ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Història de la creació de Cacaolat


Enviado por   •  29 de Noviembre de 2016  •  Trabajo  •  2.075 Palabras (9 Páginas)  •  307 Visitas

Página 1 de 9

Història de la creació de Cacaolat

Cacaolat va ser patentat per l’empresari làctic Joan Viader Roger al desembre de l’any 1931, esdevenint el primer batut de cacau fabricat industrialment a tot el món.

Cacaolat és un batut de llet i cacau que es ven ja preparat

La idea del producte va néixer a partir del tast d’una beguda artesanal que en Joan Viader i el seu pare, Marc Viader Bas, ho van fer a Hongria. Marc Viader era el propietari de la granja Viader de Cardedeu i gerent de la fàbrica Letona.

Al Juny de 1933 surten les primeres ampolles. Les vendes es tripliquen en tres anys. La producció es a aturar entre 1936 i 1950 perquè van bombardejar la fàbrica i també degut a la falta d’abastiment de cacau de qualitat a la postguerra.

L’any 1974, desprès d’un intent fallit d’expansió a Madrid, la família Viader es veu obligada a vendre l’empresa Cacaolat a Clesa, que ja era propietària de Letona. La productora làctia impulsa el consum de Cacaolat al País Valencià i a la resta de l’estat. Al mateix temps que augmenta la publicitat per donar a conèixer el producte en les seves àrees de referència.

Al 2001 l'empresa va ser comprada per la multinacional italiana Parmalat i, des de 2007, va passar a mans de Nova Rumasa.

L’any 2009, Nova Rumasa va anunciar que escindiria Cacaolat de Clesa perquè passés a ser una marca independent, amb la intenció que cotitzés en borsa.

L'administració concursal de Clesa va posar a la venda el 95% de les accions de Cacaolat per un import de 20 milions d'euros com a mínim, que es van pagar en efectiu. El jutge mercantil número 6 de Madrid va autoritzar als administradors a posar en marxa el procés d'adjudicació.

Nova Rumasa va haver de fer un concurs de creditors, fet que va obligar al jutjat mercantil número 6 de Barcelona a posar la marca de nou en venda.

Una aliança entre la catalana Damm i Cobega, es va fer amb la marca amb una compra per 130 milions d'Euros. Els nous propietaris van prometre traslladar la fabricació del conegut batut a la seva antiga fàbrica de Santa Coloma de Gramenet i on va estar activa a partir de l’any 2013.El seu director general actual és Francesc Lluch.

A partir de juliol de 2013, s’ha posat en marxa el  nou Centre Productiu Grupo Cacaolat S.L a Santa Coloma de Gramenet on s’ubica la moderna fàbrica que produeix Cacaolat i Letona així com el centre logístic i la seu corporativa.


Fundadors de Cacaolat

Marc Viader Bas

Marc Viader Bas va néixer a Cardedeu l’any 1879, i va morir el 21 de juliol de 1954, amb 75 anys. Va ser un empresari català del sector lleter.[pic 1]

Va iniciar la seva relació amb el sector làctic treballant com a empleat a la Granja Comas del carrer Xuclà de Barcelona. Al 1910 va aconseguir dirigir aquest negoci que va ser l’inici d’una pròspera activitat comercial que el va portar a comprar sis granges més abans de l’any 1936.

Al 1925 va participar en la fundació de S.A.Letona de la qual en va ser l’accionista majoritari. El 1931 va posar al seu fill Joan Viader Roger al front d’aquesta empresa.

Va fundar a Cardedeu la Granja Model que porta el seu nom, dissenyada per l'arquitecte Manuel Joaquim Raspall, a qui es deu també la remodelació de la Torre Viader.

Va estar casat amb Matilde Roger Canals amb on va tindre sis fills.

Joan Vider Roger

Joan Viader Roger va néixer a Barcelona l’any 1906 i va morir l’any 1976. Va ser un empresari del sector làctic català, fill de Marc Viader Bas.

Joan Viader amb tan sols 25 anys es va fer càrrec de la direcció d’aquesta empresa l’any 1931, encara que va fer un breu parèntesi per la guerra civil espanyola, fins a 1964.[pic 2]

Arran de les seves experiències durant un viatge de negocis per Hongria, va descobrir la possibilitat del cacau barrejat amb llet i sucre per a l'obtenció d'un batut.

El desembre de 1931 va patentar al seu nom el procediment i la marca Cacaolat.

El nou producte va començar a comercialitzar-se el juny de 1933 i va constituir el primer batut industrial de les seves característiques al món.

Cacaolat va obtenir un èxit extraordinari i va ser ràpidament imitat per altres productores de Catalunya, com Sali o Marinette. El 1936 va fer donació de la marca i de les patents que l'emparaven al seu pare, Marc Viader.

El setembre de 1964 Joan Viader va abandonar la direcció de Letona i poc temps després va adquirir la Central Lechera Española de Santa Coloma de Gramenet, on hi va elaborar una marca de vida efímera, Cacaollet.


Clesa

Clesa és una empresa dedicada als productes làctics. La companyia és va crear a Burgos en 1943 i actualment pertanyia l’Agrupació de Cooperatives Làcties S.L, amb totes les seves instal·lacions a Galicia.

L'origen de l'empresa es troba en una explotació agropecuària de Lerma, coneguda com Bascones, que proveïa de llet a la ciutat de Burgos en la dècada de 1920. 

La companyia va donar el salt a tot el país en 1943, quan a partir d'aquesta empresa es crea Clesa. En 1954 aconsegueix instal·lar una seu a Madrid, i en 1961 el grup fundador de Celebusa s'incorpora a l'empresa.

En 1978 es fa amb el control de la marca catalana Letona, que al seu torn era propietària de Cacaolat.

L'any en 1998 és adquirida pel grup italià Parmalat  i l’any 2000 Clesa compra l'empresa de gelats Royne. Però els problemes financers del grup van provocar una crisi en l'empresa espanyola en perdre al seu principal valedor. 

En 2007, el grup Nova Rumasa pertanyent a José María Ruiz-Mateos compra tota l'empresa i tots els seus actius, amb la intenció d'expandir el seu negoci alimentari.

En 2010, a causa del tancament del crèdit per part dels bancs, s'ha vist obligada a l'emissió de pagarés a un interès per sobre del mercat. Per evitar la suspensió de pagaments, el propietari va demanar una moratòria de quatre mesos per renegociar el deute amb els seus creditors.

A la fi de maig de 2011 Clesa va entrar en concurs de creditors. El jutge va decidir llavors apartar a la família Ruiz-Mateos de la gestió, en considerar que havien adoptat decisions empresarials perjudicials per al patrimoni de l'empresa. 

En 2012 Agrupació Cooperativa Làctica, SL, (Acolact), que integren Feiraco i altres nou cooperatives gallegues, va adquirir la factoria de Clesa en Caldas de Reyes, especialitzada en la producció de iogurts i postres, on va reprendre la seva activitat al juliol de 2012 amb trenta treballadors.[pic 3]

...

Descargar como (para miembros actualizados) txt (13 Kb) pdf (443 Kb) docx (366 Kb)
Leer 8 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com