El Clarinet I La Veu
Enviado por ausiaspotries • 24 de Noviembre de 2012 • 8.610 Palabras (35 Páginas) • 336 Visitas
1
EL CLARINET I LA VEU
RELACIONS, SEMBLANCES
I POSSIBLES APLICACIONS EN LA INTERPRETACIÓ
TREBALL D'INVESTIGACIÓ FI DE CARRERA
AUSIÀS GARRIGÓS MORANT
CONSERVATORI SUPERIOR “SALVADOR SEGUÍ”
CASTELLÓ DE LA PLANA
2011-2012
2
“Mai hauria pensat que un clarinet poguera imitar la veu humana d’una forma tan perfecta com vosté acaba de fer. El seu instrument és tan suau, i té un so tan delicat que ningú que tinga cor pot resistir-se”
(Comentari del crític Johann Friedrich Schink (Litterarische Fragment, Graz, 1785), referent a la presentació de la Serenata de Mozart “la Gran Partitta, KV 361/370ª” estrenada el 23 de març de 1784 a Viena i de l’execució d’Stadler al clarinet)
3
ÍNDEX
1. CAPÍTOL I: EL PROBLEMA
1.1. JUSTIFICACIÓ
1.2. OBJECTIUS
1.3. METODOLOGIA
2. CAPÍTOL II
2.1 CONEIXENT EL NOSTRE INSTRUMENT
2.2 LES CORDES VOCALS I LA PRODUCCIÓ DEL SO
2.3 RESSONADORS I AMPLIFICADORS. L'APARELL RESSONADOR
2.4 LA BOCA
3. CAPÍTOL III
3.1 DIFICULTATS FREQÜENTS
3.1.1 IGUALTAT EN EL REGISTRE
3.1.2 SONS MULTIFÒNICS
3.2 LA PRONUNCIACIÓ. ARTICULACIÓ I DICCIÓ
4. CAPÍTOL IV
4.1 RESPIRACIÓ
4.2 POSTURA
4.3 RELAXACIÓ I CATARSI
5. CAPÍTOL V: INFLUÈNCIA DEL CANT EN L'APRENENTATGE DEL CLARINET
7.CONCLUSIÓ
8. BIBLIOGRAFIA
4
5
CAPÍTOL I
1.1 JUSTIFICACIÓ
“L'estudi del cant, en el seu aspecte tècnic, és descobriment, observació, control, vertadera escola de percepcions i de sensacions, sent imprescindible la vigilància i l'atenció de les mateixes d'una manera integral, ja que la búsqueda de les sensacions respiratòries i acústiques no seria suficient, sense la conquesta d'un benestar general basat en l'equilibri dels aspectes físic, mental i emocional de l'intèrpret”.
(Alió, Myriam: “Reflexions sobre la veu”)
La raó per la qual el present treball d'investigació aborda aquest tema, respon al propòsit d'endinsar-se en el món del cant i del cantant per a aprendre de la seua tècnica i el seu repertori. S’ha considerat que al clarinetista li pot ser de gran utilitat conéixer l'instrument de la veu per a comprendre en més profunditat i desenvolupar-se d'una forma més completa. Es pretén obtindre coneixements que beneficien la solidificació i estabilització de la base de l’instrumentista per a aconseguir millors resultats.
Es busca aprofitar que l'instrument de la veu és part de l'òrgan humà i la naturalitat i senzillesa amb què cada un pot dur a terme l’acte de cantar per a transmetre eixa docilitat i ductilitat a l’instrument.
6
També es contemplarà el cant com a mètode de relaxació per a reeducar la nostra posició corporal i evitar les rigideses i tensions perjudicials que poden inclús arribar a ser molestes en la vida quotidiana.
7
1.2 OBJECTIU
L'objectiu general d'esta labor investigadora busca estimular en el clarinetista l'interés pel que aprén, pel món interior que ha de descobrir, conéixer i aprendre a constrolar, ja que estos coneixements li estructuraran el camí a recórrer.
Pretén principalment explorar i recopilar informació que puga ser emprada per a reconéixer i ajudar a resoldre els possibles problemes o dificultats que es plantegen en el clarinetista. Per a això s'aprofundirà en l'instrument de la veu, amb el propòsit d'augmentar la nostra comprensió sobre este instrument que conviu amb nosaltres i poder relacionar-ho amb el fet de tocar el clarinet.
L'objectiu general s'aconseguirà a través de la consecució d'una sèrie d'objectius específics, orientats cap a l'eficaç cobertura de la informació necessària.
– Analitzar la importància que, al llarg de la història, s'ha donat a la capacitat del cant per a influir en el músic pràctic.
– Investigar les implicacions del cant en l'instrumentista, a través de l'estudi dels més representatius autors que han tractat este tema.
– Operativitzar les distintes característiques objectives del cant a través del coneixement i la comprensió.
8
– Analitzar les possibles relacions entre el cant i el clarinet.
– Estudiar els avantatges i beneficis del cant des del punt de vista de la relaxació.
– Presentar, a partir de la dita anàlisi, informació útil per al clarinetista i per als investigadors interessats en este camp.
9
1.3 METODOLOGIA
Collins Estill va desenvolupar una extraordinària carrera d'investigació vocal i un mètode de formació per a tots els estils de cant. Els seus inicis com a talentosa cantant d'òpera la van enfrontar a la seua pregunta fonamental: Com estic fent açò?
Al llarg d'un procés d'aprenentatge, com el musical, el clarinetista haurà de formar-se un criteri per a poder donar solucions concretes als problemes específics que li sorgisquen.
Per a resoldre algunes d'estes dificultats, s'ha creat este treball, baix una inspiració metodològica compartida amb la cèlebre cantant americana Collins Estill, destacada i reconeguda per les seues investigacions i desenvolupament d'un programa que fomenta les habilitats innates del cantant basant-se en una “desconstrucció” del procés de producció de la veu dins de les estructures
específiques del mecanisme vocal, sota el principi de “com estic fent açò”.
Amb ànim d'aplicar estes nocions a l'estudi del clarinet, s'ha elaborat el treball amb este principi com a eix central. Per a això, la metodologia present comprén diverses modalitats:
– Motivadora
– D'investigació.
– Expositiva, descriptiva i explicativa
– Argumentativa
– Comparativa
10
– De resolució de problemes
– D'aplicació pràctica
– Reflexiva i d'extracció de conclusions
Investigació que es durà a terme d'acord amb els següents criteris metodològics:
–Basar l'autoaprenentatge en la comprensió dels conceptes.
–Relacionar els nous conceptes amb els ja apresos a la recerca d'un aprenentatge significatiu.
–Fomentar una actitud reflexiva.
–Despertar l'interés per l'adquisició de coneixements i valorar la seua importància.
–Afavorir la creativitat.
11
CAPÍTOL II
2. 1 CONEIXENT EL NOSTRE INSTRUMENT
En
...