COMENTARI DE TEXTOS LITERARIS
Enviado por Maryna Prybora • 19 de Mayo de 2016 • Apuntes • 475 Palabras (2 Páginas) • 154 Visitas
COMENTARI DE TEXTOS LITERARIS
- Consideracions prèvies
El comentari de text concentra en una obra o fragment tots els punts de vista que poden relacionar-se amb la condició poètica.
En la redacció d’un comentari s’ha d’evitar la divagació. El comentari no consisteix en repetir allò que ha dit l’autor, ni en convertir el text en un pretext per a fer un assaig , sinó que el comentari ha de referir-se a dades concretes que l’alumne ha d’identificar en l’obra objecte d’estudi mitjançant una terminologia precisa i rigorosa.
La redacció d’un comentari ha de fer-se ordenadament. L’expressió correcta, l’ús precís de la terminologia i la distribució ordenada de cada una de les parts del comentari contribueixen a augmentar-ne la qualitat.
- Comprensió del text
Llegir el text les vegades que faci falta fins arribar a la total comprensió del text , si cal utilitzant el diccionari per entendre tots els mots.
- Localització del text
Aquesta feina comporta establir el període, l’època, el moviment i la data a la qual pertany el text, i qui n’és l’autor.
- Anàlisi de la forma
Determinar a quin gènere literari i subgènere pertany el text. Si està escrit en prosa o en vers. Si és en prosa cal analitzar quina és la forma d’expressió :narració, descripció, diàleg... Si és en vers cal veure quina és la forma (dècima, sonet, quartets...), nombre de síl·labes per vers i estructura de la rima, i quina és la construcció del poema, descripció, diàleg, exposició d’idees o de sentiments, narració d’un fet o acumulació d’imatges.
- Resum de l’argument
Sintetitzar en poques paraules el desenvolupament de l’acció o els sentiments que expressa l’autor, és a dir, explicar què passa en el text. Es pot explicar també si el text està o es pot dividir en parts argumentals, quin és el to o la perspectiva del text (irònic, humorístic, dramàtic, optimista, sarcàstic...) i si hi apareixen personatges ( jo i tu poètics en el cas d’un text poètic) .
- Tema i època literària
A partir del resum de l’argument s’ha d’extreure quin és el tema del text, quina és la idea central que sintetitza la intenció de l’autor. Aquesta idea central s’ha de relacionar amb el moviment literari al qual pertany l’obra i l’autor i amb l’època històrica en què va ser escrit el text. S’han de buscar en l’obra les característiques més destacades o tòpics del moviment literari i exemplificar-les amb fragments o versos del text. El mateix s’ha de fer amb l’època històrica.
...