ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Discapacitat I Esport


Enviado por   •  7 de Marzo de 2012  •  3.344 Palabras (14 Páginas)  •  579 Visitas

Página 1 de 14

Introducció

Contingut social

Discapacitat i societat

Moviment de drets per la Discapacitat

Terminologia adequada no discriminatòria

L'accessibilitat

Accessibilitat a l’habitatge

Accessibilitat urbana

Oci accessible

Transport accessible

Drets i aspectes Sociojurídics i Laborals d’interès

La discapacitat en l’àmbit laboral

Contingut esportiu

Discapacitat i Esport

Beneficis de l’esport adaptat

Requisits necessaris

Fases de l’esport adaptat

Esports adaptats més habituals

Atletisme

Definició d’atletisme

Història de l’atletisme adaptat

Adaptacions necessàries especials

Modalitats i Reglament

Bàsquet en cadira de rodes

Definició

Història del bàsquet en cadira de rodes

Reglament

Instal•lacions necessàries

Adaptació i equipament

Competicions de Bàsquet en Cadira de rodes

Tennis en cadira de rodes

Definició

Història del tennis en cadira de rodes

Adaptacions especial: La cadira de rodes

Competicions :ITF Internacional Tennis Federation

Esquí adaptat

Definició

Història de l’esquí adaptat

Modalitats de l’esquí adaptat i equipament

Competicions d’esquí adaptat

Altres

Ciclisme adaptat

Esgrima adaptada

Halterofília

Tir amb arc

Voleibol adaptat

L’esport adaptat olímpic: Els Paralímpics

Els Jocs Paralímpics

Esports dels Jocs Paralímpics

Història de l’esport adaptat i dels Jocs Paralímpics

Contingut pràctic

Visita a l’ Institut Guttmann

L’ Institut Guttmann

Història de l’ Institut Guttmann

La neurorehabilitació( si es possible l'observació d'aquestes)

Iniciatives socials i projectes

Experiències personals (Persones amb discapacitat)

Conclusió

Bibliografia

Introducció

Molt sovint, no som conscients que a la nostra societat hi ha persones que tenen necessitats especials ja que pateixen alguna malaltia o discapacitat. Sovint es pensa en aquest col•lectiu de persones d’una manera llastimosa i es denota molts prejudicis antics discriminatoris encara avui palesos a la societat com per exemple l’ús de la paraula minusvàlid. És per això que l’objectiu principal del treball no és un altre que demostrar que una persona amb discapacitat no està ni molt menys tan limitada com molta gent pensa sinó que és aquesta mateixa gent que d’alguna manera limita a la persona amb discapacitat i per tant que aquest sentiment de pena i llàstima s’hauria de convertir més aviat en admiració i respecte cap a ella pel fet de superar-se cada dia lluitant contra la discapacitat que pateix.

Així doncs, la hipòtesi de treball de la que partim és: “Esport i Discapacitat: una altra manera de viure i gaudir la vida com qualsevol altre.” Seguint aquest propòsit, estructuraré el treball de manera que al llarg del mateix es vagi veient reflectida aquesta afirmació.

En primer lloc, s’analitzarà la situació de la persona amb discapacitat a la societat amb la finalitat de veure realment fins on arriba la seva limitació relacionant-la amb la història, l’accessibilitat,el món laboral, discriminació, etc... Posteriorment, trobarem el segon gran bloc del treball: la vessant esportiva. Aquesta serà la clau del treball i el principal argument per justificar la meva hipòtesi. En efecte, la meva intenció és emfatitzar la idea d’esport adaptat, des de la base quan és utilitzat com a mitjà rehabilitador fins la cara més competitiva com són els Paralímpics, per així demostrar a tothom, tant persones sense o amb discapacitat, que aquest col•lectiu pot gaudir tant o més de l’esport com els esportistes tradicionals. I si poden i han de fer-ho, això segurament els aportarà un plus de vitalitat, de força, etc... que els beneficiarà tan físic com psicològicament i alhora contribuirà la neteja d’aquesta societat contaminada d’opinions i prejudicis discriminatoris (voluntaris o involuntaris però reals) fent així un món una més just, igual i millor.

Espero que en finalitzar el treball aconsegueixi fer entendre una mica millor la situació d’aquest tema i demostrar les veracitats o no de les meves afirmacions. Més enllà d’aquestes, em proposo més aviat donar a conèixer millor un tema que sens dubte pensem que és llunyà a nosaltres i que encara és molt poc conegut, malgrat ser present a les nostres vides, com intentaré demostrar amb aquest treball.

La discapacitat i la societat

La discapacitat és una realitat humana que ha estat percebuda de manera diferent en diferents períodes històrics i civilitzacions.

La visió que se li ha donat al llarg del segle XX estava relacionada amb una condició o funció que es considera deteriorada respecte de l'estàndard general d'un individu o del seu grup. El terme, d'ús freqüent, es refereix al funcionament individual, incloent la discapacitat física, la discapacitat sensorial, la discapacitat cognitiva, la discapacitat intel•lectual, malaltia mental, i diversos tipus de malaltia crònica.

Per contra, la visió basada en els drets humans o models socials introdueix l'estudi de la interacció entre una persona amb discapacitat i el seu ambient; principalment el paper d'una societat a definir, causar o mantenir la discapacitat dins d'aquesta societat, incloent actituds o unes normes d'accessibilitat que afavoreixen a una majoria. També es diu que una persona té una discapacitat si física o mentalment té una funció intel•lectual bàsica limitada respecte de la mitjana o anul•lada per complet.

El Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat se celebra el 3 de desembre cada any.

El 13 de desembre de 2006, les Nacions Unides van acordar formalment la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, el primer tractat del sistema de drets humans del segle XXI, per protegir i reforçar els drets i la igualtat d'oportunitats de les a prop 650 milions de persones amb discapacitat que s'estima hi ha a nivell mundial.

Des dels seus començaments, les Nacions Unides han tractat de millorar la situació de les persones amb discapacitat i fer més fàcils les seves vides. L'interès de les Nacions Unides pel benestar i els drets de les persones amb discapacitat té els seus orígens en

...

Descargar como (para miembros actualizados) txt (23 Kb)
Leer 13 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com