ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Teorías de la comunicación .


Enviado por   •  17 de Febrero de 2016  •  Apuntes  •  571 Palabras (3 Páginas)  •  274 Visitas

Página 1 de 3

a) Definiu breument les categories de ‘Criticisme’ i ‘Funcionalisme’ a partir del text d’Antonio Pineda.

Funcionalisme La dicotomia funcionalista és aquella que es pregunta que han de fer els mitjans de comunicació perquè compleixen els seus objectius dins d’un sistema de poder sense posar en crisi aquest mateix sistema.

Criticisme És aquella teoria que s’oposa a un sistema de control social i que en conseqüència també crítica el paper dels mitjans de comunicació en aquest mateix sistema.

b) Assenyaleu les diferències fonamentals entre ‘Criticisme’ i ‘Funcionalisme’.

El contrast bàsic entre  el funcionalisme i el criticisme condiciona de manera profunda certes diferències, i fins i tot incompatibilitats entre les teories de les  diferents escoles. Els primers analitzen els mitjans de comunicació des de la perspectiva dels processos de la lluita política i els segons veuen els mitjans com a instruments per a establir i mantenir una harmoniosa integració dels valors i significats en la societat.

c) Per què la Perspectiva Funcionalista és interna i la Perspectiva Crítica és externa?

Pel que fa la perspectiva funcionalista, és interna perquè treballa dins d'un marc ideològic determinat, intentant estipular el paper de la comunicació com a peça fonamental dins d'un sistema social.

Com cita Pineda en el seu text: "El funcionalisme no ha de ser considerat com una teoria sociològica tancada, sinó com un agregat de teories situades a diferents nivells que convergeixen en la descripció sistemàtica de les formes d'acció social que es produeixen a l'interior del sistema social”

La perspectiva crítica és, per contra, externa: S'oposa a la totalitat d'un marc social, revelant el paper de la comunicació com una part del sistema ideològic que el dissenteix. Les teories crítiques suposen el que seria la teoria de la societat, com pot comprovar-se en les obres de l'Escola de Frankfurt o com el text cita en autors com Guy Debord. Cal remarcar que la teoria crítica es pregunta sobre el tot de la societat i els mitjans de comunicació que es vol analitzar, especialment les seves dimensions socials, polítiques i econòmiques

d) Des de la perspectiva del funcionalisme, explica la funció dels mitjans de comunicació com a elements d’integració social.

En la teoria funcionalista de la societat, els mitjans de comunicació sembla ser que juguen un paper fonamental des de el punt de vista de la integració social. Segons Talcott Parsons, la integració social va a partir de diferents funcions i subsistemes totalment coherents i ordenats que van a càrrec dels subsistemes de la cultura incloent-hi les institucions socials d’educació pública i semipública, la religió i la mateixa comunicació de masses.

...

Descargar como (para miembros actualizados) txt (4 Kb) pdf (75 Kb) docx (9 Kb)
Leer 2 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com