Apuntes resumidos articulos infancia
Enviado por Marina Clavel Arboli • 2 de Noviembre de 2022 • Resumen • 1.203 Palabras (5 Páginas) • 42 Visitas
Apunts resumits articles
Primerament m’agradaria introduir una sèrie de idees que es comenten en el segon article que he escollit, que ens parla sobre la desaparició de la infància segons Postman. Aquest diu que un dels elements clau que la sustenta és la televisió, el colapsament de la jerarquia de la informació i les categories de “nen” i “adult”. Aquests tres elements es relacionen de la següent forma: el fet que la televisió mostri indiscriminadament qualsevol tipus d’informació, fa que la diferencia entre nens i adults s’esborri; tots, indistintament de la seva edat, accedeixen a la informació que la televisió ofereix.
Segons aquest, els efectes de la tecnologia en la cultura i la combinació de cultura i televisió comporta a una transformació completa de la cultura. La tecnologia, i en aquest cas la televisió, no és simplement una eina més de comunicació. Diu: "Així és com funciona la tecnologia dels mitjans de comunicació. Una nova tecnologia no afegeix ni treu res. Ho canvia tot "(Postman, 1996: 31).
La televisió té l'efecte d'eliminar la línia que separa els nens dels adults, per l'accés indiferenciat que tenen els infants a la informació. Aquesta accessibilitat es facilita bàsicament, diu Postman, per tres raons: la televisió no requereix major instrucció per ser entesa, no porta informació complexa i no segrega a l'audiència.
Seguint aquesta lògica, és possible dir que la divisió entre infància i adultesa desapareix en tant que la televisió el que fa és co-çar a obrir secrets, deixar que els nens accedeixin a informació que abans era només per a adults; la televisió fa públic el que anteriorment era privat (Postman, 1994: 83).
Això porta una conseqüència profunda per la cultura, que pot ubicar-se al centre de la problemàtica: "The idea of shame is diluted and demystified" (Postman, 1994: 85) .4 És a dir: el problema que els nens accedeixin a certa informació no és només una qüestió cognitiva, sinó que té conseqüències sobre els paràmetres que ells fan servir per actuar, com podem observar clarament en la fotografia que he escollit.
Encara que si que és cert que, en relació al que se'ns diu en el primer article, hem de tenir clar que la televisió és un mitjà que contacta amb la vida en temps real i que ens mostra amb claredat la nostra societat i que mereix tant seguiment com crítiques per part dels ciutadans que la consumeixen. I és que, la televisió és abans que res, una narradora insubornable i un mirall fidedigne del que som en realitat, però també mostra els nostres somnis i els nostres fracassos.
A més a més ens diu que els adults sempre es queixen dels joves i els acusen de no ser com ells. I per sort, com bé diu el text, és així, no son igual que ells i les generacions renoven persones i comportaments e idees. Els joves d’avui en dia no som pitjors que els adults, simplement som diferents i utilitzem el nostre propi llenguatge a la hora de comunicar-nos amb la vida que ens ha tocat viure. És un error pensar que per no ser com els adults som pitjors i que la solució passa per imposar-nos els seus criteris i costums.
Al final, un dels conceptes més essencials per aprendre és la curiositat de l’alumne i la oferta audiovisual que les generacions actuals tenim al nostre abast ha democratitzat com mai fins ara l’accés a les idees. I fer-ho és, sens dubte, un estímul extraordinari per a tot aquell que vulgui trobar coneixement. Perquè ara l’oferta està a l’abast de tothom.
Gràcies a aquesta oferta tan enriquida per les noves tecnologies, les generacions joves estem molt més dotades que les anteriors per a viatjar per una societat que té qualsevol lloc del mon, qualsevol persona o qualsevol iniciativa, a l’abast d’un simple botó en un ordinador. La tecnologia audiovisual i la televisió formen part essencial d’ella, son un trampolí cap a una societat més amplia que la que van tenir els nostres pares i avis, no un problema. D’aquí que qualsevol posicionament ha de partir d’aquest anàlisis previ i no de la demonització del mitjà com a quelcom negatiu intrínsecament.
...