Democràcies i dictadures
Enviado por akarii12 • 3 de Febrero de 2013 • Ensayo • 1.040 Palabras (5 Páginas) • 326 Visitas
DEMOCRÀCIES I DICTADURES
Període d'entre guerres
El comunisme i el feixisme, dos règims totalitaristes, no són tan diferents. El feixisme, capitalista, va surgir com a una reacció de por al comunisme. França i GB tenen una democràcia més consolidada, estan lliures de dictadures. Aquest període es caracteritza per l'aparició dels feixismes. Els més importants cronològicament van ser l'italià i l'alemany, aquest últim conegut com a nacionalsocialisme o nazisme.
3ª Internacional (1919-1943): Organització que aplegava tots els països comunistes del món, fundada a Moscú després del triomf de la revolució bolxevic.
ORIGEN DELS FEIXISMES
Entre els anys 1919 i 1939 van aparèixer els règims feixistes a causa de la inestabilitat i fragilitat de la democràcia, la por a la revolució socialista i les dificultats econòmiques de postguerra i depressió dels anys 30. Com a conseqüència, el totalitarisme anirà guanyant terreny amb el suport de les classes dominants.
Europa queda dividida en: Règims democràtics (França, GB, Bèlgica), règims autoritaris (Espanya, Polònia, Austria), règims feixistes (Alemanya, Itàlia) i l'URSS comunista.
LA DOCTRINA FEIXISTA
Les característiques generals de les doctrines feixistes són:
Subordinació total a l'Estat, tot ha d'estar al servei d'aquest, fins a l'econòmic fins a l'educatiu. És un Estat totalitari que controla la societat. (L'individu no importa)
Odi al comunisme, socialisme i al liberalisme democràtic.
Antidemocratisme, antisindicalisme, antiigualitarime.
La fe irracional en un líder carismàtic (culte a la personalitat) que deté tot el poder i és cap de l'únic partit permès.
Nacionalisme agressiu, comporta l'extermini de les minories nacionals i una política exterior imperialista. La seva raça és superior i exterminen a tot aquell que no sigui de raça ària. (Antisemitisme i xenofòbia)
Justificació de l'acció violenta directa per assolir els fins decidits pel líder.
Rebutja la raó i exalta la irracionalitat dels sentiments -> Intolerància i fanatisme.
Militarització de la societat: especialment de les organitzacions estatals juvenils i dels partit únic, que assegura l'ordre públic per mitjà de la repressió.
Propaganda-> populisme (eslogans) Limita la llibertat de pensament.
Sistema econòmic basat en l'autarquia: no dependre d'altres. Quan els hi falta alguna cosa conquereixen territori.
FEIXISME ITALIÀ
Va néixer a causa de l'insatisfacció pels acords de pau de la 1ª GM, el que va crear un fort sentiment nacionalista reivindicatiu i per la crisi socia i econòmica que va comportar reivindicacions obreres. S'havia de refer el pais: socialment, els que tornaven de la guerra es sentien sols i economicament ja que el nord industrial patia de crisi de superproducció i el sud es trobava en males condicions.
Per frenar aquestes reivindicacions socialistes i comunistes, Benito Mussolini va crear el fasci di combattimento (1919) compost per antics militars sense feina que s'encarregaven de controlar als burgesos revolucionaris mitjançant la violència.
L'any 1921 va crear el Partit Nacional Feixista el qual l'octubre de 1922 declararia un ultimatum al rei si no li donava el poder, amenaçant amb un cop d'Estat programant una marxa sobre Roma. Victor Manuel va demanar a Mussolini que formés un govern perquè tenia suport militar. Aquest primer mantindria els parlaments i els partits per quedar bé davant del rei, però més tard els aniquilaria.
Dictadura feixista de Mussolini: Itàlia era un estat totalitari. Mussolini va ser anomenat il Duce (cabdill) i va crear un partit feixista anomenat
...