ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Lengua i Comunicación


Enviado por   •  2 de Noviembre de 2015  •  Trabajo  •  1.425 Palabras (6 Páginas)  •  96 Visitas

Página 1 de 6
  1. Sobre la base de quins arguments jurídics en Fernando pot afirmar que l’emissió i comentari del vídeo no comportaria, al seu entendre, cap problema jurídic?

La Carta dels drets fonamentals de la Unió Europea reconeix entre d’altres, el respecte a la dignitat humana i el dret a la llibertat d’expressió i informació a l’article 11:

1) Tota persona té el dret a la llibertat d’expressió. Aquest dret comprèn la llibertat d’opinió i la llibertat de rebre o comunicar informacions o idees sense que hi pugui haver ingerència de les autoritats públiques i sense consideració de fronteres.

2)Es respecten la llibertat dels mitjans de comunicació i el seu pluralisme.  

És una informació veraç, que es confirma amb les imatges que tenim. És un persona que té un càrrec públic i que, per tant, està acostumada a que la seva vida privada també pugui ser  notícia.

Altres mitjans ja havien fet ressò del seu divorci i de la nova relació. S’havien  deixat veure, anteriorment, en una presentació d’un llibre i també anant de compres pels carrers de Madrid.

Definitivament, el dret a la llibertat d’expressió i el dret a la llibertat d’informació prevalen sobre tots els altres drets.

  1. Per contra, com a director del programa, per evitar riscos i les responsabilitats derivades a vulnerar drets de tercers, posa’t en la pell de la Ministra i pensa quins arguments podria ella utilitzar per denunciar judicialment l’emissió i el comentari d’aquestes imatges.

Els fets noticiables han de tenir transcendència pública. Aquest fet no és notícia encara que sigui veritat. Aquestes imatges susciten la curiositat de la gent. A més a més, poden afectar la reputació, el bon nom de la Ministra i, també, la relació amb altres persones. I, sobretot, la persona que hi està relacionada té dret a ser protegida perquè és una persona privada.

Així ens trobem que la sentència del TC, en el seu fonament de les persones privades determina que, tal i com va determinar-se en la STC 107/88, “l’eficàcia justificadora de les llibertats d’expressió i d’informació perd la raó de ser en cas de que s’exercitin en relació amb conductes privades mancades d’interès públic, la difusió i els enjudiciaments públics de les quals són innecessaris, per tant, pera formar l’opinió pública lliure en consideració a la qual es reconeix la posició prevalent que tenen.”

Sobre el tipus d’engany en pertorbar la intimitat de les persones i utilitzar càmeres ocultes (teleobjectiu en aquest cas), s’hi han referit diverses sentències, que justifiquen aquesta manera de procedir amb l’argument següent, de la sentència de 2 de desembre de 2004 (“La residència dels horrors”): “En paraules de les sentències de l’Audiència Provincial de València de 24 de gener de 2002 i 32 de maig de 2003, que aborden casos semblants a aquest, que la conducta dels professionals que intervenien en el programa < en el cas conegut com a periodisme d’investigació, amb el qual és consubstancial la simulació de la situació i, com a mínim no amb antelació cronològica, la no revelació de la identitat periodística de l’interlocutor>>, a la qual cosa s’afegeix que aquesta circumstància <>, de manera que és <>.”

  1. Analitzat el cas des de la perspectiva de les dues parts implicades, a continuació, per decidir si incorporeu o no aquest contingut al programa, analitza el cas aplicant el mètode de ponderació per resoldre conflictes entre drets fonamentals. És necessari argumentar totes les respostes.
  1. L’exercici de quin/s dret/s donaria origen al possible conflicte?

En el cas del dret a la intimitat, la veracitat del fet no és criteri d’exclusió de la il·legitimitat d’una intromissió, en el sentit que la revelació de fets veraços pot perfectament ser constitutiva d’una intromissió il·legítima a la intimitat personal i familiar d’una persona. I és que el dret fonamental a la intimitat té per objecte garantir a l’individu un àmbit reservat de al seva vida, vinculat amb el respecte a la seva dignitat com a persona, un exemple és l’art. 10.1 CE, sostret a l’acció i coneixement dels altres, tant si són persones públiques com privades, en tant que no es pot exigir a ningú que suporti passivament la difusió de dades de la seva vida privada, encara que siguin reals.

...

Descargar como (para miembros actualizados) txt (9 Kb) pdf (77 Kb) docx (14 Kb)
Leer 5 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com