Taller De Mascaras
Enviado por rekontra2 • 18 de Enero de 2015 • 2.352 Palabras (10 Páginas) • 183 Visitas
TÍTOL DE L’ACTIVITAT:”TALLER DE MÀSCARES”
1. ¿PERQUÈ UN TEMA COM AQUEST?
Quantes vegades quan érem petits agafàvem les sabates de taló de la mare o la corbata que el pare es posava els diumenges, i jugàvem a que érem grans i anàvem a treballar, a comprar,... Als infants els agrada tot allò que tingui a veure amb el canvi físic, en altres paraules els agrada jugar a que són altres persones. És per aquest motiu principalment que he triat treballar un tema tan festiu com és el de l’elaboració de màscares, ja que a tot infant l’emociona la idea de posar-se darrera d’una màscara i jugar a que és un altre, i sobretot gaudeix amb la idea de que els altres no el coneixen. Recordem els orígens de l’art teatral en els que els grecs interpretaven els diferents personatges a través de màscares, en les que cada una era una persona, una vida, una manera de ser,...
Altres motius que m’han impulsat a triar un tema com aquest és el fet que jo com a estudiant de pedagogia que sóc, he après i pogut comprovar que és molt important deixar que el infants expressin allò que senten i un dels mètodes més adequats és fent ús del propi cos. Un altre motiu és el fet que les manualitats són un dels mètodes més usats per a treballar amb infants ja que el fet de ser ells mateixos els qui elaborin o construeixin els elements els motiva i per tant augmenta la seva participació. En definitiva volia fer una activitat que agradés als nens a la vegada, que els motivés i que servís per a ensenyar-los alguna cosa, en aquest cas a expressar-se i desinhibir-se.
• ¿De què tracta l’activitat?
Tal i com he comentat anteriorment el tema central de l’activitat és l’elaboració de màscares, i al principi em va resultar difícil definir quin tipus de màscares, materials,... Finalment vaig decidir que les màscares a elaborar es farien a partir de materials de rebuig, ja que considero important que els nens aprenguin que hi ha molts materials que se’ls hi pot donar un segon ús i que no sempre cal comprar tot allò que volem. Així doncs podem dir que el tema central de l’activitat és la construcció de màscares a partir de diversos materials de rebuig, especialment cartró.
• ¿Com ho farem?
Per dur a terme la meva activitat he optat per la realització d’un taller de màscares durant el qual els infants dissenyaran i realitzaran les seves màscares, lliurement en funció dels gustos de cada un dels nens. Posteriorment es celebrarà un ball-desfilada de màscares en el que cada nen lluirà la seva màscara i explicarà als companys perquè ha triat fer aquella màscara.
Es tracta en definitiva de que cada nen que passi una bona estona, i sigui capaç de dissenyar als seu gust tot i deixant anar la seva imaginació, i que es relacioni amb els seus companys intercanviant experiències i/o impressions.
2. DESENVOLUPAMENT DE L’ACTIVITAT
• Equipament:
La realització del “Taller de màscares” resulta una activitat molt polivalent ja que tan es pot realitzar en unes colònies o en uns campaments, com en un agrupament, un esplai o uns casals. La clau es trobaria en adaptar l’activitat a l’entorn i als recursos de que disposem, ja que no tindrem els mateixos materials en un esplai que en uns campaments, però tot i així es pot realitzar tan sols es tracta de posar-hi imaginació. El disseny de la present activitat es farà de cara a realitzar-la en un esplai d’estiu, ja que crec que és el més fàcil i un de les èpoques més adients.
• Objectius específics:
Crear una màscara amb la que cada nen/nena se senti identificat i sigui fruit de la seva imaginació i creativitat.
Dur a terme l’activitat fent ús de materials de rebuig que poden ser reutilitzables, a fi de conscienciejar-se i col•laborar en la conservació de l’entorn.
Treballar de manera individual i en grup, creant un ambient d’interrelacions i d’intercanvi d’experiències i opinions.
Implicar a les famílies i entorn en el desenvolupament de l’activitat a fi de transmetre els valors i hàbits treballats.
• ¿Què treballarem?
El “Taller de màscares” es una activitat en la qual es treballaran moltes i diverses habilitats i coneixements.
Per començar tenim que es treballaran coneixements de caràcter intel•lectual ja que cada nen a partir de la seva capacitat d’imaginació haurà de pensar quin tipus de màscara vol crear i com utilitzarà els diferents recursos de que disposa per tal d’aconseguir els seu objectiu final: la màscara. Respecte a les habilitats cada nen demostrarà les seves habilitats manipulatives, ja que com tots sabem no totes les persones som igual d’espavilades a l’hora de elaborar, crear, decorar,... objectes. Amb això no vull dir que l’activitat s’hagi de convertir en una competició, però si que hi hauran diferencies en els productes finals. També es tractarà el tema dels valors, i es que un dels objectius de l’activitat es concienciar als nens de la importància de la reutilització dels materials. Així doncs veiem com amb una activitat es pot transmetre als infants un valor tan important en la societat dels nostres dies com es el tenir cura de l’entorn.
Però a banda dels coneixements intel•lectuals, les habilitats i els valors, amb l’activitat també es pretén que els infants treballin les relacions interpersonals en el grup, enfocant-ho de cara a les relacions socials. Crec que és molt important que tot allò que facin els infants sigui compartit tant per ells com per els seu entorn, i es per això que s’intentarà implicar al mateix.
• ¿Com motivarem?
Donat que quan es treballa amb infants és difícil mantenir la motivació dels mateixos, i per tant l’atenció, crec necessari l’ús de tècniques o estratègies per a extreure i mantenir la seva motivació.
El primer agent motivador de l’activitat és l’activitat en si, ja que a tot infant l’engresca tot el que tingui a veure amb la manipulació de materials i l’elaboració de figures, objectes,... una tècnica que pot ser útil per a motivar als infants és la de fer que ells s’impliquin de manera directa en l’activitat, es a dir se'ls hi dirà que portin materials de casa per a la realització de la mateixa. D’aquesta manera la motivació ja es crea abans de començar l’activitat.
De cara a la realització de l’activitat al local, trobo molt important posar música per tal de crear un bon ambient de treball dinàmic i animat. D’aquesta manera s’aconseguirà
...