LA FAGEDA
Enviado por adri888 • 5 de Diciembre de 2012 • 1.901 Palabras (8 Páginas) • 456 Visitas
La cooperativa La Fageda neix d’una idea de Cristobal Colón, una persona inconformista nascuda a Zuera l’any 1949.
Cristobal Colón va començar a treballar amb el seu oncle als catorze anys com ajudant del sastre i amb el temps va poder crear la seva propia sastreria. Però es va adonar que necessitava omplir la seva vida amb alguna cosa més. Per això, gràcies als seus companys del partit comunista, va entrar a treballar com a auxiliar en un psiquiatric de la mateixa ciutat aragonesa . Al 1974 les seves ideas politiques forcen el seu acomiadament. És aquí quan entra a terres catalanes, concretament a Martorell, on mentre estudia la carrera de Psicologia treballa com a mosso del psiquiatric a la ciutat.
En aquesta mateixa època es produeixen conflictes al psiquiatric de Salt, i Colón, que tenia un esperit revolucionari, va preferir anar a treballar al poble de Girona tot i cobrar menys per veure quins cavis s’anaven a produïr.
Allà Colom s’implica en el moviment de renovació que del psiquiatric i també comença a fer tallers de laborterapia per a millorar les condicions de vida dels ingresats.
En poc temps Colon se sent decebut, ja que veu que la feina que fa als tallers es queda en un simple entreteniment. Així doncs, al 76 deixa el psiquiatric de Salt.
Posteriorment, Colón es posa a treballar a una escola per a nens autistes, on hi coneix a la seva dona, Carme Jordà.
Colón segueix sense entrendre el món que l’envolta, i és per això que deixa la seva feina i al partit al que està afiliat. És passa uns anys treballant com a fuster, però quan neix la seva filla, es quan sent la necessitat d’omplir la seva vida amb alguna cosa més que no només els ingresos econòmics mensuals.
Així doncs Colón decideix crear una estructura productiva que doti a les persones amb problemes psiquics de lloc de treball, el que tenia clar, es que havia de ser una empresa competitiva per assolir aquest objectiu.
La cooperativa de La Fageda comença doncs, amb catorze treballadors dirigits pel seu amic Torrell. Inicialment es van dediacar a treballs manuals d’ imatgeria, per la posterior venta a dues empreses diferents de la comarca.
Alguns dels treballadors, al acabar la jornada laboral, no tenien on anar, i és així com sorgeix la necessitat de de crear una llar-residencia.
Al 1983 neix un altre projecte. Tot comença amb una cita que Colón demana amb l’alcalde per a la restaurracio de la font de Sant Roc, i a partir d’allà, l’Ajuntament d’Olot proposa un conveni amb La Fageda per a realitzar tasques tant de jardineria i manteniment de zones urbanes com de recuperació i manteniment de zones naturals d’àmbit municipal.
Al 1986 uns treballadors de la Fageda acrediten que coneixen l’ofici de jardiner i que el poden exercir amb normalitat. Aconsegueixen Seguretat Social, la qual cosa provoca una important millora tan economica com en materials per a continuar exercint la professió de jardiner.
Un any més tard, Colón creu oportú crear un viver d’arbres i arbusts ornamentals, que més d’un 80% són comprats posteriorment per una empresa, i això permet la supervivencia de la cooperativa.
Però una forta crisi al sector agricola i la reducció de subvencions de la CEE, per els vivers fan que La Fageda s’hagi de reinventar. Desprès de consultar a diversos coneguts, Colón decideix transformar a La Fageda en un cooperativa de iogurts. La idea , es basava en fer un producte diferencial ja que, tenien unes vaques que donaven llet de qualitat, i això els permetria crear iogurts competitius al mercat.
L’incorporació al mercat del producte làctic es dificil, i ho saben,però mitjançant diferents contactes aconssegueixen vendre els iogurts al hospital Vall d’hebron. Posteriorment altres hospitals gironins el compren. La marca, poc a poc s’espandeix.
Els iogurts es van estabilitzant al mercat, la cooperativa va creixent progressivament, i al 2003 ja són 185 treballadors dels quals el 70 % pateixen problemes mentals.
Així doncs, Colón, no sense dificultats, aconsegueix integrar persones amb dificultats en el mercat laboral alhora que crea una empresa competitiva.
Per tant, assoleix el seu gran objectiu, que les persones amb dificultats se sentin útils perquè són útils.
Identificació del projecte empresarial de La Fageda i de l’evolució de les seves activitats productives, així com altres dades que es considerin rellevants.
La cooperativa de La Fageda va començar amb una idea molt clara, pero sense un projecte empresarial definit. Volia que la gent amb problemes psicologics, se sentisin utils, pero no sabien ben bé com fer-ho.
La cooperativa de la Fageda canvia diverses vegades de projecte empresarial per diferents motius.
Van començar amb imatgeria religiosa, aprofitant que hi havia dues empreses d’una activitat economica important dins la comarca. Posteriorment, la jardineria i el manteniment de zones públiques també es va unir al seu projecte, gràcies a un conveni amb l’ajuntament d’Olot.
Es important destacar, que l’any 1986 s’aprova la Lisme que fixa l’obligació de l’Estatd’atendre les necessitats de les personesamb persones amb discapacitat intel•lectual i també defineix quines persones disminuides poden assistir a Centres d’Ocupació iquines ho faran a Centres especial de Treball.
Així doncs, gracies a la Lismi els treballadors de la cooperativa aconsegueixen Seguretat Social la qual cosa provoca una important millora tan economica com en materials per a continuar exercint amb normalitat la professió de jardineria.
L’any 1987 va nèixer el projecte de vivers d’arbres i arbusts ornamentals que juntament amb la llet de les 110 vaques que tenien, es suportaba les despeses de La Fageda. Anys més tard, al 1992, el sector lleter español entra en la crisi de la Política Agrària Comuna Europea. La quota lletera negociada a la baixa, provoca que milers de ramaders, hagin d’abandonar les seves explotacions. La Fageda també ha d’abandonar
...