“LOS DOCENTES EN UNA CURVA DE APRENDIZAJE”
Enviado por Laura Pueyo • 14 de Noviembre de 2021 • Trabajo • 761 Palabras (4 Páginas) • 140 Visitas
LAURA PUEYO NAVARRO
PROCESSOS I CONTEXTOS EDUCATIUS
“LOS DOCENTES EN UNA CURVA DE APRENDIZAJE”
COMENTARI CRÍTIC
El capítol del llibre “Sobre el aprender y el tiempo que requiere. Implicaciones para la escuela” dels autors Louise Stoll, Fink Dean i Earl Lorna tracta principalment sobre l’aprenentatge dels docents, tants els que exerceixen la professió actualment com dels futurs docents.
El text consta de varies parts: El fet que l’aprenentatge dels docents ha de ser continu, el que els futurs docents han de tenir en compte per a exercir de mestres i les eines que es tenen a l’abast per avançar en l’aprenentatge. A continuació exposaré les diferents parts del text i finalment faré una reflexió personal.
Partint que la definició d’aprenentatge, de l’Institut d’Estudis Catalans, és “l’acció d’aprendre” és a dir, “el procés pel qual un individu o una col·lectivitat adquireixen coneixements, habilitats, trets o pautes culturals, com el llenguatge, els prejudicis, les normes, les creences, les regles de conducta” segons el text, els docents tenen la responsabilitat d’anar-se reciclant i formant al llarg de la seva vida laboral, els aprenentatges clau per aquests mestres són els esmentats en el següent quadre.
[pic 1]
Il·lustració 1: Les 7 característiques a tenir en compte com a docent
La formació constant és imprescindible en el dia a dia dels docents, ja que es van produint canvis en l’entorn i aquests s’han d’anar adaptant per a poder oferir la millor educació als infants i joves de l’aula. Aquesta formació ha de basar-se en comprendre l’aprenentatge, és a dir, nodrir-se d’aprenentatge constantment ja que és la base.
Per altra part, conèixer els continguts, tenir un coneixement profund de la seva disciplina. Respecte a comprendre la pedagogia, refereix a saber aplicar els coneixements a l’aula per a poder millorar l’aprenentatge dels infants.
També han de treballar la comprensió emocional, els docents necessiten aprendre a llegir les respostes emocionals dels infants, així com, saber gestionar les pròpies emocions i observar com aquestes influeixen a la docència i a l’ aprenentatge. Com a exemple clar d’aquest tema, una mestra un dia em va dir una frase que ho reflexa: “No es pot treballar ni a 40 de febre ni a 40 de tristor”, és a dir, les nostres emocions es reflexen en les nostres accions per aquest fet és molt important saber gestionar-les dins de l’aula.
Pel que fa als fonaments del canvi, els mestres han de saber el futur que ve, és a dir, el futur probable per acompanyar als infants en aquest procés i preparar-los per a determinats canvis, per tant, el docent haurà de ser flexible i saber adaptar-se.
Fent referència al nou professionalisme, l’aprenentatge és tant a fora i com a dins de l’escola, i s’ha de tenir en compte, i treballar de manera multidisciplinar si s’escau.
Per acabar, trobem el metaaprenentatge, els docents han de trobar el que motiva, el que dificulta, i com es sent a l’estar a la corba de l’aprenentatge.
...