Primeres Jornades Catalanes de la Dona
Enviado por luciiaparera • 13 de Enero de 2023 • Apuntes • 676 Palabras (3 Páginas) • 158 Visitas
Lucia Parera
Dies de grans onades al Paranimf de l’Universitat de Barcelona
Els dies 27, 28, 29 i 30 de Maig s’ha donat les primeres Jornades Catalanes de la Dona a l’Universitat de Barcelona, a l’edifici central i més concretament al paranimf, aquest dies de moviment, que de segur quedaràn recordats per tothom, han donat un impuls a la dona i a la pujada d’esglaons que està aconseguint el feminisme en aquest món patriarcal.
El paranimf, més majestuós que mai,ha estat endut per qüestions que no s’hi havien parlat amplia i obertament i ha estat invers durants aquest dies com a forma d’imperi on s’han determinat el canvi de moltes temàtiques i hi podem parlar d’un canvi major, que hi fa molta por a ulls de gent que no es vol mobilitzar davant les injustícies e inconformismes.
L'ONU va proclamar el passat any,1975, l'Any Internacional de la Dona, i el Departament de la Dona de l'Associació d'Amics de l'ONU va llençar el projecte de celebrar les Jornades Catalanes de la Dona. La voluntat ha sigut evitar una trobada clandestina que podía ser reprimida. S’ha creat un Secretariat coordinador de les Jornades sota la cobertura de la Comissió Catalana d'Organitzacions No Governamentals de l'Associació Amics de l'ONU, format per Carme Alcalde, Anna Balletbò, Mireia Bofill, Dolors Calvet, Rosa Grisó de Sala-Ponsati, Anna Mercadé, Amparo Moreno Sardà, Magda Oranich, Ana María Vela i Laura Tremosa.
L’assistència ha sigut tot un éxit on ens hem trobat amb unes 500 assistents per sessió, això voldria dir que al llarg d’aquest quatre dies han sigut 4000 les persones que han asistit. Hem estat inversos en molts grups diferents de dones que ens han donat les seves visions diferents en el debat, el qual va tractar molts temes, la majoría tabus, relacionats amb la dona, com la dona al treball, a la família, legislació, la dona a la política, a les zones rurals, en l'àmbit de la sexualitat i els moviments feministes. També s’hi van fer diferents comunicats al marge com; prostitució, oci i esport, dona com emigrant, la dona i la delincuencia, dona soltera, maternitat i turisme. Un dels principals grups de les jornades van ser les Vocalías de Dones de les Associacions de Veïns, que han tingut com a prioritat els temes específics de les dona.
Un dels temes principals d'aquesta jornada es pot resumir en la intervenció d'una de les participants, recollida al llibre de Mary Nash Treballadores: un segle de treball femení a Catalunya: "La dona que treballa està sotmesa a una doble explotació: la que pateix sobre la seva força de treball i la produïda per la seva condició de mestressa de casa. Efectivament, a qualsevol treballadora quan acaba la jornada de vuit, nou o més hores, l'esperen a casa altres tasques que allarguen més la seva feina." És a dir, que no hi haurà igualtat en el món laboral si la igualtat no es demostra en l'ambient domèstic.
...