El segle XVIII
Enviado por Anass GR • 10 de Noviembre de 2016 • Apuntes • 1.264 Palabras (6 Páginas) • 290 Visitas
1. El segle XVIII
La guerra de successió (1700-1714)
A la mort de Carles II, el 1700, Felip Borbó va ser proclamat nou rei d’Espanya com Felip V. D’aquesta manera s’implantava la dinastia del Borbó i s’introduïa a Espanya el model absolutista francès.
El 1701 començà la Guerra de Successió amb dos fronts:
Conflicte exterior. Per por de l’enfortiment del poder del Borbó a Europa, diverses potències europees van proposar Carles d’Àustria com a candidat. Després, en el Tractat d’Utrecht (1713), van reconèixer Felip V.
Conflicte intern. Castella donava suport al monarca borbònic i la Corona d’Aragó al candidat austríac.
L’ imposició de l’absolutisme: la Nova Planta.
En el 1712 amb la derrota de Catalunya, Felip V va abolir totes les institucions polítiques de la corona d’Aragó i va imposar el decret de nova planta, que suprimia les constitucions de Catalunya, i hi imposava les lleis i el sistema administratiu de Castella.
Amb els nous monarques borbònics es va implantar a Espanya el model d’absolutisme centralista francès, en què els regnes de la Corona espanyola van quedar unificats sota les institucions de Castella.
Pervivència de la societat estamental.
En el segle XVIII estava dividida per estaments, Els privilegiats (nobles i clero) eren els propietaris de terres i les llogaven als pagesos. Tercer estament, format per la resta de població (pagesos, burgesos i classes populars).
Una economia agrària.
L’agricultura a Espanya era la primera font de riquesa, i més del 80% de la població treballava en aquest sector productiu. La major part de la terra no es podia comprar ni vendre, així que els nobles, l’església i els ajuntaments sempre mantenien el mateix capital.
Indústria i comerç.
Al principi del segle XVIII l’artesania i el comerç eren dependents i subsidiaris del món agrari. Hi havia gremis en l’industria tradicional, amb un control estricte sobre la producció i la creació de noves industries.
El despotisme il·lustrat: Carles III
Durant el regnat de Carles III els il·lustrats van trobar en el monarca un defensor convençut de la necessitat de reformes però sense posar mai en dubte el poder i l’autoritat del rei. L’experiència d’aquesta col·laboració va donar lloc al que es coneix com a despotisme il·lustrat.
La legislació reformadora
Carles III va iniciar unes reformes en la part econòmica com la liberalització de la indústria i el comerç, destacant la limitació dels privilegis, el foment de la lliure circulació (s’acaba el monopoli dels ports de Cadis i Sevilla), la creació de les societats econòmiques d’amics del país...
La liberalització del comerç colonial
Al principi el port de Sevilla i el de Cadis eren els únics ports que monopolitzaven el comerç d’americà, i en el regnat de Carles III el govern va establir la lliure comunicació de tots els ports d’espanyols. Gràcies a aquest fet els comerciants catalans podien importar i exportar mercaderies, on el l’economia de Catalunya va tenir un procés de creixement.
2. LA CRISI DE L’ANTIC RÈGIM
Al segle XIX, amb el regnat de Carles IV (un monarca absolut), apareix la crisi de la monarquia absoluta, originada per les guerres exteriors, les dificultats dels governs borbònics i l'impacte de la Revolució Francesa [1789, on es posa en base els principis de la il·lustració: separació de poders, concepte de sobirania, sufragi i llibertat (igualtat entre els homes al néixer, llibertat de religió i de política)]. Carles va tancar les fronteres per por a que les idees franceses arribessin a Espanya i així poder evitar possibles revoltes.
Al 1800 comença l’època napoleònica, un seguit de conquestes de Napoleó per arreu d’Europa. La invasió d’Espanya per part d’aquest accelera la fallida de la monarquia i desencadena la Guerra del Francès (la qual va suposar tenir contacte amb les idees franceses a través de les invasions napoleòniques i l’inici de la descolonització d’Amèrica). Un conflicte que barrejava la defensa tradicional i les idees de llibertat proclamades per a la Revolució Francesa (es trenquen els estaments, que serien les classes socials).
...