Jan de Vries: “La reestructuración de la industria”, a J. de Vries: La economía de Europa en un periodo de crisis 1600-1750, Cátedra, Madrid 1979, pp. 95-120.
Enviado por tanathal • 25 de Abril de 2016 • Reseña • 1.267 Palabras (6 Páginas) • 395 Visitas
Jan de Vries: “La reestructuración de la industria”, a J. de Vries: La economía de Europa en un periodo de crisis 1600-1750, Cátedra, Madrid 1979, pp. 95-120.
Tesis:
1. Los siglos XVII y XVIII son testigos de los cambios trascendentales en la industria europea. No fueron primordialmente cambios tecnológicos. Más exactamente se trata de profundos, aunque graduales, cambios de la organización industrial y de la dramática alteración de la localización de la industria. También se vio afectada la composición de la producción. Aunque hay controversia sobre si la producción total creció o no de forma importante en esa era de población estable, no cabe la menor duda que ciertas industrias lave crecieron enormemente. (pp-95)
a) Localización industrial y los principios de la difusión de técnicas.
- Localització industrial en els nuclis urbans tradicionals. Això es degut a la dificultat per transmetre els coneixements tècnics i la falta de capital per emprendre aquestes cares accions difusores.
- Qualificació humana > Inversió de capital fixe.
- Enorme importància dels refugiats d’origen holandes i hugonots en la difusió de noves tècniques d’agricultura i manufactures proto-industrials, en el marc de les Guerres de Religió. (Aquestes son una gran causant del moviment de aquesta ma d’obra especialitzada i amb alts coneixements tècnics)
- Els governs son actius i impulsen mesures per tal de ajudar, controlar i millorar l’economia (Aranzels, búsqueda de noves tecnologies, acolliment de refugiats amb alts coneixements especialitzats. etc)
Síntesi: … los gobernantes de la mayor parte de los estados del siglo XVIII no se contentan con dejar al azar la distribución de los recursos económicos entre ellos. Se enfrentan a la crisis económica buscando, a través de la guerra abierta y la legislación, la redistribución favorable a sus intereses de la actividad económica. (pp-100)
b) Cambio tecnológico
- Canvis tecnològics que creen les bases per la revolució industrial a finals del segle XVIII.
- Reducció de costos i augment de oferta, i augment de la flexibilitat, dins del marc i les limitacions tècniques de la tecnologia proto-industrial. Sobretot canvis en l’organització però comencen a aparèixer cada cop mes canvis en la tecnologia i progressivament mes rellevants dins del seu context.
- Exemple holandes: avanç de la tecnologia “renaixentista” amb un límit màxim de productivitat. Aquest model tecnològic extreu el màxim rendiment possible de les tecnologies conegudes abans de la rev. Industrial però té un clar límit i es superat fàcilment un cop es comencen a utilitzar tecnologies de producció plenament industrials: Una economía, la holandesa, debía mucho de su florecimiento como potencia industrial a una serie de avances tecnológicos. Una descripción de estos debería influir tanto las posibilidades como las limitaciones de la tecnología antes de la Revolución Industrial. (pp- 102)
Síntesi: La industria holandesa, quizás un curiosum en el amplio espectro del desarrollo industrial, preparo el terreno para el surgimiento de industrias en otras regiones. (pp-104)
c) Cambio organizativo
- La producció a les ciutats encara esta sota el domini dels gremis. No s’abandonen aquets, sinó que es mantenen i fins i tot en alguns casos es protegeixen.
- Els comerciants intenten fugir del rígid control dels gremis per augmentar la producció. Per lo tant, marxen de la ciutat.
- Creació per part dels comerciants d’empreses de caràcter capitalista en zones rurals per tal d’evadir els gremis.
- Aquests aprofiten els temps morts en els cicles agraris per a generar la seva producció.
- Fluxos migratoris del camp a la ciutat es veuen altament reduïts per l’anterior.
- Xoc entre els interessos del comerciant, que vol una producció estable i continuada i la el pagès-treballador, que veu la seva producció industrial com una afegit econòmic no dividit del seu treball en camp.
- Canvi radical i primes passos cap al capitalisme industrial i l’economia de mercat.
Síntesi: Los esfuerzos de los comerciantes
...