Competències bàsiques
Enviado por lluisa • 26 de Marzo de 2014 • 6.799 Palabras (28 Páginas) • 262 Visitas
La introducció de les Competències Bàsiques al currículum
a) Què són les Competències Bàsiques? Per què s’han delimitat les 8 actuals? N’hi trobes a faltar alguna?
Una de les finalitats de l’educació és fer a les persones al màxim de competents, és a dir, que tinguin la capacitat d’actuar amb eficàcia en totes aquelles situacions que se’ls hi presenten en el dia a dia. Arrel d’això, sorgeixen les Competències Bàsiques.
Coll defineix el concepte Competències Bàsiques en l’article Currículum i ciutadania. El què i el per a què en l’educació escolar de la següent manera: “una competència és la capacitat per respondre a les exigències individuals o socials o per realitzar una activitat o una tasca [...]. Cada competència reposa sobre una combinació d’habilitats pràctiques i cognitives interrelacionades, coneixements (incloent el coneixement tàcit), motivació, valors, actituds, emocions i altres elements socials i comportamentals que poden ser mobilitzats conjuntament per actuar de manera eficaç”. El terme competència engloba el saber, el saber fer i el saber ésser o estar.
Les Competències Bàsiques prenen protagonisme arrel de la implementació de la LOE al maig de 2006. Aquestes competències sorgeixen arran de competències generals dictades per la Unió Europea. L’objectiu principal de les Competències Bàsiques és que tots els ciutadans tinguin assolits uns aprenentatges, capacitats i habilitats bàsiques un cop es graduïn i que aquests els permetin afrontar millor el que els vindrà durant la vida.
Les Competències Bàsiques s’agrupen en dos grans grups: competències transversals, que fan referència a les habilitats comunicatives, a les metodològiques que ajuden a activar l’aprenentatge i a les que estan estretament lligades amb el desenvolupament personal; i competències més específiques, les relacionades amb la cultura i que tenen com a objectiu principal aconseguir que els joves siguin cada cop més reflexius i crítics.
Actualment podem distingir 8 Competències Bàsiques:
- COMPETÈNCIES TRANSVERSALS
o Competències comunicatives:
1. Competència en comunicació lingüística
2. Competència cultural i artística
o Competències metodològiques:
3. Tractament de la informació i competència digital
4. Competència matemàtica
5. Competència per aprendre a aprendre
o Les competències personals:
6. Competència d’autonomia i iniciativa personal
- COMPETÈNCIES ESPECÍFIQUES
7. Competència en el coneixement i la interacció amb el món físic
8. Competència social i ciutadana
Per tant, les Competències Bàsiques impliquen aprendre a ser i actuar de manera autònoma, aprendre a pensar i comunicar, aprendre a descobrir i tenir iniciativa i a aprendre a conviure i habitar en el món.
La LOE inclou per primera vegada les Competències Bàsiques ja que es considera que l’educació no només ha d’impartir i ensenyar continguts concrets, sinó que cal que l’educació contribueixi al desenvolupament de competències, és a dir, habilitats personals, que permetin a l’alumne a integrar-se amb èxit a la vida adulta i a afrontar el futur. Per primera vegada, l’educació es basa en un ensenyament interdisciplinar i pràctic i es dóna menys importància a l’acumulació de coneixements i continguts concrets.
En relació a la pregunta s’hi trobem a faltar alguna competència, creiem que en l’actual currículum no s’aborden competències afectiu-emocionals. Aquest tipus de competència permetria saber identificar emocions, gestionar-les, etc. Fa anys es va descobrir que la intel·ligència no només són aspectes cognitius, sinó que també té aspectes emocionals. Goleman (1996) ens explica que la intel·ligència emocional ens permet prendre consciència de les nostres emocions, comprendre els sentiments dels demés, tolerar les pressions i frustracions que suportem en la nostra vida quotidiana, accentuar la capacitat de treball en equip i adoptar una actitud empàtica i social que ens aportarà majors possibilitats de desenvolupament personal. Així doncs, creiem que és una competència essencial i que caldria afegir com a bàsica. Últimament, moltes escoles donen un pes important a les emocions dels seus alumnes i treballen per a que aquests aprenguin a reconèixer-les, gestionar-les, utilitzar-les i així, millorar la seva relació amb la resta de persones: família, companys d’aula, mestres, veïns, etc.
b) Quina relació hi ha entre les Competències Bàsiques i les Àrees/matèries del currículum?
Les Competències Bàsiques s’introdueix en el currículum escolar a partir de l’article 2/2006, 3 de maig, de la LOE. Aquesta novetat provoca que hi hagi un replantejament del currículum i aquest, tal com diu l’Art.6.1, passa a caracteritzar-se com el conjunt d’objectius, competències bàsiques, continguts, mètodes pedagògics i criteris d’avaluació per cadascun de l’ensenyament reglat. Per tant, la introducció de les CB en els centres es reflexa tant en les activitats quotidianes (excursions, jocs florals,..) com en els components curriculars que hem comentat prèviament: en la concreció dels objectius, en la selecció de continguts (més èmfasi en els procedimentals i actitudinals que en els conceptuals), en el disseny i realització d’activitats d’ensenyament aprenentatge (interrelació de continguts) i en l’establiment de mètodes d’avaluació.
Els referents claus pel desplegament del currículum per competències són: transversalitat, seleccionar continguts i opcions metodològiques que generin contextos globals d’aprenentatge des d’un enfocament interdisciplinari de les àrees; funcionalitat, prioritzar opcions metodològiques que fomentin l’aplicació dels aprenentatges en diferents situacions i contextos reals, concrets i propers a l’alumnat; i autonomia de l’alumnat, dur a terme estratègies didàctiques que facin partícip a l’alumnat.
La finalitat del currículum escolar és garantir que a l’acabar l’ensenyament secundari tot l’alumnat tingui un bon domini de les competències bàsiques que hem esmentat en la pregunta anterior.
En relació a les àrees o matèries curriculars, aquestes tenen un paper essencial en el desenvolupament de les competències bàsiques. Cada disciplina contribueix al desenvolupament de diverses competències i, a la vegada, les competències s’adquireixen com a resultat del treball de diverses disciplines. Cada centre té l’autonomia per poder delimitar i establir quines són les àrees/matèries que es responsabilitzen d’aspectes més conceptuals
...