Observación Muestras Microscopio
Enviado por aneixons • 1 de Diciembre de 2013 • 1.128 Palabras (5 Páginas) • 442 Visitas
INFORME 2.
OBSERVACIÓ DE MOSTRES
AMB EL MICROSCOPO ÒPTIC
1. OBJECTIUS
Aprendre a utilitzar un microscopi i observar diferents mostres.
2. FONAMENT TEÒRIC
El microscopi s’utilitza per augmentar els objectes petits de forma que puguin ser visualitzats amb més detall i també per visualitzar i observar elements impossibles d’apreciar a simple vista (elements anomenats microscòpics). Hi han dos tipus, l’òptic i l’electrònic.
Al laboratori clínic, el microscopi òptic és utilitzat àmpliament per l’observació de cèl•lules, microorganismes i cristalls en una gran diversitat de fluids biològics(sang, orina etc.)
El procés físic consisteix en fer passar raigs lluminosos a través de la preparació i, posteriorment, augmentar la imatge mitjançant uns sistemes de lents. El microscopi pot ser simple o compost segons porti una sola lent o més d’una.
El microscopi òptic conté tres sistemes separats de lents: condensador, objectiu i ocular. El condensador, entre la font de llum i la mostra, rectifica els raigs de llum en el pla del camp del microscopi. L’objectiu amplifica i produeix la imatge real. El sistema de lents ocular amplifica aquesta imatge real, donant la imatge virtual que veu l’ull.
L’amplificació total que s’aconsegueix amb el microscopi compost és igual al producte de les amplificacions produïdes per l’objectiu i l’ocular. De microscopis òptics n’hi ha quatre diferents: de camp clar, de camp fosc, de fase i de fluorescència
Parts d’un microscopi:
Objectius: Sistemes de lents situats prop de l’objecte a visualitzar i que amplien la imatge d’aquest. Els microscopis disposen de tres o quatre objectius amb diferents augments muntats sobre un revòlver giratori. El nombre d’augments figura gravat al propi objectiu.
Objectius secs: entre l’objecte i la preparació no hi ha altre medi q l’aire. Són de 4x, 10x, 40x
Objectius d’immersió: Entre l’objectiu i la preparació hi ha una gota d’un líquid del mateix o superior índex de refracció del vidre, és a dir superior al de l’aire.
Distància focal: Distància entre el centre òptic de la lent i el seu focus.
Oculars: Rep aquest nom perquè està situat prop de l’ull de l’observador. Aquest sistema de lents té per funció recollir i ampliar la imatge
Condensador: És una lent o sistemes de lents que concentra els raigs lluminosos sobre l’objecte a observar (a la platina del microscopi)
Diafragma: (o iris) Permet regular la quantitat de llum que entra al condensador .
Font de llum: situada al peu de l’estatiu. A l’actualitat és una bombeta (de tungstè o halògena)que sol presentar un regulador de la intensitat de llum.
Estatiu: Constitueix el suport de tot l’aparell .Està format pel peu i columna
Peu: és el suport del microscopi. Generalment té destinada la funció d’assegurar la il•luminació dels materials, la que en ell s’incorpora el sistema d’il•luminació. També rep el nom de subplatina.
Columna: En ella es subjecta el tub que alinea l’ocular i l’objectiu en l’eix òptic. També hi ha cargols i comandaments que regulen la distància entre la lent frontal de l’objectiu i l’objecte. Aquests cargols són dos i s’anomenen macròmetre i micròmetre.
Macròmetre: permet grans desplaçaments de la platina per aproximar l’enfocament.
Micròmetre: Permet lleugeres variacions en el desplaçament de la platina, per trobar l’enfocament correcte.
Platina: suporta la preparació i ha d’estar en un pla perpendicular al de l’eix òptic. Hi ha un forat central per deixar passar la llum i sobre ella es col•loca la preparació. A més té un sistema (“carro mòbil”) que la fa mòbil per poder observar parts de la preparació que desitgem.
Revòlver: Sistema giratori que permet la selecció per rotació dels diferents objectius en ell col•locats.
3. MATERIALS I REACTIUS
MATERIALS REACTIUS
Microscopi òptic*
Mostra muscular estriat
Mostra Cibro ovella
Mostra tija xiprer
Mostra larva
Mostra aparell esporífer
*Microscopi amb un ocular
...