Introducció A L'assemblearisme
Enviado por iscformacio • 17 de Octubre de 2011 • 712 Palabras (3 Páginas) • 456 Visitas
0.Introducció a la Guia
Què és una assemblea popular?
L'assemblea és la ferramenta col·lectiva de presa de decisions. És característic de l’organització igualitària, i permet l’autogestió de qualsevol projecte col·lectiu d’una manera horitzontal, compartida i cooperativa.
L'assemblea està lligada a la democràcia directa, una forma de democràcia en la qual els ciutadans participen directament en el procés de presa de decisions polítiques.
Cal matisar que la democràcia directa de vegades es confon amb la democràcia participativa. Alguns sistemes de democràcia directa vigents al món actualment donen a la ciutadania tant poders legislatius com executius, per bé que la majoria de sistemes existents permeten la participació només en el procés legislatiu.
La democràcia directa en la seva forma tradicional és el govern del poble mitjançant referèndums. La ciutadania té dret a aprovar o vetar lleis, així com a retirar el suport a un representant (si és que el sistema té representants) en qualsevol moment.
L'objectiu de l'assemblea és un funcionament transparent facilitador de la participació directa de tothom, en igualtat de condicions, basant-se en procesos de diàleg par a la presa de decisions sobre allò col·lectiu.
Es tracta de trobar els millors arguments, construïts col·lectivament, per tal de generar intel·ligència col·lectiva, línies compartides de pensament i acció. Tracta de conciliar les diferents postures evitant, sempre que siga possible, el paradigma de les majories de la votació.
Tot i que és recomanable una lectura completa, la guia pretén servir com a material de consulta, les parts del qual es poden usar tenint en compte les necessitats de cada moment en cada assemblea.
Necessitem guies metodològiques concretes, però cal adaptar-les a les nostres necessitats pràctiques amb flexibilitat.
Per tant, aquesta guia només pretén ser una proposta per a l’experimentació. Cal valorar-la i adaptar-la a mesura que detectem noves necessitats. Està feta sobre màxims, i es basa en altres guies produïdes per diferents col·lectius i acampades. Alhora, tracta de contindre l'ideal que ens hem pogut imaginar ara i per a ara.
Potser no tot serà possible ni sempre de la manera desitjable, però evidentment, l'aprenentatge assembleari està completament lligat a la pràctica d'aquest mètode organitzatiu.
1.Consideracions inicials
Si partim del “no ens representen”, hem de trencar amb el costum de delegar la presa de decisions i la representació. El poder està en les assemblees.
Com tot sistema de gestió política, l’assemblearisme té les seves esquerdes i debilitats.
L'assemblea és una ferramenta organitzativa i esdevé allò que d'ella
...