Paso Del Mito Al Logos
Enviado por Ignasiiii • 4 de Noviembre de 2013 • 394 Palabras (2 Páginas) • 637 Visitas
1. En què va consistir l’origen de la filosofia?
En el pas del mite al logos, és a dir, en el pas d’explicacions tradicionals i arbitràries a explicacions basades en la lògica i la raó. Aquest pas el van donar els grecs per primer cop.
2. Què són en general els mites?
Relats que expliquen o donen resposta a preguntes importants per els humans i ho fan acudin a coses fora de l’abast humà. Tenen una funció explicativa i volen ser models d’actuació.
3. Què explicaven els mites grecs?
Com es va fer el món, com es va crear l’home i la dona, com es va obtenir el foc, com va aparèixer el mal al món, que hi ha després de la mort, ...
4. De quina manera es va produir a Grècia el pas del mite al logos?
Alguns homes es van preguntar per les explicacions dels mites i van trobar algunes incoherències. Van tindre curiositat i van fer el pas del mite al logos. Van desconfiar de les narracions imaginàries a analitzar la naturalesa i descobrir per què passen les coses. Van començar a inventar conceptes i a descobrir algunes lleis naturals i fixes. Són els anomenats filòsofs.
5. Quines semblances hi ha entre la creença dels Reis Mags i el pas del mite al logos?
Que el nen, al igual que els filòsofs grecs, troba algunes incoherències i contradiccions en el relat que han sentit des de petits, i es fa preguntes a si mateix. Aquesta actitud és la mateixa que els filòsofs grecs al segle VI a.C.
6. En què consisteix el mite de Prometeu i Pandora?
Intenta explicar l’origen de la humanitat i l’aparició del mal al món. Prometeu va observar que els animals tenien més recursos que els humans. Per equipar-los, va robar el foc a Zeus per a que els humans adquirissin la habilitat i les arts útils. Zeus, per a que els humans no fossin tant forts, i va donar als humans un regal portador de desgràcies: Pandora, la primera dona, tenia una gerra plena de mals, els mateixos que hi ha a la vida dels homes.
7. Explica alguns mites de l’actualitat
Els spots publicitaris (ens diuen el que hem de fer, comprar els seus productes), la ciència (apareix com un coneixement objectiu però no ho es, la ciència té molts límits i no pot crear una teoria definitiva i irrefutable de moltes coses), l’opinió pública (certament no és la veu del poble)
...