Debate- Sintesis
Enviado por Tomás García Vázquez • 16 de Abril de 2016 • Apuntes • 922 Palabras (4 Páginas) • 121 Visitas
A continuació farem una síntesi de totes les idees i fils de conversa sorgits al debat virtual després de la visualització de l’ audiovisual Treball en entorns virtuals: timeline. Aquest debat virtual l’estructuraven quatre apartats:
1. Actitud
2. Comunicació
3. Conciliació
4. Tasques
1 ACTITUD
El primer apartat a ressaltar és el de l’ actitud. En ell podem extreure les següents conclusions d’ acord a les aportacions i fils de conversa duts a terme al debat:
- Crida la atenció que a l’ inici del debat, durant les primeres aportacions, molts dels participants van referir-se al següent terme, compromís. És a dir, que cada individu hi ha d’ adquirir una responsabilitat envers el treball en grup.
- Un dels temes importants que es van tractar al debat va ser el de la sinceritat i/o transparència. Es pensa que per tal d’ establir sinergies entre els integrants de l'equip, ha de fluir la comunicació amb claredat.
- També podem llegir en diverses ocasions el terme de respecte. Aquest respecte aniria dirigit cap al grup, cap al tema a tractar i cap a un mateix. Si s’ aconseguís aquest respecte entre tots els integrants de l'equip, afavoriria la cohesió i el rendiment del mateix.
- Es fa relació a conceptes com “actitud positiva” o “actitud creativa” a l’ hora de procedir dins del grup. Són punts forts a l’ hora de produir un treball de qualitat.
- Es va tocar un tema que va generar un fil que tenia com a protagonista a l’ empatia. Empatia i assertivitat havien de ser pilars bàsics en un entorn de treball virtual. Molts dels participants hi van estar d’ acord sobre aquest tema.
- Els participants del debat també van coincidir en termes com voluntat i esforç durant les seves intervencions. S’ ha de treballar amb dedicació i tenacitat per obtenir resultats òptims durant el desenvolupament d’ un projecte.
- Es parla també sobre la comprensió i l'ajuda envers els companys. És a dir, que si un integrant no pot assolir la seva feina a temps, es pugui parlar per repartir-la entre els altres companys.
- Per acabar, cal destacar la paraula cohesió com a factor important dins d’ un grup.
2 COMUNICACIO
En aquest apartat tractarem la comunicació envers als integrants d’ un equip en un entorn virtual:
- Consideren important el fet de comunicar-se fàcilment, de poder consensuar totes les decisions mitjançant un mètode assembleari.
- Un fil de conversació a destacar va ser el que tractava la distància. S’ argumentava que per tal d’ equilibrar el dèficit de contacte personal, s’ havia de reforçar la telecomunicació entre nosaltres.
- Un altre fil de conversació important al debat va ser el de la comunicació regular i respectuosa dins d’ un projecte digital. Molts participants van estar d’ acord amb aquest concepte.
- Fan referència al brainstorming o feedback, relacionant a aquests conceptes amb la comunicació d’ un grup.
- Va sorgir un interessant fil de conversa que tractava sobre el respecte, en el qual exposaven conceptes que ja s’ havien tractat anteriorment al debat envers el respecte. Un participant del debat va penjar un vídeo que tractava sobre aquest tema.
- Per finalitzar l’ apartat de la comunicació, ressaltar que els participants van trobar necessari que cada integrant del grup faci un exercici de introspecció abans de fer una intervenció, intentant trobar la millor formula per compartir el nostre missatge.
3 CONCILIACIO
El següent apartat tracta sobre la conciliació i aquestes són les conclusions extretes durant el debat virtual:
- Es considera com a fonamental que cada membre d’ un equip planifiqui i s’ organitzi correctament per tal de treballar regularment i estructuradament durant el projecte.
- També es tracta durant un fil la sinceritat com a eina indispensable, per tal de comunicar al grup una hipotètica dificultat per part d’ algun membre del grup respecte a la seva responsabilitat dins del projecte.
- Durant el debat també es fa referencia a eines de planificació com calendaris i telecomunicacions.
- Per acabar, cal ressaltar que també es fa referencia al fet de reconèixer quines són les nostres limitacions i les nostres prioritats, i segons aquestes, distribuir la feina d’ una forma equitativa.
4 TASQUES
El següent i ùltim apartat desenvolupat al debat virtual tracta sobre les tasques dins d’ un treball en un entorn virtual. Aquestes són les conclusions extretes:
- S’ exposa que s’ ha de fer un bon repartiment de tasques d’ acord a les nostres potencialitats.
- S’ origina un intercanvi d’ impressions positives i negatives en referencia al fet d’ establir una persona dins del grup que s’ ocupi d’ organitzar i delegar envers els altres companys.
- Es parla de preferències. És a dir, que cada integrant del grup pugui establir quins són els seus punts forts per tal d’ organitzar cada part del projecte d’ acord amb les habilitats de cadascú.
- La paraula flexibilitat es pot llegir en moltes intervencions. Exposen que s’ ha de flexibilitzar el repartiment de feina segons la tipologia de la mateixa. Si un membre no és tan regular com un altre pel que fa a disponibilitat, se li troba una tasca que no tingui tanta exigència com una altra.
- També podem llegir intervencions que fan referencia a la cooperació, solidaritat o ajudar-se. S’ ha d’ intentar cercar en tot moment l’ equilibri i en cas de què sigui necessari, fer una aportació extra per tal de compensar la mancança d’ algun altre membre.
- Es tracta el tema del lideratge i s’ arriba a posar en dubte la possibilitat de desenvolupar aquest esperit de lideratge en un entorn no presencial.
- S’ hi han d’ establir sistemes organitzatius per planificar la feina entre tots els membres de l'equip.
CONCLUSIONS
...