Higuiene Bucodental
Enviado por skjhfsysdgs • 30 de Septiembre de 2013 • 1.409 Palabras (6 Páginas) • 223 Visitas
Educació sanitària i promoció de la salut
Tema1
1. Concepte de salut.
1.1. La salut: Durant la història s'ha antes la salut com la absència de malaltia, no obstant això aquest concepte clàssic ha anat evolucionant al llarg de la història. La OMS (Organització Mundial de la Salud) en la seva constitució al 1948 defineix la salut com l'estat complert de benestar físic, mental, emocional i social, i no només l'absència de malalties. La salut doncs implica que totes les necessitats fundamentals de l'esser humà estan cobertes. Aquestes necessitats són les efectives, sanitàries, nutricionals, socials i culturals.
Aquesta és una definició utòpica ja que és molt complicat aconseguir un complert estat de salut i també és una definició estàtica ja que el nostre estat de salut va canviant.
L'objectiu d'assolir la salut no és només de la medicina, també els polítics i la societat en general i com a individu en particular.
1.2 La malaltia: Actualment es considera la malaltia com el mal funcionament d'un organisme a nivell fisiològic, psicològic o socioambiental. Es tracta d'un procés que evoluciona des d'un començament fins a una resolució.
Evolució de la malaltia:
• Començament: Apareixen els primers indicis: els indicis són quan no saps segur si existeix o no, "crec que tinc febre" és un indici, és desconegut.
• Desenvolupament: S'estableixen els símptomes de forma clara i precisa i es fa un diagnòstic. (Símptoma: 38 graus és tenir febre = símptoma).
• Resolució: Pot haver-hi la curació de la malaltia, la cronificació o la mort.
1.2.1 Factors que condicionen la nostre salut: l'esser humà és complexa i està composat per tres components:
1. Component biològic
2. Component psíquic
3. Component social
A l'any 1974, Marc Laconde va publicar un informe polític i epidemiològic en el qual analitza i determina les necessitats de salut. En aquest informe determina el nivell de salut d'una comunitat a partir de la intervenció de 4 factors:
1) La biologia humana.
2) Medi ambient.
3) Sistema sanitari (protecció de la salut).
4) L'estil de vida.
Aquests 4 factors són els determinants de salut.
1.2.1.1 La biologia humana: Aquest factor determina la salut basant-se en:
• L' informació genètica: La nostre informació genètica ens pot predisposar a patir determinades malalties.
• L'edat: Durant els diferents moments de la nostre vida patirem de forma més provable una malaltia o unes altres.
• El sexe: Hi ha malalties que estan lligades al sexe.
1.2.1.2 Medi ambient: El medi ambient determina bàsicament els factors biològics, físics, químics i socials que poden intervenir en la salut -> Factors biològics: en el medi ambient poden existir éssers vius que afectin a la nostre salut, els microorganismes patògens.
Al medi ambient també hi ha factors físics:
La mala qualitat de l'aire.
Contaminació acústica.
Contaminació de l'aigua.
Camps electromagnètics.
Factors químics: que són fonamentalment; metalls pesats com l'alumini, cadmi... que està present apesticides.
Factors socials: La qualitat de relació amb la família, la feina, els amics, és a dir; les persones que ens envolten, és molt important. Quan menys estrés tinguem en les nostres relacions personals millor serà el nostre estat de salut.
1.2.1.3 El sistema sanitari:
És el conjunt de serveis dels quals disposa un país per poder atendre la salut dels seus ciutadans, tant per prevenir malalties, com per restaurar la salut.
La contribució del sistema sanitari com a condicionant de salut es veurà afavorit si tota la població hi pot accedir. El país ha de dedicar recursos suficients, persones qualificades i instal•lacions de qualitat per què aquest sistema sanitari funcioni adequadament.
1.2.1.4 El estil de vida:
L'estil de vida que portem influirà de manera decisiva a la nostre salut. Quan parlem d'estils de vida ens referim a:
Fer exercici físic.
Dieta; tenir una bona alimentació.
Evitar els hàbits tòxics.
Tenir una bona higiene.
...
En els països desenvolupats els estils de vida poc saludables són els causants de la gran majoria de malalties.
Què hem de fer, doncs, per tenir una bona salut?:
Fer-nos revisions
Fer exercici
Descansar
Evitar imprudències
Evitar la contaminació
Relacions sexuals segures
Mantenir relacions interpersonals
1.3 Educar per la salut:
Donar consells i intentar motivar a les persones perquè tinguin cura de la seva salut, evitant així l'aparició de malalties.
La OMS defineix educar per la salut com: el procés educatiu dirigit a proporcionar a les persones i a les comunitats, de la capacitat d'augmentar el seu control sobre factors que tenen influència en la seva salut. La finalitat de l'educació per la salut és formar
...