Ara Pacis
Enviado por tonitresal • 3 de Diciembre de 2014 • 1.038 Palabras (5 Páginas) • 264 Visitas
Documentació:
Autor: desconegut
Comitent: Senat romà en honor d’August.
Cronologia: 13-9 aC
Localització: Camp de Mart, al Palazzo Fiano (Roma)
Context històric:
Aquest altar correspon a l’època d’August. Després de l’assassinat de Juli Cèsar, que l’havia declarat el seu hereu, va formar part del segon triumvirat amb Marc Antoni i Lèpid, dels quals es va desfer posteriorment. Quan va tenir el poder absolut va rebre els títols de imperator, august, pontífex maximus. Va dirigir la lluita contra els asturs, càntabres i els pobles germànics. Va conquerir la conca del Danubi i va proporcionar a l’Imperi una època de pau i esplendor cultural “Pax Augusta”, amb una total falta de llibertat.
El Senat romà va votar la construcció d’un altar que es devia dedicar a la “pax augusta”, en el Camp de Mart, per celebrar el triomf d’August a la Gàl.lia i a Hispània. L’optimisme que succeeix als moments obscurs de les guerres civils es converteixen en simpatia i agraïment cap a l’emperador. La voluntat d’August de restablir l’antic ordre romà sembla no tan sols imposar-se a escala política, sinò també al pla cultural amb l’afloriment de les activitats literàries i de les realitzacions artístiques, que presenten un caràcter unitari sorprenent.
La religió oficial divinitzarà l’emperador després de mort i serà adorat per tots els romans i els habitants de l’Imperi per la qual cosa es faran multitud d’estàtues d’August.
En aquesta època l’artista era valorat com un artesà, molts artistes procedien de Grècia donat que hi havia gran passió per l’art hel.lenístic i a més de portar obres escultòriques gregues també importaven artistes grecs com a esclaus.
Al segle XVI es descobriren molts fragments de l’Ara Pacis i foren adquirits pels Mèdici. Malgrat la seva importància no els van relacionar amb l’Ara Pacis d’August. Serà al segle XX quan després de diverses excavacions arqueològiques, l’any 1938 es va inaugurar el monument reconstruït, tal com és avui dia.
ANÀLISI DELS ELEMENTS FORMALS
Elements formals:
Material: marbre de Carrara
Tècnica: talla
Forma: baix relleu
Textura: polida
Dimensions: 11,60m x 10,65 x 3,68m (alt)
Combinatòria dels elements
Es tracta d’un recinte murat rectangular amb dues portes monumentals que s’obren en els dos costats i amb un altar al centre per sacrificar animals. Tot el conjunt està alçat sobre un pòdium força alt, un pedestal esglaonat. Els baixos relleus decoren les parets exteriors i interiors del monument; a l’interior amb relleus monumentals separats per pilastres amb canelobres vegetals i garlandes; a la part exterior els relleus es troben disposats a dos nivells: l’inferior amb fulles i acants, cignes, serps, gripaus i rèptils; el superior un fris figurat distribuït en grups: a) els dos frisos externs laterals decorats amb la desfilada en una processó de la família imperial i de funcionaris de l’Estat romà; b) els quatre relleus al.legòrics que flanquegen per l’exterior les dues portes (relleus al.lusius a Enees, Ròmul, Tellus o Terra ).
La composició segueix la tradició del relleu commemoratiu, superposant diferents nivells en el relleu. La sensació de profunditat s’aconsegueix engrandint les figures o objectes més propers a l’obsevador
...