Bases De Acción Socieoducativa En La Infancia:
Enviado por LENNYJDL • 9 de Noviembre de 2014 • 1.431 Palabras (6 Páginas) • 698 Visitas
1.
GLOBALITZACIÓ-MODERNITAT REFLEXIVA-INDIVIDU EN SENTIT NEGATIU
Amb el concepte de globalització, sorgeixen una sèrie d’esdeveniments que condicionen a una gran part de la societat i accentua les desigualtats.
Aquest canvi social, es caracteritza per la interdependència econòmica, política, cultural, amb onades de canvis tecnològics i una revolució de la informació .
En aquesta època de canvis, es relaciona la modernitat reflexiva, com anomena Giddens, i apareixen processos creixents d’individualització per la carència o disminució dels suports col·lectius.
La modernitat reflexiva, allibera el subjecte de condicionaments però al mateix temps, es reconeix el desenvolupament d’un individualisme negatiu, ja que ens fa més responsables de les nostres decisions, actituds, i hem d’ assumir més riscos.
Els subjectes més vulnerables, són els grans afectats en aquesta època de transformacions que han de carregar amb la conducció de la seva vida, amb recursos escassos i ens trobem amb un individu en sentit negatiu.
FACTORS DE RISC-PROCÉS DE MORALITZACIÓ I D’ESTIGMATITZACIÓ
La vulnerabilitat social, fa que les persones no poden fer front als problemes i acostumen a tenir carències en el sistema educatiu, cultural, en el treball, salut, etc., creant inseguretat de futur i radicalitzant el procès d’individualització.
El desenvolupament d’una persona, a travès de les seves vivències i el seu entorn, és determinant per crear la seva identitat i adquirir les seves pròpies qualitats morals, anomenat procès de moralització.
Aquesta situació, dóna pas, a un procès d’estigmatització, ja que l’individu queda aïllat sense poder integrar-se i té una falta d’acceptació social.
Davant totes aquestes observacions, és creen una sèrie de polítiques socials preventives per controlar la societat i poder detectar factors de risc.
INFANT-MENOR
En una situació amb factor de risc, l’infant, pot tenir alguns indicadors com desordre intern, comportament antisocial, violència, sentiment de fracàs, i es produeix un procès d’infant a menor.
El menor no ha tingut l’oportunitat de viure una infància saludable i es converteix en víctima de la discriminació social. Si no té alguna referència o guia, es pot sentir incapaç d’adaptar-se a la societat i pot triar la delinqüència com a opció, per sobreviure en aquesta societat i convertir-se en infractor.
2
2.1.La fúria entomològica del Trabajo/control social educativo
La societat, etiqueta i exclou sense tenir en compte l’origen i la història de cada persona.
El més comú és generalitzar en lloc de particularitzar cada cas, estem acostumats a marcar etiquetes, estereotips, i com a conseqüència excloem a persones que per diverses raons han tingut alguna dificultat per integrar-se en la societat.
2.2.CCHR:Psychiatry–Labeling Kids with Bogus ‘Mental Disorders‘ !
Es té tendència a categoritzar a les persones com, bo-dolent, normal- anormal, després els estereotips que tenim imposats des de pràcticament quan naixem, que condiciona a la persona que no està en la majoria, sigui per voluntat pròpia o per una dificultat, que acaba sent discriminada.
S’ha de col·laborar per NO ETIQUETAR a les persones, no som productes, som humans i únics i havem de contribuir a la discriminació i als prejudicis socials, ja que tots aquests comportaments els fa experimentar reaccions negatives.
2.3. Entrevista a Robert Castel
L’entrevista de Castel, ens aporta la seva visió i recalca la forma de calificar a una persona amb la paraula exclusió com negativa.
Descriu que un exclòs sería una persona que estigués fora de la societat i proposa el terme de desafiliació per persones que es troben en el límit, però no per aquest fet, queden excloses, sinó que n’hi ha diferents dinàmiques socials.
Ens trobem amb una falta de coherència social i els perjudicats són les persones desafiliades que tenen una situació de dificultat, no tenen les mateixes oportunitats en la societat,moltes vegades per l’encasellament i prejudicis del demès.
Aquestes persones tenen l’absència de factors necessaris, falta d’eines pel seu desenvolupament, una condició social de risc, i a sobre la societat els invalida i inhabilita.
Etiquetar a una persona com desviada o exclosa produeix un efecte, per part de qui és l’etiquetat, com un estat i pot adjudicar-se el terme d’exclòs.
També els canvis socials produïts en l’àmbit laboral, actualment han desembocat en processos de desafiliació i desestabilització, ja que no tenir un treball, implica un risc de quedar fora del que la societat considera normal.
Referències blibliogràfiques
Fryd,P. ( coord.) ( 2010) . Bases per a l’acció socioeducativa amb la infància.Mòdul 1. Riscos i proteccions en la societat actual: entre la llibertat biògrafica i la desprotecció social. L’estigmatizació dels trajectes socials. Barcelona: UOC
...