MARC AURELI
Enviado por elenagarciia • 10 de Febrero de 2014 • 991 Palabras (4 Páginas) • 424 Visitas
Figura eqüestre de Marc Aureli
a)Context històric
La dinastia Antonina (va ser la 4ta en governar l’imperi Romà) després de la dinastia Flàbia i la més duradora de l’Imperi. Marc Aureli (161-186) emperador que pertany a aquesta dinastia.
Els antonins van aconseguir la màxima expansió territorial i van assolir una gran prosperitat econòmica i cultural. Marc Aureli va associar el govern per pròpia iniciativa al seu germà Luci que compartí el poder temporalment entre els anys 161 i 169. Luci Ver es va desentendre de la tasca de governar i es va dedicar a la tasca de plaer (es va morir jove).
Marc Aureli durant el seu regnat es va veure obligat a fer la guerra sense parar per preservar l’Imperi del perill dels Bàrbars. Va fer front als intents d’invasió dels Pors a l’imperi d’Orient i d’alguns poblres germànics del Danubi.
Amb una excel•lent formació grecollatina i filosòfica, Marc Aureli no va abandonar de ltot les lletres per les armes o la política, sinó que de campanya en campanya va anar escrivint en grec les seves meditacions, les quals consisteixen en dotze volums sobre la seva visió del món i del home
b)Característiques (estil romà imperial)
c)Característiques Marc Aureli (Formals i estructurals)
-Estructura d’embalum rodó: Es tracta de la figura eqüestre (muntant a cavall) de l’emperador romà Marc Aureli, és una figura lleugerament esvelta i prima. Obra per ser vista des de múltiples punts de vista malgrat que potencia la visió frontal.
-Material: Obra realitzada amb bronze, la qual va ser realitzada a partir de diversos motlles i completada amb esquists detalls.
-Detallisme: L’excel•lent factura ( molt ben feta) i la seva gran qualitat mostren el bon treball d’un equip, probablement, altament qualificat. Són exemples clars d’aquest treball minuciós la reproducció dels rínxols de la barba i el cabell que contrasten amb les suaus faccions del rostre. Es veu riquesa de detalls com en el cap del cavall, al igual que és remarcable el detallisme aconseguit en la reproducció dels plecs de les robes. Aquests detalls, juntament amb la posició elevada i la mirada perduda, fan que la figura de Marc Aureli transmet a l’espectador un sentiment de força i autoritat.
-Equilibri i serenitat: tot el conjunt de la figura dona una sensació d’equilibri, gràcies a la contenció del moviment en el cavall, que s’aguanta fermament al terra. A aquesta sensació també ajuda el gest relaxat del braç dret de l’emperador, amb el que es reforça la idea de pausa.
-Tècnica de la cera perduda: Les obres de bronze són costoses tant pel propi material com pel complicat procés d’elaboració. La tècnica tradicional per fondre una escultura de bronze és la denominada fosa a la cera perduda. Consisteix en recobrir la figura de fang amb una capa de cera, del mateix gruix que es desitja que tingui la figura. Després, es posa dins d’un motlle fet de fang gruixut i fort per poder aguantar la pressió del metall fos. Més tard es treu la cera fosa i es deix un espai entre el model de fang i el motlle exterior i s’omple l’espai amb bronze líquid. Un cop es refredada, només
...