Comparació Sofistes I Plató
Enviado por SherryFlox • 27 de Noviembre de 2014 • 340 Palabras (2 Páginas) • 1.512 Visitas
COMPARACIÓ ENTRE SOFISTES I PLATÓ
En primer lloc, mentre que Plató és racionalista, és a dir que defensa que l’única manera de conèixer la veritat és per mitjà de la raó, els sofistes defensen l’empirisme, és a dir que per mitjà de l’experiència s’arriba al coneixement. A més a més els sofistes es creien mestres del saber i criticaven les bases tradicionals de l’educació. Mentre que Plató creu que l’intel·lectualisme moral és el que realment porta a la felicitat, els sofistes busquen la seva felicitat en el reconeixement públic.
Per a Plató el Món de les Idees és aquell món que podem arribar a captar amb l’ intel·lecte i la raó. Aquestes idees són objectives, permanents, eternes, absolutes i universals. D’altra banda els sofistes creuen en l’existència d’unes idees subjectives particulars i relatives. Aquest subjectivisme consisteix en pensar que la veritat depèn del punt de vista amb el qual es jutja. Aquesta actitud sofista es dóna principalment per la manca de resultats de la investigació física i per la influència de l’atomisme.
També cal destacar que Plató defensa una dualitat ontològica, que significa que al món existeixen dues realitats separades. Malgrat això els sofistes rebutgen aquesta dualitat ontològica i recolzen el fenomenisme. Aquest fenomenisme consisteix en no admetre cap altre realitat que aquella que deriva dels fenòmens i de l’experiència, i per tant es troba lligat a l’aparença i a la percepció de les coses.
A més a més la teoria del coneixement platònica és finalista i teleològica, cosa que vol dir que persegueix un fi. Plató divideix els graus de coneixement en 4. En la banda oposada, la posició davant del coneixement sofista és l’escepticisme, és a dir que és una actitud filosòfica davant el coneixement de la veritat que consisteix en la desconfiança per descobrir aquesta veritat.
Finalment, la dialèctica en la filosofia platònica consisteix en trobar la definició o essència de les coses, és a dir allò que fa que les coses siguin el que són, mentre que els sofistes defensen els grans discursos del llenguatge per tal de trobar aquesta definició.
...