ANALISI DEL VAS DE WARKA AMB L’ARTICLE DE MIRCEA ELIADE “EL MITO DEL ETERNO RETORNO, CAPÍTULO PRIMERO: ARQUETIPOS Y REPETICIÓN”
Enviado por Felipe Mora Lopez • 31 de Octubre de 2022 • Apuntes • 1.285 Palabras (6 Páginas) • 165 Visitas
Rosa Campos Pérez 1634284
ANALISI DEL VAS DE WARKA AMB L’ARTICLE DE MIRCEA ELIADE “EL MITO DEL ETERNO RETORNO, CAPÍTULO PRIMERO: ARQUETIPOS Y REPETICIÓN”
L’obra escollida és el vas de Warka o vas d’Uruk, com el seu nom indica es un vas de 1’05 cm d’atura, el material empleat va ser l’alabastre[1], presenta una forma cilíndrica i es va eixamplant fins a l’alçada, actualment es troba al Museu d’Iraq.
Podríem situar-la al 3000a.c. durant la l’època sumèria, va ser trobada en una de les excavacions que van fer els alemanys a 1940 en un dels temples dedicats a la deessa sumèria Inanna, entre les runes del districte d’Eana. L’obra va ser robada en 2003 i va ser retornada al cap de pocs mesos però va patir maltractaments.
Sumer es la part sud de Mesopotàmia, d’aquesta època obtenim informació per part de les epopeies i mites sumeris i d’una llista sumèria del reis de Nippur. Els mites sumeris contenen indicacions del origen dels sumeris i de la seva arribada a les noves colònies. En un dels mites es menciona a Enki (deu de la saviesa i de les aigües) com a fundador de la ciutat de Eridú. En la llista dels reis cita esmenten a una gran varietat de reis, l’últim rei d’aquesta sèrie s’anomenava Ziusudra, és presenta com heroi del diluvi. Damuzi, rei d’Uruk, va ser amant de Innana, la deessa del amor, el seu successor en Uruk va ser Gilgamesh, la figura més importat i llegendària de la antiguitat oriental. (pàg 66-67)
Mircea Eliade en el seu article “El mito del eterno retorno” capítol primer: “arquetipos y repetición ” presenta una idea general sobre els arquetips i les repeticions en aspectes diferents de la mentalitat “primitiva o arcaica”, en primer lloc, ens diu que tant els objectes com els actes humans “no tenen valor intrínsec autònom” (pàg.1). També ens relaciona els territoris i els temples amb el caos i seguidament amb la creació, es ha dir si agafes un territori de les regions salvatges estaran situades en el caos i d’aquesta forma quan es comença a explotar, “s’han de realitzar ritus que repeteixen simbòlicament l’acte de la creació” (pàg. 4). Retornant als temples, aquests tenen un simbolisme relacionat amb el “centre” i el seu prestigi, és considerat el centre del món o on es reuneix la terra amb el cel. El següent apartat que tracta és el que utilitzaré per analitzar l’obra i parla sobre els models divins dels rituals, “tot ritual té un model diví, un arquetip” (pàg.11) i cada acció humana repeteix l’acció igual que un deu en el temps passats. Finalment, parlarà d’aquests arquetips a les activitats profanes com la dansa i la seva utilització per obtenir alguna cosa a canvi a més del valor màgic i farmacèutic d’algunes plantes i dels mites a la historia, aquest torna a recordar la idea principal de la imitació i la repetició de l’arquetip i amb aquesta imitació es torna a l’època mítica de quan va ser revelat per primera vegada.
Per fer un bon anàlisi de l’obra hem de començar de baix a dalt, l’obra com he dit anteriorment es una vas cilíndric que és basa en quatre bandes o fileres de baix relleu molt pla. Observem a part de sota una fina línia d’aigua on surten una file de cereals i una mena de palmeres en forma de trident i una filera d’animals domèstic, que en aquest cas semblen un tipus d’ovelles i cabres, aquestes dues fileres ens donen referencia a l’agricultura i a la ramaderia, aspectes molt important per l’època.
Seguidament, veiem una processió d’homes nuus de perfil que porten objectes en les mans com gerres, plats o vasos (curiosament en el sentit contrari dels animals esmentats anteriorment) podríem dir que són una mena de sacerdots o seguidors del rei que porten ofrenes obtingudes de les representacions de sota.
Finalment, la part més important de l'obra és la part superior del vas, observem a la part central a una deessa (podria ser Inanna o Ishtar per la seva iconografia i rodejada dels seus símbols sagrats) rebent una ofrena d'un sacerdot, darrere seu té possibles ofrenes donades anteriorment fent referència a elements d'un temple, observen vasos, plats, gerres... i a la part esquerra hi ha dos homes, un d'ells porta un cinturó, aquest home seria el rei i l'alta que li aguanta el cinturó.
...