Pedagogia Social
Enviado por sodasen • 25 de Marzo de 2014 • Tesina • 942 Palabras (4 Páginas) • 414 Visitas
1. Desenvolupa les vies d’aproximació a la construcció de la Pedagogia Social i que permeten accedir a la seva fonamentació.
La Pedagogia Social es centra en tres vies d’aproximació a la construcció de la disciplina, la històrica, l’empírica i l’analítica. Les vies són aquelles que permeten accedir a la fundamentació permetn plantejar que és la Pedagogia Social i com construirla i reconstruirla.
Per començar a explicar la via històrica, agafarem una cita com a referència “El recorrido histórico es imprescindible para el logro del objetivo formulado” (Negrín 1977). Amb això, podem fer-nos una idea de la importància que té el coneixement de la història. Durant el desenvolupament d’aquesta via intentarem donar resposta a la pregunta, Què han dit els pedagogs socials des de l’inici de la Pedagogia Social?
La via històrica ens explica els inicis de la Pedagogia social, les influències que aquesta ha tingut al llarg dels temps a través dels diferents plantejaments i els diferents autors.
Diferenciem dues etapes en la historia de la Pedagogia, L.Múgica, parla de la primera d’elles en el seu treball En torno al origen de la pedagogía social en la filosofia alamana. (L. Múgica 1986) en aquest llibre l’autor parla sobre com conceptes teòrics sobre educació van influir en el naixement de la Pedagogia Social. A través de Kant i la seva teoria pedagògica s’aborden qüestions com la educació i la llibertat com a solució al problema de l’educació. En la segona part l’autor es centra en Paul Natorp, a qui considera el pare de la disciplina.per tal d’intentar mostrar les claus que permetin reconstruir, històricament algunes de les temàtiques que van inspirar tendències i avui en dia segueixen ocupant part de l’estudi de la Pedagogia Social. Les diferents visions i opinions d’autors com Pestalozzi, Herbart o Töennies porten a Natrop a formular “Principios teóricos de la PS” on aborda punts com l’educació i la relació amb el terme social, així com la de la cultura i la societat i finalment com en el camp del coneixement teòric el concepte educació condueix al de comunitat.
Un altre autor, Quintana, en la seva obra “Pedagogía Social”, planteja que l’evolució històrica de la Pedagogia Social és inseparable de les inquietuds metateóriques al intentar conceptualitzar el concepte de Pedagogia Social. Aquest autor rebat que Natrop fos el fundador de la ciència pedagogica, com a molt el seu “denominador” però reconeix que la visió d’aquest va influir al desenvolupament de la Pedagogia Social sobretot a Alemania.
Així, la via històrica no es limita a revisar el que s’ha fet a altres països en aquesta disciplina, sino que juntament amb les altres dues vies explica els diferents modelsa teorics i construix així una metateoria.
La via pràctica o empírica respón a la pregunta, que fan avui en dia els pedagogs socials i els educadors? Es a dir, que fan els educadors socials
...