ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Sociologia De La Familia. Acció Tutorial


Enviado por   •  29 de Marzo de 2012  •  3.205 Palabras (13 Páginas)  •  686 Visitas

Página 1 de 13

Índex

PART A

1. Reunió pares (objectius i accions).

2. Elaboració d’instruments per la valoració de les capacitats.

3. Instruments per conèixer el context familiar.

4. Full per recollir dades del nen i la família.

5. Full d’entrevista amb els pares.

PART B

6. Graelles sobre el desenvolupament de capacitats a l’escola.

A) Els tres objectius que treballarem durant el primer trimestre seran:

• Ser i actuar d’una manera cada vegada més autònoma, resolent situacions quotidianes amb actitud positiva i superant les dificultats.

1. És molt important que els nens des de ben petits adquireixin l’hàbit d’autonomia per poder progressar en el seu desenvolupament, ja que en aquesta etapa és més important que siguin autosuficients que aprendre molts coneixements teòrics, encara que ha d’haver una equivalència entre els dos, i no deixar un de banda. D’aquesta manera adquiriran els objectius plantejats per al seu nivell i a més es desenvoluparan de manera autònoma.

2. Nosaltres posaríem en practica aquest objectiu mitjançant les rutines quotidianes. Un bon exemple seria:

En arribar pel matí a l’aula, el nen haurà de penjar la jaqueta i la motxilla al penjador, que aquest tindrà la seva fotografia i el seu nom perquè l’identifiqui més fàcilment, seguidament es posaran la bata i es cordaran els botons, posteriorment treuran de la motxilla l’agenda i el got, l’agenda la porten a la taula de la mestra i el got el posen al seu lloc corresponent (penjador comú per a gots). Els dilluns també treuen el tovalló per esmorzar i el posaran a la capsa dels tovallons.

Tot seguit s’asseuran a la rotllana per començar el bon dia, que aquest consisteix en cantar la cançó del bon dia, veure els alumnes que no han vingut i mirar el temps que fa. Per acabar tots s’asseuen a la seva cadira i els encarregats escollits (cada dilluns), fan les seves tasques.

Al començament de curs tots aquests hàbits els faran amb l’ajuda de la mestra, a mesura que passa e curs l’ajuda anirà disminuint per tal de que els nens assoleixin l’autonomia suficient per assolir els objectius.

• Comprendre les intencions comunicatives d’altres infants i persones adultes i expressar-se mitjançant la paraula, el gest i el joc.

1. Aquest objectiu és important tenir-ho en compte, ja que és necessari que els nens aprenguin a escoltar-se, a parlar entre ells i respectar el torn de paraula dels altres; i amb els adults. Per això és necessari la comunicació reciproca, també dins de la comunicació cal tenir present el gest ja que aquest ens pot ajudar a comunicar-nos, expressar-nos i fer-nos comprendre, quan de vegades no sabem com dir exactament alguna cosa; en aquesta etapa inicial és molt important ja que no tenen un vocabulari ric i extens.

El joc, per altra banda és un factor molt important per al desenvolupament infantil, ja que a traves d’aquest aprenen, es comuniquen, comparteixen, ensenyen,etc... és una manera molt enriquidora de tenir un aprenentatge significatiu.

2. Un exemple clar per treballar els tres conceptes a la vegada, podria ser fer una representació nadalenca; la representació la faran els tres nivells d’infantil i consisteix en que cada classe fa la seva nadala mitjançant una cançó i un ball, després es posa tot en comú i queda una petita representació de tot infantil.

Nosaltres ens centrem en el nivell de EI3, i explicarem com ho farien ells:

Primerament, durant les setmanes prèvies, els hi ensenyaríem la nadala, una vegada se l’han aprés i la saben cantar els hi ensenyem com representar-la, i ho fem mitjançant el gest, ja que creiem que és millor que no ensenyar-li’s una coreografia que no tingui res a veure amb la cançó, és a dir, els nens cantaran la nadala i faran els gestos corresponents a la lletra de la cançó, per exemple, si es refereix al nen Jesús, ells faran com si tinguessin un bebè entre els braços, si diu fer un petó a la galta, faran un petó a l’aire i es posaran el dit a la galta, etc...

• Observar i experimentar l’entorn proper amb curiositat i interès, interpretant-lo i fent-se preguntes que impulsin la comprensió del món natural, social, físic i material.

1. L’entorn influeix molt en el desenvolupament dels nens, ja que va molt lligat a l’observació i l’experimentació, factors claus per a l’aprenentatge significatiu dels infants.

L’aula, serà un espai on els nens passaran moltes hores, per això cal que hi hagi un clima agradable, confortable, on els nens estiguin agust i còmodes. També hi haurà el material necessari per poder assolir el procés d’ensenyament-aprenentatge.

Per tal de decorar l’aula amb materials naturals, a la tardor, programaríem una sortida al parc més proper per recollir fulles seques i fer un mural conjunt a l’aula que, posteriorment, penjaríem per decorar-la. Cada fulla significarà un alumne de la classe, per tant, una vegada enganxades al mural posaran el seu nom a sota. Es podem recollir de més, per tal de fer penjolls del sostre que decorin tota l’aula.

Finalment es crearà un ambient de diàleg per posar en comú l’experiència de la recollida de fulles al parc, on cada nen podrà expressar la seva pròpia.

2. Nosaltres portaríem a terme aquest objectiu mitjançant, sortides als parcs del voltant de l’escola, a la muntanya, casa de colònies, etc.. això englobaria al món natural, referent al món social, els nens poden interactuar amb els seus iguals, mestres, personal no docent, especialistes, persones externes a l’escola, en cas d’una sortida pel barri, etc... el món físic, seria tots els espais de l’escola; aula, gimnàs, pati, menjador, aula polivalent, lavabos, informàtica, tots els espais que els nens utilitzen en el dia a dia. I pel que fa al món material, en l’escola tindrem tots els recursos necessaris perquè els nens puguin experimentar, manipular i aprendre sense cap tipus de dificultat (jocs, ordinadors, material psicomotricitat, llapis de colors, plastilina, pintura, titelles, retoladors, etc...).

Més endavant, programaríem un altre sortida al mercat per comprar fruits secs i crear el racó de la tardor a l’aula. Així, els nenes/es experimentaran de primera mà que és el mercat, que n’hi ha, que es pot comprar...etc. I interactuarien amb altres entorns.

B) 1.Pel que fa al primer objectiu, l’autonomia, els pares també han de tenir unes rutines pautades a casa; al matí aixecar-se,

...

Descargar como (para miembros actualizados) txt (22 Kb)
Leer 12 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com