Desenvolupament: Creixement de l’individu
Enviado por Michael_Jackson • 25 de Octubre de 2014 • 2.442 Palabras (10 Páginas) • 154 Visitas
Índex
1. Introducció................................................................................................3
2. Desenvolupament......................................................................................3
2.1. Acció comunitària...............................................................................3
2.2. Dimensions del desenvolupament comunitari..................................4
2.3. Tècniques i metodologies....................................................................5
2.4. Fases.....................................................................................................5
2.5. Objectius i principis generals.............................................................6
2.6. Els actors..............................................................................................7
3. Conclusions...................................................................................................7
1.Introducció
Desenvolupament: Creixement de l’individu. Es un procés continu de transformació i canvis. Ha de ser continu.
Comunitat: Conjunt d’individus, éssers humans que tenen elements comuns entre si. Comparteixen un espai o territori comú.
Entenem per al desenvolupament comunitari “un seguit d’accions/intervencions socials que apunten a millorar la qualitat de vida de les persones i la cohesió social de les comunitats (pag 7 mod 9)”. Es important aquest desenvolupament per a que el poble o comunitat evolucioni de manera positiva per als seus ciutadans.
Creiem que es important per tal de començar a analitzar el text de Bolivia, “experiencias significativas, transformadoras y liberadoras”, “basadas en la educación integral comunitaria”, tenir clar el concepte abans esmentat, per tal de saber si aquest desenvolupament es porta a terme amb aquest projecte.
La idea principal del projecte que ens presenta el text, es el canvi en l’educació per tal de millorar els mètodes d’aprenentatge, a partir d’unes germanes de la companyia de Maria, per seguir les línies educatives de Fe i Alegria i del Carisma de la congregació. S’havien detectat les necessitats de canviar el mètode educatiu, ja que no era del tot positiu per als infants.
Es això positiu per a millorar el desenvolupament comunitari? Estem segures de que si. Per a que una població pugui evolucionar, la seva educació es molt important, i que els nens tinguin els majors recursos possibles per millorar els seus coneixements.
“L’element mes important que ens aporta la idea de desenvolupament comunitari es el canvi de perspectiva sobre el que es una comunitat(pag 8 mod 9)”, i es el que volien fer en aquest poble, ajudar als infants que tenen problemes d’aprenentatge per tal de millorar les seves capacitats.
El desenvolupament comunitari l’entenem com a procés i també com a resultat. Per una banda, com a procés, ja que es un conjunt d’activitats o esdeveniments amb una línia en el temps per tal de millorar-les habilitats de les persones, i com a resultat, ja que a partir dels canvis realitzats, canviaran les conductes de les persones i institucions, i haurem obtingut un resultat.
Això es lo que es volia aconseguir amb aquest projecte a Bolívia. El procés seria el canvi que s’adopta a l’educació i a ajudar als nens que tenen mes dificultats, per tal d’obtenir uns resultats: aconseguir que els nens no tinguin dificultat a l’escola i puguin millorar el seu aprenentatge.
2. Desenvolupament
2.1. Acció comunitària
Abans hem parlat del desenvolupament comunitari, referint-nos a ell partint d'un doble eix: com a procés i també com a resultat. Ara convé parlar de que no es possible dur a terme aquest procés ni aconseguir uns resultats sense que existeixi una acció comunitària que faci de guia del desenvolupament comunitari.
Aquesta acció comunitària pot ser de dos tipus, encara que referint-nos al text de “EXPERIENCIAS SIGNIFICATIVAS, TRANSFORMADORAS Y LIBERADORAS”, BASADAS EN LA EDUCACIÓN INTEGRAL COMUNITARIA veiem que predomina una acció comunitària del tipus 2[ ] la qual es produeix des de dins de la comunitat: "Todos nos implicamos en los procesos de cambio. Se fomenta una participación de todos los estamentos de la U.E. y de la población: Dirección, Profesorado, estudiantes, padres de familia, autoridades: educativas, sindicales y políticas." (pp. 5)
També veiem que l'acció comunitària està orientada en funció de dos objectius generals establerts: desenvolupar en els alumnes amb dificultats d'aprenentatge les capacitats que els permetin pensar i reflexionar com la resta, i formació continua per als professor perquè aquests canviïn la seva forma d'educar.
Així podem dir que és una acció comunitària intencional i que permet "crear contextos favorables per al desenvolupament i apoderament de les persones i de les comunitats" (Mòdul 9, pp.15) gràcies a tenir uns objectius definits per saber què em de treballar i una metodologia marcada per saber com hem de treballar, basada en la participació i en la integració de la comunitat en el projecte educatiu.
2.2. Dimensions del desenvolupament comunitari
Partint de la base que "el desenvolupament comunitari reapareix en escena vinculat al canvi social i polític" (Mòdul 9, pp.17) és important remarcar que avui dia on la globalització i les seves polítiques internacionalitzades tenen el major pes a la nostra societat cal tornar a situar la comunitat com la base en la recerca de solucions i proposta de millores.
Una societat que reaccioni davant l'efecte homogeneïtzador i que estigui basada en una democràcia més participativa, on els individus "adquieran características de liderazgo y sean personas críticas a fin de ser constructores de una sociedad más justa y equitativa." (pp.3) i gràcies als projectes de desenvolupament comunitari podem donar un gran pas endavant per millorar aquesta situació.
També convé destacar l'important valor educatiu que proporciona el desenvolupament comunitari. En el text ens trobem que els objectius es fixen per aconseguir que l'educació a Bolívia no sigui tan tradicional ja que els professors no han pogut estudiar d'una manera creativa i crítica, i els pares han sigut educats de forma molt exigent i de vegades amb càstigs físics.
Gràcies a un canvi en l'educació, permet que els alumnes amb problemes estiguin més recolzats, que els que viuen en un medi rural tinguin les mateixes oportunitats que la resta, i que els professor
...