Historia De España
Enviado por i0nu726 • 16 de Febrero de 2015 • 485 Palabras (2 Páginas) • 176 Visitas
La burguesía catalana era protezionista perquè quan Catalunya es comença a industrialitzar, aquella burguesía parteix en desavantatge respecte a altres burgesies (britànica, belga, francesa...). Gran Bretanya s'havia coençat a industrialitzar al voltant 1740 i Catalunya al voltant del 1830. Les empreses de la burgeisa catalana no tenien la tecnologia dels burgess britànics. D'altra banda, Gran Bretanya era posseïdora d'in inmens territori colonial del qual obtenia unes primeres materies (cotó: India) a uns preus molt competitiu. La burgesia catalana havia de comprar-lo. Gran Bretanyas aliments els obtenia en gran mesura de les colònies, de manera que un obrer britànic guanyava la meitat que un obrer català, però l'obrer català pagava 3 vegades més pel menjar. Per tant, Gran Bretanya, amb uns costos de producció més baixos en matèries primeres i costos laborals. Això feia que Catalunya no pogués competit en el mercat internacional. Portava a la industria catalana a una única possible sortida: acaparar el mercat interior espanyol ja que no podia exportar. Perquè això fós possible, havia d'haver un govern que adoptés mesures proteccionistes, és a dir, uns aranzels alts pels productes britànics. Si una tel·la britànica netrava a Espaya, al passar la frontera, es posava un impost. Així, era més costosa que la catalana i la població preferia la catalana perquè era més barata.
La burgesia catalana mai ha governat Espanya. Això no vol dir que no hi hagin hagut ministres catalans a Madrid, però no han controlat mai l'aparell estatal. Per tant, havia de buscar-se aliats entre l'oligarquia espanyola que també tinguessin interessos proteccionistes. Aquests aliats van ser els grans terratinents provinents tant de l'antiga noblesa com de l'alta burgesia que, amb les desamortitzacions, havien comprat finques. També eren proteccionistes perquè volien una política aranzelària per tot tipus de cereals que vinguessin de fora.
--
El general Prim era propietari de terres d'avellanes, lliurecanvista. . Dóna un cop d'Estat, puja al poder i aboleix aranzels. Se'l carrega l'Estat espanyol (proteccionista).
L'any 1986, l'Estat espanyol entra a la Comunitat Econòmica Europea. L'economia catalana:
1985
- Poca internacionalizació de l'economia catalana.
- L'Estat espanyol era el gran mercat de Catalunya i, alhora, era el gran proveïdor de Catalunya.
Entre 1986-1996: entre el 40-60% de les inversions estrangeres a l'Estat espanyol van a Catalunya.
CAUSES D'AIXÒ?
· Situació geogràfica avantatjosa: Catalunya toca amb França.
· Bones infraestructures (respecte l'Estat espanyol): aeroport, port, carreteres...
· Tradició inversora que arrenca pràcticament
...