Carl Friedrich Gauss
Enviado por serber81 • 23 de Febrero de 2012 • 1.273 Palabras (6 Páginas) • 964 Visitas
Carl Friedrich Gauss
Johann Carl Friedrich Gauss , (Carolus Fridericus Gauss) (30 d'abril del 1777 – 23 de febrer del 1855) va néixer a Braunschweig (ducat de Brunswick-Lüneburg, ara part d'Alemanya), fill únic de pares de classe baixa. Fou un matemàtic i científic alemany que contribuí de manera significativa a molts camps, incloent-hi la teoria de nombres, l'estadística, l'anàlisi, la geometria diferencial, la geodèsia, l'electrostàtica, l'astronomia i l'òptica. Conegut a vegades com a Princeps mathematicorum (en llatí, "el Príncep dels matemàtics" o "el Primer dels matemàtics") i el "més gran matemàtic des de l'antiguitat", Gauss ha tingut una influència destacable en molts dels camps de la matemàtica i la ciència, i se'l considera un dels matemàtics més influents de la història. Gauss va ser una figura molt important en les matemàtiques del segle XIX, amb les seves aportacions en diferents camps anomenats anteriorment. Va fer que les matemàtiques del segle XIX obtinguessin un reconeixement inesperat i l’aritmètica superior estigues a dalt de tot de l’àmbit matemàtic, així ho demostra amb les seves pròpies paraules: “Les matemàtiques són la reina de les ciències i l’aritmètica la reina de les matemàtiques”.
La vida de Gauss
Gauss va néixer el 30 d’abril 1777 en una família humil, fill de Geghard Dietrich Gauss i Dorothea Benze. Amb el pas dels anys el jove Gauss abandonarà el seu primer nom, Johann, i passarà a anomenar-se Carl Fredrich Gauss, aquest és el nom amb el qual signarà les seves obres.
Dins de la seva família, el seu pare desenvolupa oficis manuals com jardiner, constructor, caixer d’assegurances, etc. La mare va haver d’emigrar per poder trobar treball com a criada en una altra ciutat i poder tirar la família cap endevant després de la mort del seu pare a l’edat de 33 anys a causa d’una tuberculosi.
Gauss va donar mostres de la seva intel•ligència des de ben petit, amb l’edat de 3 anys, va fer una correcció en una de les operacions financeres del seu pare, el pare sorprès la va repassar i va veure que el jove tenia raó, però encara no sabia com ho havia fet, no li havien ensenyat els números i molt menys a sumar. Amb 7 anys, amb molts esforços de la seva mare per convèncer el seu pare, va ingressar a l’escola primària, l’escola Katherinen Volkschule, dirigida per J.G Büttner. Als 9 anys de vida, Gauss assisteix a la primera classe d’Aritmètica, el professor, proposa calcular la suma dels cent primers números i just acabar de proposar el problema, Gauss mostra la seva pissarra on hi havia escrit 5050, resposta correcta. Gauss sense saber-ho va aplicar un algoritme de suma de termes de progressió aritmètica. A l’edat d’11 anys, Gauss deixa l’escola de Katherinen Volkschule i ingressa a la Gymnasium Catharineum, amb la desaprovació del seu pare i amb tot el suport de la seva mare. En aquesta nova escola, prendrà classes de llatí i grec i només dos anys més tard accedeix al grau superior de l’ensenyament secundari. A partir d’aquest moment, a l’edat de 14 anys, comença a ser conegut a la seva ciutat Brunswick i aquesta fama arribarà fins al duc de Brunswick Karl Wilhelm Ferdinand que farà possible l’apadrinament de Gauss per part de E.A.W. Zimmerman, un professor del Collegium Carolinum. Gauss deixarà impressionat al dic amb el seus càlculs i aquest decideix proporcionar-li els fons necessaris per a la seva formació i regalar-li la taula de logaritmes elaborades per Johann Carl Schulze.
Gauss estarà fins el 1795 estudiant diverses assignatures com llengües clàssiques, literatura, filosofia i matemàtiques, en les quals destaca en totes.
A la tardor de 1795 es trasllada a la Universitat Georgia Augusta de Göttigen, amb una beca proporcionada pel duc. En la universitat, després de la insatisfacció per les classes del professor Kästner, coneix a Bolyai, un altre alumne
...