Les Raons Del métode
Enviado por xusoalme • 27 de Febrero de 2014 • 506 Palabras (3 Páginas) • 202 Visitas
ANÀLISI ARGUMENTATIU: LES RAONS DEL MÈTODE
En el "Discurs del Mètode", Descartes dóna una sèrie de raons per a defensar la necessitat d’un mètode que ens permeta crear un sistema de coneixements basat en veritats indubtables.
En primer lloc, Descartes diu que "no se trata de tener el ingenio bueno, sino que lo principal es aplicarlo bien", amb açò el filòsof defensa la necessitat d’un mètode que ens permeta utilitzar la raó (racionalisme) de manera correcta per a aplegar a la veritat, una de las principals aspiracions de la filosofia cartesiana.
En segon lloc, Descartes menciona en el text "he formado un método, por el que me parece que tengo el medio para aumentar gradualmente mi conocimiento y elevarlo poco a poco", amb açò Descartes insisteix en que el mètode és la única manera d’aconseguir un coneixement que no tinga ni la més mínima possibilitat de dubte o error.
Per últim, Descartes afirma que " la razón (...) no proviene de que unos sean más razonables que los otros, sino solamente de que conducimos nuestros pensamientos por distintas vías y no consideramos las mismas cosas", amb açò el filòsof defensa la necessitat de trobar un mètode que unifique el procés d’aplegar a la veritat, un mètode mitjançant el qual eliminem l’error dels nostres pensaments fins deixar lloc, únicament a veritats indubtables.
Amb aquests arguments Descartes recalca la necessitat de trobar un mètode que li permeta despreciar el dubte, l’error, per a ser capaç d’aplegar a veritats inqüestionables sobre les quals fonamentar la seua filosofia.
Descartes a partir d’uns modes de coneixements( intuïció i deducció) crea el mètode cartesià. Un mètode matemàtic, universal i teorètic que té com a funció comprovar veritats ja conegudes, buscar noves veritats i comprovar si hi ha algun error.
Ara Descartes troba la nececitat de buscar unes raons per a defensar el mètode, les quals són:
* “La capacidad de juzgar bien y de distinguir lo verdadero de lo falso, que es propiamente lo que se llama el buen sentido o la razón”.Amb això descartes vol dir que el mètode ha d'estar basat en la raó perquè és la millor forma de distingir les coses. A més, amb l'ús de la raó també diu que no es podrà caure en l’error, que és el que Descartes vol evitar.
* “La razón, o al sentido, en tanto que es la única cosa que nos hace hombres y distingue de las bestias.” Descartes vol dir que ha de ser un mètode que diferèncie als homes, per tant és un mètode universal. Està caracteritzat per l’aplicació de la raó perquè com Descartes és racionalista basa tota la seua filosofia en la raó i en la defensa d’aquesta per arribar a l’autèntic coneixementi rebutjar qualsevol sentiment ja que és motiu de qüestió.
* “La búsqueda de la verdad” L’última raó i
...