TRIMESTRAL HISTORIA SEGLES XVIII i XIX
Enviado por jsssssss • 4 de Diciembre de 2022 • Informe • 3.884 Palabras (16 Páginas) • 68 Visitas
TRIMESTRAL HISTORIA
SEGLES XVIII i XIX
- 1. Antic Régim - Inici de l’edat mitjana fins les revolucions.
L'antic règim és el conjunt de trets polítics, jurídics, socials i econòmics que van caracteritzar a Europa durant els segles XVII i XVIII. Dóna principi a l'època Contemporània.
[pic 1]
- 1.1 Societat
La societat era estamental, divisió en grups i desigualitària
En els privilegiats estava; la noblesa i el clergat. Mentre que el tercer estat pertanyia a la resta de la societat que mancava de drets i privilegis.
- 1.2 Poder polític
Monarquies absolutistes on el poder del rei era considerat d'origen diví, concentrant en la seva persona tots els poders:, el poder legislatiu, executiu i judicial. Els ciutadans eren súbdits. Aquest tipus de monarquia va predominar a Europa en el segle XVII i XVIII encara que, hi havien excepcions com Gran Bretanya on es va desenvolupar el parlamentarisme.
- 1.3 Economia i comerç
L'economia va estar basada en l'agricultura.S’utilitzava tècniques medievals i era de subsistència, produeix en poques quantitats i és d'autoconsum. Els pagesos que conreaven en les terres havien de pagar impostos a la noblesa i al clergat.
A les ciutats va destacar l'elaboració de productes amb matèries primeres es van realitzar en petits tallers. Aquesta producció estava controlada pels gremis, associacions de treballadors d'un mateix ofici.
- 1.4 Demografia
El creixement demogràfic era nul. La natalitat era alta, ja que naixia una nombrosa quantitat de persones als pobles, i també depenia del menjar, el menjar dels conrreus i els conrreus del temps. Però la mortalitat també era alta per culpa d'alguns factors com malalties, epidèmies, guerres…
- 2. Primera Revolució Industrial - Segona meitat del s. XVIII (1750 - 1850).
La revolució industrial és un procés de transformacions que es van originar a la segona meitat del s. XVIII, a Anglaterra.
- 2.1 Societat
En la revolució industrial hi ha classes socials, entra la burgesia i el proletariat. Encara hi ha noblesa, tenen terres i propietats.
- 2.2 Transformacions
- Agraries:
Van haver-hi canvis en l’estructura, s’aplica el sistema Norfolk substituint les enclosures per els open fields. Gràcies a aquestes mesures els rendiments agricoles incrementen un 90%.
- Demogràfiques:
Gràcies a la revolució agrària, la mortalitat baixa molt per millores en l’àmbit sanitàri i medicina. En canvi, la natalitat es manté elevada i la esperança de vida augmenta.
- Econòmiques:
En el mercat intern va incrementar la demanda de béns i va haver-hi una millora de transports i víes de comunicació.
- 2.4 Avenços: fonts d’energia i invents
Van sortir diferents tipus d’avenços principalment per a la indústria.
1a revolució
- El vapor va ser la principal font d'energia, que va derivar a tècniques com la màquina de vapor.
- El carbó i el ferro van fer possible nous invents i avenços com ferrocarrils i vaixells
- 3. Segona revolució industrial SXIX - s.SXX
La població europea es duplica al llarg del segle XIX, gràcies a les millores en la dieta i als avenços mèdics i sanitaris. La mortalitat es redueix, l’esperança de vida augmentà, mentre que la natalitat es manté elevada. El creixement demogràfic provoca fortes onades migratòries. Entre el 1800 i el 1914 seixanta milions d’europeus abandonaren Europa.
- 3.1 Avenços: fonts d’energia i invents
2a revolució
- El petroli: va revolucionar el transports, va servir de combustible per motors d'explosió.
- L’electricitat: va servir per l’il·luminació i la transmissió de senyals electromagnètiques com la ràdio.
Encara que també hi ha avenços a l’àmbit de la siderúrgia amb l’alumini i l’acer.
La indústria química va tenir un paper molt important, ja que va contribuïr a la fabricació d’explosius, medicaments, pestisides, adobs… aquests últims per pontenciar agrariament.
- 3.2 Ideologies noves
Durant la segona meitat del segle XIX es van desenvolupar dues tendències de pensament que denunciaven les desigualtats creades pel sistema capitalista: el marxisme i l’anarquisme.
- 3.3 Formes de la producció
Taylorisme Es basa en l’organització científica del treball. Cal eliminar moviments inútils, així s’optimitza l’esforç de l’obrer i es redueixen costos.
Fordisme Aplicat amb èxit a les fàbriques d'automòbils de Henry Ford. El fordisme aplica la cadena de muntatge per a la producció d’automòbils.
- 4. Imperialisme i colonialisme
- 4.1 Diferències entre els dos conceptes
IMPERIALISME | COLONIALISME |
L'imperialisme és la tendència d'una nació a estendre el seu control d’una forma no violenta sobre altres estats, aquest control serà polític, social i econòmic. L'objectiu de l'imperialisme és estendre les seves possessions territorials, fer més gran la nació agafant altres territoris. | El colonialisme és un producte de l'imperialisme, és a dir, sempre que hi ha colonialisme, hi ha imperialisme. Però no sempre que hi ha imperialisme hi ha colonialisme. El colonialisme és l'acció de governar un altre territori mitjançant l’ús de la violència. |
L'imperialisme no té perquè tenir aquesta explotació de recursos. Intenta fer que la colònia sigui independent en tots els àmbits de la metròpoli. | El colonialisme necessita l'explotació de recursos, s'apropia de la població, terres, béns… |
...