ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

COMENTARI POEMA" ELOGI DELS DINERS"


Enviado por   •  21 de Mayo de 2013  •  434 Palabras (2 Páginas)  •  2.296 Visitas

Página 1 de 2

COMENTARI DEL POEMA: “ELOGI DELS DINERS”

Aquest poema satíric d’Anselem Turmenda escrit l’any 1396, el trobem dins del llibre de “Bons amonestaments” (adaptació llibre Italià). Va ser un llibre de lectura en les escoles fins a mitjans del S.XX tot i que tingué algunes dificultats amb la inquisició de 1582. El poema tracta de com els diners influeixen en les persones.

Es un poema format per 9 estrofes cada una d’elles composta per 4 versos Cada vers de 8 síl•labes menys el 4 que esta format per 4 síl•labes. Els primers versos de cada estrofa tenen rima consonant, el quart es de rima lliure a-a-a-b. Son de rima fàcil ja que volen donar uns consells morals a la gent i d’aquesta manera arriba l’idea més directe.

El poema ens vol dir que els diners converteixen les coses falses en veritat i que poden arribar a comprar la llei. Quan un home ignorant té diners el fan tornar savi. Els diners fan bé i mal, depèn de l’ús que se’n faci et portarà al el o a l’infern. Els diners son orígens de baralles. Poden honorar algú o enfonsar-lo, també fan que els predicadors al pagar-los diners et diguin “Beati quòrum” (benats tots). Alegren els infants perquè tenen tot el que desitgen. Els diners feien fer feliços als frares, carmelites i els capellans que es venien pels diners i s’emborratxaven. Els diners et fan comprar molt menjar i engreixar-te, i també aconsegueixen donar legitimitat als bords. Els diners tornen malalts en sans. Independentment del Déu que adorin tots els encanta els diners, els adoren més que la pròpia religió i posa en comú religions enfrontades. Els diners ressusciten a un mort i fan honorar a un ximple, també poden arribar a canviar opinions. I fins i tot arreplegant molts diners podràs arribar a ser papa.

En aquest poema, Anselem Turmeda s’encarrega de mostrar la societat en la que es trobava i de donar-nos el seu punt de vista sobre un tema molt criticat per l’església ha que havien perdut moltes costums i disciplina per la mínima austeritat que tenia el clergat.

El tema d’aquest poema es molt peculiar i sembla increïble que amb els anys que han passat encara no haguem aprés la lliçó. Ja que com comenta el poema els diners porten més problemes que solucions. Es una cosa que sempre l’hem viscuda així i ningú ens ha ensenyat a no dependre d’ells fins i tot per la societat son imprescindibles. El que més m’ha sobtat d’aquest poema, és que passi el temps que passi no “caducarà” fins el dia que els diners deixin d’existir.

...

Descargar como (para miembros actualizados) txt (3 Kb)
Leer 1 página más »
Disponible sólo en Clubensayos.com