ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

La Llengua Catalana Als Mitjans De Comunicació


Enviado por   •  22 de Marzo de 2012  •  430 Palabras (2 Páginas)  •  548 Visitas

Página 1 de 2

No ens equivoquem

Mirar al voltant, pensar, reflexionar, seguir uns models de conducta. Vivim controlats en tot moment i actuem segons el que veiem. Aquestes accions van determinant el tipus de persona o de personatge que ens toca representar en aquesta vida, una autèntica comèdia controlada, principalment, pels mitjans de comunicació. Com si de monstres es tractessin, parlem d’ells, sovint, amb rebuig pel fet de tenir, aquests, l’etiqueta de manipuladors. Però això és un tema a part. No ens preguntarem, ara, si ho són o no ho són. Però, el que sí que farem és preguntar-nos si aquests mitjans d’informació actuen de manera correcta pel que fa a l’ús de la llengua catalana (tot i que també podríem fer una reflexió respecte a qualsevol altra llengua).

El fet de trobar-nos una falta d’ortografia, una mala construcció sintàctica o algun altre tipus d’incorrecció en algun mitjà de comunicació escrit no ens ha de sorprendre per res. Errors de picatge, distraccions dels periodistes, correctors deficients o potser pura ignorància per part dels redactors? Doncs, sincerament, jo no ho sé. Del que estic segur és que no es fa un bon ús del català. Però no tan sols als diaris, és a dir, a la premsa escrita, sinó que, sovint, també podem sentir barbarismes lingüístics i aberracions en l’ús del català en els mitjans orals com la ràdio o la televisió. Llavors, com volem que els joves d’avui dia escriguin de manera correcta si, a part del polèmic ús del Messenger, allò que veuen o llegeixen, sovint, es troba ple d’incorreccions? És un tema complicat i de difícil solució.

És cert que no s’hauria de permetre, però també és cert que aquesta situació es pot veure des d’una altra òptica molt més optimista, encara que tots els puristes de la llengua hi estiguin en contra. En resum, aquesta nova visió és la que tenen diaris com El Punt o el Diari de Girona. Acostumen a fugir de construccions complexes plenes de pronoms i guionets, moltes vegades feixugues per la lectura. Això és negatiu? Quin és el principal objectiu dels mitjans de comunicació? Informar? I com ho ha de fer? De manera directa, clara i entenedora fent servir la llengua viva? I això ha d’implicar una mala escriptura o l’ús de castellanismes? Com deia el cantant de Jarabe de Palo: “Depende...”.

Però, senyors, no ens equivoquem. El fet d’utilitzar, per exemple, castellanismes no ha de ser tan greu. Això enriqueix la llengua, ja que a mesura que la paraula es va popularitzant, aquesta acaba adaptant-se al català. El tema de l’ortografia ja és més greu...

...

Descargar como (para miembros actualizados) txt (3 Kb)
Leer 1 página más »
Disponible sólo en Clubensayos.com