de la plena ciutadania. L’objectiu de les actuacions que es proposen van en la direcció de facilitar l’accés als recursos socials, polítics, econòmics i culturals i garantir l’exercici de plena ciutadania (dret, responsabilitat i capacitat per decidir sobre la pròpia vida i incidir en la vida col•lectiva).

Aquesta primera etapa també ha d’incloure un anàlisi institucional, que és l’anàlisi de la institució des de la qual es durà a terme el programa o projecte. Així, la institució des de la qual s’impulsa aquest projecte és la

...

Descargar como (para miembros actualizados) txt (17 Kb)
Leer 9 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com