1929 Crisi Economica
Enviado por misscherie • 24 de Octubre de 2014 • 416 Palabras (2 Páginas) • 348 Visitas
En sorgir la crisi econòmica de l'any 1929, el context econòmic mundial es caracteritzava pel següent: el sistema capitalista es trobava en la seva etapa imperialista, els governs dels principals països capitalistes recolzaven la política i econòmicament a les grans empreses d'aquests països que operaven en la resta del món; havia finalitzat la transició econòmica de l'economia de guerra a la de pau, de la mateixa manera que El context econòmic mundial en sorgir la crisi econòmica de 2008 es basava en el sistema capitalista que continuava en la seva etapa imperialista, les grans empreses havien continuat el seu procés d'expansió pel món generant la globalització econòmica, els governs dels principals països capitalistes continuaven recolzant política i econòmicament a les grans empreses d'aquests països que operen en la resta del món. Per tant, primera similitud, la contextualització en tots dos casos es tracta d'un període precrisis ric, el que els països posseeixen grans models d'acumulació.
Quant a l'origen de la crisi, aquests dos períodes posseeixen causant molt semblant, en 1929 l'especulació financera en les borses de valors havia crescut a nivells mai vists, causant una sobreproducció de béns i serveis, per sobre de la demanda efectiva, grans taxes d'interès. Aquestes característiques que semblen concretes, es van repetir les mateixes en 2008, afegint doncs la sobreestimació de la capacitat del pagament dels compradors d'habitatge, afegir doncs l'origen en les hipoteques subprime, causant doncs la demora bancària i el sobrendeudament.
Quant als seus efectes, cal destacar que la de 1929 causo el proteccionisme comercial (disminució d'importacions), i sobretot el sorgiment de règims polítics populistes de dreta (feixisme i nazisme) i d'esquerra . Mentre que la de 2008 ha provocat un cert proteccionisme comercial, tot i que no s'ha frenat encara la sortida de capitals tot han augment els obstacles polítics i administratius a la immigració.
Quant a les seves mesures de sortida, en 1929 es va poder frenar aquesta crisi utilitzant l'increment del crèdit als bancs centrals, augments de la despesa pública , exercir un major control, sobre els bancs, creació d'ocupacions directament per part de l'estat, abandó del patró oro, i sobretot establir una seguretat social i el segur de desocupació. Mentre que les mesures adoptaves per pal•liar els efectes d'aquesta crisi, de moment, han estat molt semblades a les de 1929, però introduint també la flexibilitat laboral, disminució salarial per convenis comuns estatals, però sempre mantenint la política social i el manteniment de l'Estat Social, això sí retallant en despeses innecessàries i ajustant els pressupostos de les polítiques públiques.
...