Banc Central Europeu
Enviado por marztine • 21 de Mayo de 2013 • 775 Palabras (4 Páginas) • 375 Visitas
El banc central europeu
Al 1993 s’elabora la UEM amb el fi de crear una unio monetaria, aquesta esta composta pel BCE i el SEBC.
Des del tractat de roma s’estableix una cooperacio monetaria i es tras el fracas del informe Werner quan es crea la UEM, mes tard es crea el IME i per ultim el BCE al 1998.
El BCE te la sede a Francfort, es considera institucio de la UE, te autonomía financera i gaudeix de personalitat jurídica propia. Aquest esta inmers en un conunt institucional més ampli: el SEBC, l’unio d’aquests dos formen el “eurosistema”. El BCE te capacitat per dictar reglaments, decisions, recomanacions i dictamens,a més té un important poder sancionador, pero l’alcans del seu poder normatiu limita amb: el principi d’atribucio de competencies i els ambits materials en els que el BCE pot elaborar reglaments. El BCE respecta el principi d’independencia (institucional, funcional, personal, financera i de gestio interna) que suposa un conflicte al considerar-se com un déficit democratic, per aixo hi han tres mecanismos que permiteixen a les autoritats politiques exercir un cert control sobre l’activitat del BCE: el president del consell i un membre de la comisio poden participar en les reunions del consell de govern del BCE, el BCE deu presentar una serie d’informes periodics sobre les seues activitats i el president del BCE presenta un informe anual davant el parlament. Les actuacions (totes les de naturalessa obligatoria emanats d’aquesta institucio) i omisions del BCE están subjectes a la revisio i interpretacio del TJUE i la UE no respon a les actuacions del BCE, ja que les consequencies les asumeix ell asoles.
El SEBC esta compost per el BCE i pels bancs centrals. Els seus principis són de jerarquía i descentralitzacio, careix de personalitat jurídica encara que segueix el principi d’unitat d’accio. Els organs del BCE són al mateix temps els organs del SEBC:
-consell de govern (compost pel comite executiu I pels governadors dels bancs centrals nacionals dels estats) adopter les orientacions I decisions necessaries per garantir el compliment de les funcions del SEBC I formular la politica monetary de la Unio
-comite executiu (compost per un president, un vicepresident I quatre membres mes) posar en practica la política monetaria d’acord amb les orientacions i decisions adoptades pel consell del govern impartint les instruccions necesaries als bancs centrals nacionals, preparar les reunions del consell de govern i la gestio ordinaria
-consell general (compost pel president I vicepresident del BCE I pels governadors de tots el bancs centrals nacionals dels estats membres) establir un foro de cooperacio que permetisca mantener vinculats a la política monetaria de la unio als estats membres acollits a una excepcio i desenvolupar les funcions que abans realitzava el IME.
Els seus objectius son:
-mantenir l’estabilitat
...