Resumen Libro
Enviado por lolalolilalota • 8 de Junio de 2015 • 640 Palabras (3 Páginas) • 333 Visitas
Context
El capítol procedeix del llibre El cafè de la Granota de l’escriptor català Jesús Moncada, nascut a Mequinensa l’any 1941. Segons el propi Montcada cada conte ha de dir allò que es vol dir amb les paraules i les pàgines justes, una paraula de més pot espatllar el conte. El conte enginyós i sorprenent que arribi a la consciència del lector. El conte es situa en la postguerra, entre els anys 1950 i 1960, en el nostre capítol el cronista destaca el principi dels anys 60.
El significat o contingut temàtic
- Sentit del títol: Un enigma i set tricornis té com a referència a l’àrbitre pirata de la temporada del 60 i els set tricornis als set destinats a la vila.
- Tema: Primer parlen sobre els guàrdies civils que estaven destinats a la vila. Després parlen de la Salomé, la cotorra del poble, que va haver d’exiliar-se obligada pels vilatans. Posteriorment parlen de l’inici de la història que té com a protagonista un àrbitre pirata que simulava el xiulet de l’àrbitre real en les accions de perill de l’equip rival. L’àrbitre pirata se sent culpable dels seus fets i es confessa al mossèn de la vila. Aquest, fanàtic de l’equip, li diu que no ho pot deixar ara que l’equip es juga en l’últim partit el descens de categoria. El mossèn li confessa al narrador de la història qui era l’àrbitre pirata. Al final del capítol es pregunta si era el sergent comandant de post de la vila.
- Personatges: Cristòfol Vallcorna (cronista), Mossèn Silvestre (mossèn del poble), Epifiano Torrijos “la Broca” (primer guàrdia), Don Hermógenes Martínez (sergent comandant del post i àrbitre pirata).
- Temps: La història està posteriorment als fets que van ocorreguts als anys seixanta.
- Espai: El capítol transcorre al poble de la Mequinensa entre el cafè de la Granota, el camp de futbol, la rectoria i ca la Marieta Peris.
El significat, l’estructura del text
Tècniques de comunicació literària i elements d’estil
- L’obra està escrita en prosa.
- Té un gènere històric, humorístic, irònic i futbolístic.
- Té un lèxic català nord occidental, molt oral, ràpid, àgil i concís, enginyós i sorprenent, ha de captar l’atenció del lector.
Recursos tipogràfics i lingüístics
- Tipografia: Tot el capítol està escrit amb la mateixa lletra, mateixos marges i mateix color (negre).
- Figura retòrica: Ironia com a figura predominant en el text.
- Morfosintaxi: En aquest capitol es connecten frases simples amb compostes. De les compostes estaquem l’aparició de coordinades i de subordinades substantives i de relatiu.
- Semàntica: Destaquen els mots referits als camps semàntics de la política i del futbol.
-
...