Percepción espacio y tiempo
Enviado por Julissa Anzules • 21 de Octubre de 2015 • Informe • 1.114 Palabras (5 Páginas) • 81 Visitas
[pic 2]
Concepte de temps:
Podem entendre el temps com un factor que ens ajuda, d’una manera o una altra, a representar-nos en ell i d’aquesta manera ens entenem a la vida. Això provoca que els nens trobin connexions entre les seves accions i els esdeveniments. Hem d’oferir sentit a la narració compartida que es construeix a l’escola.
Gràcies a experiències de tipus sensorials, a les imatges i als petits projectes, podem oferir una percepció i vivències significatives de la noció del temps.
Hi ha infinitats de maneres i paraules per definir el temps, també és una terme que no és fàcil de definir. Jo he optat per la següent definició: magnitud física que ens permet ordenar la seqüència dels successos, establint un passat, un present i un futur.
Per als nens, el temps el defineixen com alguna cosa continua, perceptible i alhora abstracte. Els nens no mostren que la seva consciència en el temps, més que un concepte, per a ells, és un sentiment o una imatge. El temps es va construint dia a dia.
Com es pot percebre el temps?
Cada persona percep el temps d’una manera diferent. Una persona gran percebrà el temps de manera més lenta, a un nen petit el temps li passarà volant. No existeix la mateixa percepció de temps quan ho estàs passant malament que quan s’espera o es celebra quelcom.
El concepte de temps com a noció abstracta i relativa, és també un símbol que compartim culturalment com una manera de arribar a entendre una mateixa realitat.
Factors que determinen i caracteritzen el temps:
S’hauria de diferenciar molt bé entre els dos conceptes que tenim normalment de temps, a l’Escola Infantil tracten aquest concepte des del calendari, els dies de la setmana, els fenòmens meteorològics o la seva mesura a través de les hores, minuts i segons del rellotge.
Els ritmes temporals o rutines a l’escola són molt importants per als nens. Entenen que les rutines vitals d’organització es concreten en accions periòdiques, com ara: menjar, rentar-se o dormir. També entenen els esdeveniments podem dur-se a terme: “sempre”, “de vegades” “mai”... Així entenen que els fets passen de forma regular o irregular, ajuda a orientar-se temporalment en el temps.
Els nens, al segon cicle d’infantil, representen bàsicament el temps en relació al present, passat i futur. “Ahora”, “hoy”.... Aprenen nocions vinculades amb el passat “abans” “fa un temps”... i amb el futur “demà”, “després”.
Les posicions relatives de moments en el temps es poden definir mitjançant la successió i la simultaneïtat.
La duració i la distància és el temps que transcorre entre dos successos que es produeixen en el temps.
Hi ha dues categories de velocitat : lentitud i rapidesa.
El temps i l’espai són susceptibles de comprensió quantificada i qualificada.
Concepte d’espai:
Hi ha moltes maneres per definir el concepte d’espai. Podem definir com una capacitat de terreny o lloc. També com el transcurs de temps entre dos successos.
Moltes persones realitzen mandales amb una finalitat terapèutica que permeten recuperar l’equilibri, l’harmonia i el coneixement interior.
Parlar del temps a l’escola es parla de la finitud, de la transformació, dels cicles vitals, etc. Al igual que els espais representen cada acció infantil, es molt important, també, representar el pas del temps en els espais, mostrant el sentit del principi, el durant i el mentre, el que s’inicia i finalitza (com el curs escolar), del que roman on està en continuadament en transit (com les nostres identitats),
...