Ciències de la Terra
Enviado por AnnaSastreVidal • 6 de Septiembre de 2014 • 3.713 Palabras (15 Páginas) • 243 Visitas
Ciències de la Terra
1. TEORIA DE SISTEMES
Hi ha relacions entre variables independents que poden ser de tipus positiu (relació directament proporcional) o negatives (inversament). Si el total del bucle i cicle dons (-) s’autoregula, si dona (+) no.
2. RISCS
Podem parlar de riscs naturals o induïts. Els naturals es produeixen quan la natura afecta sobte construccions humanes. Els induïts es produeixen quan els humans alterem la natura, i per tant, la possibilitat de riscs i amenaces.
3. IMPACTES
Son efectes positius o negatius que una activitat o construcció humana ha provocat sobre el medi ambient.
4. ATMOSFERA
Embolcall gasos de la Terra que juntament amb l’ hidrosfera constitueix la capa més externa/ fluida i dinàmica del planeta. Té les funcions de protegir-nos dels rajos ultraviolats i del material còsmic, evitar contrastos tèrmics, contenir els gasos vitals (CO2 I O2) i completar el cicle de l’aigua. Trobem diverses capes en l’atmosfera:
Troposfera
8-18 Km
15ºC – -75ºC
Fenòmens atm.
Estratosfera
18-60 Km
-75ºC – 0ºC
03 , Capa Ozó
Mesosfera
60-100 Km
-90ºC
-
Termosfera
100-600 Km
Molt alta
Ionització (Aurores)
Exosfera
600-10.000 Km
Oscil·la Molt, Altíssima
Més extrema de tot.
ATMOSFERA PRIMITIVA: 85% VH2O, 10% CO2 i altres (NH3, CH4 ..) Es creen les primeres biomolècules (Glúcids, Lípids): CIANOBACTÈRIES (O2).
ATMOSFERA ACTUAL: Augmenta O2 I O3 (fotosintètics i éssers vius) estable.
El balanç energètic de l’atmosfera: hi ha un equilibri tèrmic; es guanya i es perd la mateixa energia i així no hi ha escalfament global. Tota l’energia prové del Sol, el 72% es absorbida per la Terra i la resta, EFECTE ALBEDO (B&W).
5. EFECTE HIVERNACLE
El CO2, O3, CH4, NO2 i VH2O, fan que part de les radiacions infraroges no surtin de l’atmosfera; escalfament global.
6. EL VENT
És aire en moviment creat pel contrast entre diferents masses d’aire a diferents temperatures i pressions. És un joc de densitat de masses causat per la temperatura. (El pesant és el fred, el lleuger, calent). Creen corrent de convecció, que es el que anomenem “vent”.
7. EL CLIMA
Es l’estat ideal atmosfèric en paràmetres normals enregistrats en un indret i període determinat de temps. Un climograma recull les dades d’un període de temps (P=2t). (ratllat; rel. Humit), (punts; rel. Sec), (opac; Prehumit) i (Buit; fred).
El factors determinants del clima són: Altitud, Latitud, Distància Mar, Orientació, Humanització. A Catalunya tenim; Mediterrani, Atlàntic, Muntanya i Continental.
8. CREACIÓ DELS NÚVOLS I TEMPESTES
Em zones depressionàries, on la pressió és menor a 1013 Hp, l’aire calent ascendeix i al entrar en contacte amb capes altres més fredes, la seva humitat absoluta baixa i la relativa augmenta fins al 100%. Ja tenim el núvol i pluja.
Tenim 2 estats; Depressions, on la pressió es menor a 1013hp.(Antihorari) i Anticiclons, on són més altes que 1013. (Rellotge).
9. FRONTS: Masses d’aire a diferents temperatures que entren en contacte.
FRED
CÀLID
CLOS
Tempestes fortes: Cumulus, Cumulunimbus
Bandes Plujoses: Cirrus, Cirrustratus, Altostratus i Nimbostratus
DE TOT UNA MICA! J
10. LA GOTA FREDA
Provoca pluges torrencials i inesperades, Es una depressió en altura. L’aire fred s’embolcalla i baixa a capes més càlides, que al entrar amb contacte fa que es formin grans tempestes molt fortes i imprevisibles.
11. RISCS ATMOSFERICS
1) Llamps: Fracció de les partícules d’aigua entre elles, creen el llampec (n-n) i el llamp (t-n).
2) Front polar: Front fred radical.
3) Tempestes tropicals: front fred petit i ràpid.
4) Huracans: Anterior però amb vents de més de 117km/h.
5) Tornados
6) Rissagues: marees pronunciades (canvis de pressió bruscs).
12. EL NIÑO I LA NIÑA
En el Niño, els vents alisos bufen cap Amèrica on hi ha estacions depressionàries, molts més nitrats, un augment del nivell del mar i molta precipitació. En canvi, a Austràlia hi ha augment de la pesca, un anticicló, sequera i menys fitoplàncton (nivell de nitrats i del mar més baixos). Niña (el contrari).
13. BOIRUM FOTOQUIMIC
1) Fotoquímic: Crema de combustibles fòssils, derivats del petroli. Es desprenen òxids de Nitrogen (NO2).
2) Clàssic: Derivats del Carbó i crema de SO3 (Smog, London).
Amb el boirum es crea un mantell gasos de O3 contaminant a uns 13 Km de l’Atmosfera que en estat d’anticicló dificulta molt la circulació dels contaminants i augmenta el risc de pluja àcida i de cardiopaties.
Dia: SO3 + HV à SO2 (primari) + O // O + O2 à O3 (contaminant, secundari)
Nit: O3 + NO à NO2 + O2 // NO2 + OH- à HNO3 (pluja àcida)
14. PLUJA ÀCIDA
Els contaminants primaris que la creen provenen de les calefaccions, les industries i els vehicles. Són els òxids de nitrogen, sofre i carboni. Amb la barreja de HO- es crea la pluja àcida amb un pH. Més baix del normal.
4NO + 3O2 + 2H2O à 4HNO3
2SO2 + O2 + 2H2O à 2HSO4
CO2 + O2 + 2H2O à HCO3
15. ORIGEN I AFECCIÓ DELS CONTAMINANTS
Òxids de Sofre (SO2 i SO3)
Motors d’explosió, Vehicles i Centrals tèrmiques
Pluja àcida, Irritació ocular i afeccions en aparell respiratori
Òxids de Nitrogen (NO2 i NO)
Calderes i Motors d’explosió
Boirum fotoquímic, afeccions en l’aparell respiratori.
Òxids de Carboni (CO2 i CO)
Combustió d’hidrocarburs, fusta, petroli...
Efecte hivernacle
16. DESTRUCCIÓ DE LA CAPA D’OZÓ
O2 + UR à O + O // O + O2 à O3
NO2 + UR à NO + O // NO2 + O3 à NO3 + O2
17. GEOSFERA INTERNA; TECTÒNICA DE PLAQUES
Hi ha diverses plaques tectòniques: Euroasiàtica, Nord Americana, Indoaustraliana, Nazca, Cocos, Antàrtica, Africana, Filipina, Pacífica i Sud Americana. En els límits de plaques hi ha activitat de caràcter volcànic i sísmic. Hi ha 3 tipus de límits: Convergents , Divergent i Transformant
18. TERRETRMOLS
Hi ha ones primàries (P) i ones secundàries (S). Les dues, en arribar a la superfície es converteixen en superficials. En la sismicitat hem de tenir en compte l’Exposició (nombre de víctimes i béns), la Vulnerabilitat (infraestructures i terrenys preparats) i la Perillositat
...