Aprendizaje Dialogico En La Sociedad De La Información
Enviado por Annajordi6 • 2 de Noviembre de 2013 • 1.347 Palabras (6 Páginas) • 205 Visitas
ÍNDEX
o Resum del llibre............................................................pàg. 3 o Afirmació 1.....................................................................pàg. 4 o Afirmació 2....................................................................pàg. 5 o Afirmació 3....................................................................pàg. 6 o Conclusions ..................................................................pàg. 7
2
Resum del libre
“Aprendizaje dialógico en la sociedad de la información”, es tracta d’un llibre que conté un ampli ventall de referències teòriques, teories i investigacions científiques. En relació a aquestes investigacions, es fa un recorregut teòric, en el que els autors d’aquest llibre fan una referencia simbólica a la transformació de l’aprenentatge amb unes característiques individuals i tradicionals, per aconseguir un aprenentatge dialògic, on les explicacions de l’aprenentatge tinguin la base d’unes orientacions dialògiques.
En aquest llibre, apareixen argumentacions, principalment basades amb una educación que millori les teories i practiques que existeixen, i per tant, amb un conenixement científic que ho abordi. Apareix un ampli ventall d’exemples, en que es reafirma la importància de l’aplicació d’aquesta teoria de l’aprenentatge dialògic.
Un recorregut cap a les principals concepcions de l’aprenentatge, ens fan saber, en quines societats van ser desenvolupades. A la vegada, també apareixen les reformes educatives i les conseqüències que han aportat aquestes aplicacions en el sistema.
Per últim, apareixen unes analitzacions d’autors molt importants con Freire, Vygostky, etc. En les que s’aprofunditzen les seves contribucions, per poder entendre l’aprenentatge i desenvolupar qualsevol intervenció educativa amb la finalitat d’assolir l’éxit.
L’ “Aprendizaje dialógico en la sociedad de la información”, és la resposta a les noves realitats socials, que parteixen d’un avanç científic amb unes concepcions de l’aprenentatge per poder dur a terme una millor teoría i pràctica. Aquest llibre permet aportar idees sobre actuacions que disminueixin el fracàs escolar i millorin la convivencia social.
3
“Un projecte educatiu d’éxit ha de partir de l’interacció .”
En la societat de la informació la interacció juga un paper principal en tota la societat. Les interaccions entre iguals, amb el professorat, amb les families i amb d’altres persones adultes, són les que fan favorable l’aprenentatge.
Seguint la idea de Vygotsky, el desenvolupament cognitiu de les persones esta relacionat amb la societat i la cultura. Les persones, som les que actuem amb un paper de mediadores de la cultura, i donem la possibilitat de coneixer-la donant accés a ella. Segons Vygotsky, l’aprenentatge parteix d’allò social, és a dir, s’aprén en diferents situacions amb les que la participació sigui comunitaria. Amb la participació de la comunitat es potenciarà l’adquisició del coneixement, ja que és la comunitat qui dinamitza i guía als alumnes.
Qui ha de realizar i potenciar aquestes mediacions, no són tansols els professionals de l’educació, sinó que l’escola és qui ha treballar amb altres col·∙lectius per promoure uns escenaris de participació, amb el fi de que els alumnes dispossin d’unes activitats en les quals s’apropin a la seva vida real (per exemple, el que fan fora de les aules). La mediació, per altre banda, també s’ha de produïr per part d’altres col·∙lectius que formin part de la vida de l’alumne: pares, amics, families, etc.
Per altre banda, Mead, li dona importància a la comprenssió de l’individu com algú que surgeix i es desenvolupa en processos socials, dins de múltiples interaccions. Cada persona poseeix unes marques en les que deixen rastre de amb qui ens relacionem. Per tant, la identitat, no es crea només individualment, sino que son totes les persones que envolten a l’alumnat (les que parlen d’ell, el miren, etc) qui constitueix també la propia identitat de cada alumne. Això crea que el mateix alumne tingui un autoconcepte particular, degut a que apareix un diàleg en ell, en el que es distingeix, qui és ell (com es descriu personalment) i, qui és per les persones amb les que interactua.
Amb la interacció i el diàleg, es crea una capacitat d’aprendre en i amb els demés, i de forma social, que pot dur a l’alumne a aconseguir uns nivells superiors d’aprenentatge. Son les situacions en les que es provoqui un augment d’interaccions, les que propiciin un major nivell de desenvolupament de l’alumne.
4
“L’educació pot contribuir a la superació de les desigualtats.”
En
...