ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Fedre va ser un escriptor nascut durant el segle I aC i mort al II dC


Enviado por   •  30 de Enero de 2023  •  Ensayo  •  1.424 Palabras (6 Páginas)  •  66 Visitas

Página 1 de 6

Fedre va ser un escriptor nascut durant el segle I aC i mort al II dC, poc conegut, però important per la seva aportació al món de la literatura romana, ja que va ser el primer autor a escriure una obra de faules versificades en llati i en integrar una crítica social prou marcada dins de les seves faules. Aquesta obra, formada per 125 faules dividides en 5 llibres i un apèndix , conté apòlegs importats d'Isop, el qual Fedre defineix en el seu pròleg I com a auctor del gènere: Aesopus auctor quam materiam repperit, i uns altres, escrits pel mateix autor a partir d'anècdotes històriques, contes milesis, proverbis o vivències pròpies. Pel que fa a la seva figura, en el mateix pròleg, es defineix com a l'embellidor d'aquest gènere: Hanc ego polivi versibus senariis, és a dir, aquell que va convertir el gènere de la faula en literatura - Aquest paper és semblant al que s’atorga Horaci amb Lucreci a la sàtira 4, quan menciona la manera de fer poesia dels antics.

Llegint amb atenció la seva obra podem percebre un canvi bastant marcat respecte dels faulistes anteriors i posteriors, ja que deixa de banda els missatges moralitzants característics d'aquest gènere. Fins a arribar a Fedre, difícilment, podem trobar una obra en tota la literatura romana amb aquest "rerefons de classe", és a dir, en defensa dels humils davant d'una societat que està feta pel potens . Es conegut, però, que en l'època de l'imperi hi havia una certa censura dels temes que poguessin fer trontollar la legitimitat d'aquest, i això provoca que l'autor dugui a terme una labor semblant a la del gènere satíric; introduir allò criticable d'una manera indirecta dins dels seus escrits. Tanmateix, a diferència de la sàtira, que ho fa a partir del sermo, mitjançant la burla, la ironia o la parodia, el faulista ho duu a terme per mitjà d'una analogia de la realitat, és a dir, a través d'històries on els protagonistes principals són els animals. Així doncs, al pròleg del llibre I, uns versos més avall trobem que l'autor menciona que la seva creació mou al riure i aconsella a la vida de l'home prudent . Cal destacar l'adjectiu prudenti, ja que en aquest context fa referència a la vida dels pobres, perquè com es pot observar durant tota la seva obra, la figura del ric s'identifica amb els avars i els malvats, però, en canvi, la figura dels humils surt representada de diverses maneres, com víctimes, dèbils, etc. i Fedre el que fa amb les seves faules és donar consells a aquests que ell considera inferiors per poder subsistir en el sistema que els oprimeix, és per això que en aquest pròleg es refereix a ells com a prudents, perquè dóna a entendre que per portar una vida més tranquil·la s'ha de vigilar i ser prudent davant del potens i no deixar-se emportar per l'estupidesa i la ignorància.

Al llarg de la seva obra trobem un gran nombre d'al·lusions tant a l'humil com al potens. Mentre a un l'aconsella per dur una millor vida, a l'altre el critica a través de les seves faules, en algunes, posant-los com a exemple de les accions dolentes, d'una manera semblant a com ho fa Horaci a les seves obres, quan introdueix faules per a exemplificar comportaments. Així doncs, trobem trets i apòlegs compartits en l'obra d'Horaci i Fedre:

A la faula III del llibre I, descobrim la història de la graula i el gall d'indi, que explica com una gralla va robar les plomes d'un gall d'indi i va decidir camuflar-se entre aquests, menyspreant als seus i patint, com a conseqüència, la repulsió de la seva família i dels galls, quan la van descobrir. La lliçó que dóna Fedre al promiti diu: Perquè ningú li agradi vanagloriar-se amb les bones qualitats dels altres en lloc de passar la vida amb els hàbits que li són propis. El significat d'aquesta sentència és més semblant al que li dóna Horaci a la faula, quan la introdueix a l'epístola 3 del llibre 1 (17-19) per advertir a Celso que deixi de copiar a alguns poetes palatins amb els seus escrits si no vol acabar com la gralla, que no pas amb la de Babri, que aconsella no agafar les coses dels altres perquè si et descobreixen

...

Descargar como (para miembros actualizados) txt (8 Kb) pdf (44 Kb) docx (10 Kb)
Leer 5 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com