ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Exercicis primers asuxilis


Enviado por   •  10 de Enero de 2023  •  Tarea  •  1.041 Palabras (5 Páginas)  •  133 Visitas

Página 1 de 5

7. Respon si les afirmacions següents són certes i justifica les teves respostes:

  • Si has d'immobilitzar una fractura, prèviament has de redreçar o recol·locar els fragments Ossis. Fals: No s’han de redreçar els fragments Ossis ni posar-los al seu lloc perquè podem empitjorar la fractura causant més dolor i  augmentant el risc de xoc o moviment involuntari.
  • Quan procedeixis a immobilitzar una zona, mantingues les parts afectades en la posició en què estiguin, sense intentar-les redreçar. Cert: Quan hem d’immobilitzar una zona hem  de mantenir la posició en les que estiguin, sense intentar redreçar-les per evitar més dolor i complicacions.
  • La immobilització de l'àrea lesionada abasta tant l'articulació proximal com la distal. Cert: La immobilització de l’àrea lesionada abasta tant l’articulació proximal com la distal per tal que l’àrea lesionada quedi ben coberta per no provocar més mal.
  • La immobilització del canell s'ha de completar amb un cabestrell. Cert: La immobilització de canell s’ha de completar amb cabestrell perquè és un membre superior i, per així evitar el moviment involuntari.
  • La immobilització de l'avantbraç es realitza des de la mà fins a l’espatlla. Fals: La immobilització de l’avantbraç es realitza des de la mà fins a damunt del colze. Quan es tracta del braç és fins a l'espatlla.
  • Per immobilitzar una clavícula, has de practicar un cabestrell i completar-ho amb una contraxarpa. Cert: La immobilització de la clavícula s’utilitza un cabestrell i es completa amb la contraxarpa, és a dir, un segon mocador o una bena que fixin el cabestrell al cos.
  • En una lesió de cuixa, s'ha d'immobilitzar des del maluc fins al genoll. Fals: Si es tracta d’una lesió de cuixa, s’ha d’immobilitzar des del maluc fins al turmell.

8. Explica les diferències entre una taula espinal i una llitera de cullera, tant pel que fa a la seva morfologia com al seu ús.

La taula espinal és una taula rectangular de plàstic rígid, amb uns forats per agafar-la i unes corretges per lligar a la víctima i mantenir el seu cos totalment rígid. En canvi, la llitera de cullera és un dispositiu desmuntable com en dues mitges lliteres, anomenades pales. Són lleugerament còncaves i s’articulen pel cap i els peus mitjançant un sistema senzill. I és molt útil per recollir víctimes en llocs poc accessibles.

Per la taula espinal, hi ha diverses tècniques, però la més recomanable és la de càrrega en

bloc. El procediment per dur-la a terme és el següent:

  1. Disposar la víctima en decúbit supí.
  2. Si són quatre persones:
  • Dos es posen dempeus, amb les cames obertes, per sobre de la víctima. Una la subjecta pels peus i l'altra per la cintura.
  • Una tercera persona, la més experimentada, se situarà darrere del cap de la víctima i s'encarregarà de la mobilització del coll i les espatlles.
  • La quarta persona se situarà als peus de la víctima, amb la llitera preparada.
  1.  La quarta persona donarà l'ordre d'aixecar la víctima, en bloc, i lliscarà  la llitera per sota del cos de la víctima.
  2. Després, es deixa suaument la persona sobre la llitera.

En canvi, per la llitera de cullera com que disposa de dues pales, la recollida es pot fer sense moure gaire a la víctima. Els passos són els següents:

  1. Aixecar la meitat dreta de la persona amb  suavitat i posar una pala sota aquest costat.
  2. Seguint el mateix procediment, posar  l’altra pala sota l'altre costat.
  3. Acobleu les dues pales i fixeu els ancoratges que les uneixen.

9. Busqueu informació sobre diferents dispositius d'immobilització utilitzats pels equips d'emergències. Mostreu una fotografia de cadascun, descriviu-los i expliqueu perquè s'utilitzen i com es posen.

Dama de elche: La dama de elche és un immobilitzador del cap. Es tracta d’un dispositiu compacte, lleuger i de senzilla utilització que permet mantenir ben subjecte el cap del pacient i evitar que aquesta es mobilitzi cap als laterals en pacients traumatitzats que tinguin criteri de restricció de moviment espinal. Es col·loca posant la corretja de dalt de la dama de elche pel forat de dalt de la taula espinal, i té un velcro que va per darrere. Després li donem la volta a la taula i al costat esquerre tenim dues corretges més, una d’elles la posem per dins del forat del costat esquerre, el passem per sota la taula i el traiem pel forat dret (hi ha moltes maneres de fer-ho). Ho posem per sota per si arrosseguem la taula per terra evitar que les corretges es trenquin.

...

Descargar como (para miembros actualizados) txt (6 Kb) pdf (100 Kb) docx (45 Kb)
Leer 4 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com