Introducción Psicología De Las Organizaciones
Enviado por purplee • 8 de Diciembre de 2012 • 1.405 Palabras (6 Páginas) • 464 Visitas
3. La psicologia del treball i les organitzacions
És una de les tres àrees d' aplicacions de la Psicologia que han tingut més implantació i tradició:
- La Psicologia Clínica
- La Psicologia de l' Educació
- La Psicologia del Treball i les Organitzacions
3.1. Característiques:
La Psicologia del Treball i les Organitzacions té com a objecte d' estudi el treball en el marc de les organitzacions dins de l'institució empresarial. El treball s’entén com un model de conducta específic.
“L' organització és la realitat social que millor expressa i permet identificar les regles de funcionament y evolució dels processos socials” ( Karpik, 1978, p.17).
La vida dels individus ocorre dins de les organitzacions, un cúmul de processos socials on es barregen idees, sentiments, interessos i aspiracions. A les institucions empresarials l'activitat laboral es dona en aquestes organitzacions que, en l'actualitat, s'entenen com sistemes d'estudi científic del treball. Així un dels rols del psicòleg dins d'aquestes organitzacions és buscar l' adaptació recíproca d' empresa i treballador, canalitzar i orientar les conductes cap el millorament de qualitat, productivitat de béns i serveis i salut laboral. El nivell d’anàlisis de conductes té una doble etiqueta:
- La Psicologia del treball: es refereix al nivell micro d'investigació, es a dir, les característiques individuals de cada treballador que determinen la seva conducta
- La Psicologia de les organitzacions: té les seves bases teòriques en la Psicologia Social. Es centra en les característiques de les organitzacions, la conducta dels grups socials (nivell macro). L'estructura dels col•lectius esta formada per diferents rols, estatus, els papers dels directius i les interrelacions humanes.
El comportament del individu en relació al treball que realitza i el seu comportament com a membre integrat en una organització són dos aproximacions que es centren en aspectes i processos diferents, però que tenen un denominador comú: les dues es relacionen amb el treball i les organitzacions i, també, s’interessen de forma prioritaria per comprendre els processos d’interacció que es donen entre el subjecte i els grups, les activitats que duen a terme a l’àmbit laboral i els contextos organitzacionals on passen.
La Psicologia del treball i les organitzacions a rebut moltes definicions aproximades. Citem un parell:
" L'estudi científic de la relació entre l'home i l'ambient de treball" (Guion, 1965, p.817).
" L'aplicació o extensió dels fets i principis psicològics als problemes condescendents al benestar humà existent en el context industrial i dels negocis" (Blum & Naylor, 1968, p.4).
3.2. Desenvolupament històric:
Existeixen diferents concepcions sobre la relació entre subjecte i organització:
- Teoria clàssica o racionalista (Taylor):
Estudia els processos productius amb la fi d' augmentar la productivitat a traves de la descomposició del treball més complex en un conjunt de tasques més senzilles. L'home s'entén com una peça més de l’engranatge que està motivat per la gana i la necessitat de supervivència. El treball es veia, doncs, com una esclavitud a canvi d'una recompensació salarial, una fatiga.
- Teoria de les relacions humanes (Mayo y Lewin):
Vinculant la productivitat a l'estat d'ànim dels treballadors, aquestes teories es centren més en aspectes socials que no industrials (teoria clàssica). Analitzen la influència de l'ambient en la eficàcia del treball. La motivació deu trobar-se en les relacions humanes dins de les organitzacions, que donen un sinònim al treball de reconeixement i posició social. L'home no és una màquina, es un ser pensant, social, amb sentiments i íntegre.
Destaquem una consideració epistemològica sobre aquesta disciplina científica proposada per K. Lewin, que va dissenyar una estratègia d’investigació que citava l’importancia de la visió de la psicologia del treball i les organitzacions més enllà que d’una mera tecnologia. Per l'autor aquesta psicologia té una existència i una identitat dual, industrial i social:
- Desenvolupar el marc conceptual, que ens permeti afrontar els problemes que sorgeixen en el camp del treball i les organitzacions.
- El contacte amb el món real, que esta en constant evolució i canvi, que ens farà modificar i redefinir el marc teòric.
- Les organitzacions com sistemes oberts i l'agent complex i autònom:
L'organització té relació amb l'ambient, desenvolupament tecnològic i canvis socials. Aquí el treballador es un agent complex i autònom que treballa dins de l'organització i manté un mínim de cooperació entre els grups socials per assolir objectius comuns i propis. El treball és sinònim, en molts casos, de superació
...