Breu Història de la Movida Madrileña.
Enviado por Eric Bosch Sánchez • 17 de Octubre de 2016 • Documentos de Investigación • 651 Palabras (3 Páginas) • 179 Visitas
La nit madrilenya sempre havia resultat ser molt activa, no només per les sortides nocturnes dels joves, sinó també a causa d'un interès inusual per les anomenades cultures alternatives. Tot això havia estat germinant des dels moviments culturals juvenils que anteriorment, a través del boom turístic, havien arribat de la resta d'Europa entre els seixanta i setanta i que, després de la caiguda de la dictadura i amb el canvi de règim, trobarien ja un terreny molt adient per desenvolupar-se completament. Va ser part del canvi i liberalització cultural i ideològica a que s'obriria la gran majoria de la societat espanyola en general.
El corrent que donaria vida a la Movida es va estar formant fins i tot abans de la caiguda de la dictadura, amb grups de musica i locals “Underground” de diverses ciutats, especialment Barcelona, que estaven posant les bases del que seria el moviment en general. Molts joves espanyols que posteriorment formarien part de la Movida serien influenciats pels turistes d'altres països que arribaven en massa amb el boom del turisme als anys 60 i 70, coneixent així corrents com el punk i altres estils anticulturals que s'asseurien com les bases de la Movida.
Després de la caiguda de la dictadura, l'any 75, molts artistes van començar a expressar les seves idees lliurement sense por de ser detinguts o apallissats per la guàrdia civil, aquests joves artistes que estaven congregats a Madrid van començar a materialitzar i a donar nom a La Movida Madrileña. (Com ja ha estat esmentat abans, aquests joves van ser influenciats per la cultura Undeground i pels turistes que van arribar abans de la democràcia).
Es pot dir que La Movida es va materialitzar finalment en el “Concert d'homenatge a Canito”, Concert en homenatge a José Enrique Cano Leal, el que va ser el bateria d'un grup de música anomenat “Tos” mort en un accident de trànsit la nit de cap d'any. En aquest concert, organitzat des dels micròfons d'Onda 2, celebrat el 9 de febrer de 1980 a l'Escola de Camins de Madrid, van actuar els citats Tos, Mermelada, Nacha Pop, Paraíso, Alaska i los Pegamoides, Trastos, Mario Tenia i Los Solitaris i Los Bólidos. Va ser retransmès per diverses emissores de ràdio i va reunir gran part de la joventut que compartia el mateix pensament artístic i anticultural. A partir d'aquest concert se li dóna el tret de sortida a l'onada de la Movida.
Aquesta onada d'expressió musical i cineasta es va expandir amb rapidesa a la resta de la península i les seves respectives capitals provincials, creant el mateix ambient de rebel·lia i art que estava caldejant a Madrid. El moviment va ser promogut i subvencionat per diversos partits polítics, que encara que moltes vegades no arribaven a assimilar completament si volien apropar-se a la idea d'un país avantguardista i despenjat
...