Expliqueu el concepte de “Canvi Ambiental Global”.
Enviado por kerinamagnestism • 9 de Marzo de 2017 • Ensayo • 2.033 Palabras (9 Páginas) • 270 Visitas
a) Expliqueu el concepte de “Canvi Ambiental Global”.
Al llarg de la història la influència humana sobre els ecosistemes i els recursos naturals es tradueixen en una sèrie de canvis en la biosfera a totes les escales, amb manifestacions i intensitats diferents. El canvi ha caracteritzat l’evolució del planeta fins l’actualitat. Malgrat això ha sigut en les darreres dècades quan s’han concentrat els canvis més importants i sense precedents, caracteritzats per l’abast i rapidesa en què s’han produït. El canvi global comprèn diversos factors, sent els més importants el canvi climàtic, els usos i canvi de cobertes del sòl i els processos de bio invasió. La crisi ambiental global ha fet ressorgir noves formulacions multidisciplinàries amb noves perspectives híbrides e integradores que afavoreixen l’explicació del canvi ambiental global.
Actualment la ciència del canvi global constitueix un referent en l’estudi de les interaccions constants entre les forces inductores de caràcter biofísic i les forces inductores de caràcter socioeconòmic, és a dir per causes naturals i causes humanes. El canvi global, és una nova ciència integradora que ens permet explicar que tots els canvis es troben en continua interacció entre ells, per via processos físics i socials. Es pot afirmar que les transformacions ambientals són simultàniament transformacions socials i vic eversa (Harvey,1996). Així, el canvi global és un procés multidimensional i per tant es pot estudiar des de diferents perspectives que donen lloc a diferents interpretacions i valoracions, però per aconseguir una comprensió més profunda del procés es fa necessari un marc d’anàlisi conceptual que integri els diferents coneixements i per tant que treballi des de la interdisciplinarietat, proposant un enfocament integrador de la dimensió humana amb la biofísica, representant els projectes d’investigació més destacables quant a l’anàlisi del canvi global, com el Land Use and Land Cover Change (LUCC) en 1993, i l’any 2005 el cedeix el Global Land Project (GLP) amb la missió de donar continuïtat al LUCC estudiant els canvis entre els sistemes humà i biofísic des de l’escala local a la regional.
Com a conclusió, la geografia ha de retornar el seu esperit holístic clàssic i aprofundir la tradició “ambientalista” de la disciplina i el seu interès per la consideració conjunta dels fenòmens naturals i fenòmens socials amb una visió integradora, híbrida, en la interpretació dels processos del canvi ambiental global “s’ha de posar de manifest la necessitat que en l’estudi per a la comprensió dels processos que intervenen en el canvi ambiental global es veuen les interaccions contínues entre les forces de caràcter biofísic amb les de caràcter socioeconòmic”(BOADA,M)[1]
b) Feu referència a les diferents forces inductores d’aquest canvi i com aquestes es manifesten en el cas concret descrit a la notícia.
[pic 1]
F
Illa de Kutubdia, situada al sud-est de Bangladesh
Font: Google maps
[pic 2]
Fa 10 anys Kutubdia s’estenia fins on es troben els vaixells.
Font: IRIN news
Trobem un ampli ventall de forces inductores que afecten aquests canvis. Per una banda, la població humana i el creixement d’aquesta amb la demanada d’aliments. En principi les interpretacions són diverses, si tenim o no la potencialitat per abastir a tota la població mundial, però el que sí que és cert és l’impacte mediambiental que provoquem, l’explotació dels recursos és molt més gran que aquella que retornem a la natura.
En relació a l’abastiment dels aliments per la població, trobem tres forces inductores, com són l’agricultura, la ramaderia i l’explotació forestal. Aquests factors són els causants dels canvis en les cobertes forestals i en els usos de sòl. S’ha de fer incís en la gran quantitat d’energia que es necessita per la producció de carn, provocant una reducció de les superfícies forestals en el tròpics, en contraposició en els països rics aquests cobertes creixen. Per tal de poder portar a terme moltes activitats de la societat, les forces inductores de l’energia i els recursos minerals són imprescindibles. Per l’extracció de recursos i obtenció d’energia es provoca un impacte brutal en el territori, lligat amb tot el seguit d’infraestructures necessàries, com les mines o els embassaments per les centrals hidroelèctriques. Per acabar, l’última força inductora on es concentra la pressió humana, la ciutat, gran consumidora de tots els recursos disponibles per tal de portar a terme les seves funcionalitats, de producció, d’ abastiment d’aliments, d’energia com tant de bens i serveis.
c) Relacioneu la dimensió global del canvi ambiental amb els efectes locals del cas descrit a la notícia.
El canvi climàtic és el problema ambiental més important al qual s’enfronta l’ésser humà. Tots els habitants del planeta tenim una quota de participació, atès que, en major o menor quantitat, consumim combustibles fòssils, dins el qual tots som agents del canvi climàtic i tots podem ser víctimes.
Segons els models de variabilitat climàtic, aportats per la IPCC, els valors observats fins la dècada dels 70’s del S.XX, corresponen a una variabilitat natural del clima. Però a partir d’aquesta dècada, els models són incapaços de reproduir amb exactitud les temperatures realment mesurades, doncs aquestes es troben per sobre de les pronosticades. Es pot dir que les últimes darreres dècades haurien d’haver sigut més fredes segons la influencia dels factors naturals. Només quan els models inclouen la variabilitat d’origen antròpic, és a dir, fonamentalment, la derivada dels gasos d’efecte hivernacle i dels aerosols o les partícules contaminants en suspensió, els resultats del models s’ajusten els valors observats. Necessitem doncs el factor antròpic per tal de trobar resultats verificables. És per tant clara per la majoria de la comunitat de climatòlegs la petjada humana en el clima a escala planetària (Martín Vide et al,2007).
[pic 3]
Font: IPCC. Increment de les temperatures mundial i continental.
Aquest augment de les temperatures com a conseqüència dels factors antròpics ( i dels altres factors inductors) estan provocant un canvi climàtic, lligat amb l’escalfament global. Aquest canvi climàtic és planteja com la principal conseqüència de les catàstrofes meteorològiques. La pujada del nivell del mar és deguda, fonamentalment, a l’efecte de la dilatació tèrmica (al escalfar-se, l’aigua augmenta de volum) (Rowley, 2007), encara que també contribueix a això el desgel dels glaceres, dels casquets de gel i dels mantós de gel polar terrestre (IPCC, 2007). Els canvis es donen cada vegada més accelerats en el temps i les previsions cada vegada són més alarmants (IPCC).
...