ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Magisterio


Enviado por   •  14 de Octubre de 2014  •  6.774 Palabras (28 Páginas)  •  150 Visitas

Página 1 de 28

Una ciutat sostenible

Índex

0. Introducció

1. A l’actualitat

1.1. Fonts d’energia elèctrica

1.1.1. Centrals de cicle combinat (tèrmiques)

1.1.1.1. Centrals tèrmiques de biomassa

1.1.2. Centrals nuclears de fissió

1.1.3. Centrals eòliques

1.1.4. Centrals hidràuliques

1.1.5. Centrals d’energia solar

1.1.6. Energia Geotèrmica

1.2 Actuals formes de transport a les ciutats

1.2.1. Motor dièsel

1.2.2. Motor d’explosió

1.2.3. Motor híbrid

1.2.4. La pila d’hidrogen

1.2.5. Motor elèctric

1.2.6. Vehicles sense motor

2.Requeriments per una ciutat més neta

2.1. Aplicació d’aquests requeriments a Barcelona/Catalunya/Espanya

3.Anàlisi de ciutats sostenibles

3.1. Masdar

3.1.1. Introducció

3.1.2. Obtenció d’energia

3.1.3. Característiques de la ciutat

3.1.4. Avantatges de la ciutat

3.1.5. Inconvenients de la ciutat

3.2. Tianjin

3.2.1. Introducció

3.2.2. Obtenció d’energia

3.2.3. Característiques de la ciutat

3.2.4. Avantatges de la ciutat

3.2.5. Inconvenients de la ciutat

3.3. Sarriguren

3.2.1. Introducció

3.2.2. Obtenció d’energia

3.2.3. Característiques

3.4. Conclusions

4. Possibilitats de cara un futur.

5. Explicació de conceptes

5.1. Fred solar

5.2. Digestió anaeròbica

5.3. Materials sostenibles

5.4. Punts quàntics

6. Bibliografia

0.Introducció

0.1. Objectius del treball

L’objectiu del treball es trobar la forma de reduir les emissions a l’atmosfera principalment produïdes per la contaminació en el transport i en la producció d’energia en les grans ciutats.

També interessa saber quines característiques compleixen les ciutats sostenibles d’arreu del mon i quines característiques d’aquestes podrien ser aplicables a les grans ciutats del món com Barcelona

1. A l’actualitat, a Barcelona.

A continuació analitzarem les diverses possibilitats elegint quines d’elles són les més apropiades. En molts moments agafarem Barcelona com a exemple, però es pot aplicar a moltes de les ciutats del món. Un 75% de les emissions són produïdes a les ciutats, per tant, aquestes són el principal focus de contaminació del món.

També cal tenir en compte que les fonts d’energia no renovables són finites, i s’estima que en uns 50 anys s’esgotarà el gas, en 30 el petroli i en uns 230 el carbó. A més a més, la major part d’aquests combustibles provenen d’altres països, el qual crea una/ dependència que en casos de guerra o altres situacions complicades, podria significar una falta de recursos al país.

Quant al consum energètic, l’any 1999, a Barcelona és basa principalment en l’energia que prové de centrals nuclears (49%). També destaca amb un 23% el gas natural i amb un 18% els combustibles líquids. La resta pertanyen a formes minoritàries i un 5% són renovables

Actualment, el percentatge de renovables ha augmentat significativament, com podrem veure més endavant.

Però, com podem veure al gràfic següent, el consum a Barcelona, i a moltes ciutats, està repartit gairebé equitativament entre transport, consum humà i industria i comerç.

Centrant-nos en el transport, poc més d’un 9% del consum és produït pel transport públic, mentre que un 30% és associat al transport amb camions i un 60% al transport d’humans en cotxes i motos

1.1. Actuals fonts d’energia elèctrica

1.1.1. Centrals tèrmiques

Centrals no renovables que cremen diversos tipus de combustibles fòssils per generar energia. De cara a un model sostenible aquest sistema d’obtenció d’energia es descarta totalment ja que emet gasos contaminants directament.

El funcionament d’aquest tipus de centrals es basa en la crema del combustible a la cambra de combustió. Aquesta combustió genera calor que serveix per escalfar l’aigua d’un circuit tancat que s’evaporarà i accionarà una turbina, que connectada a un generador elèctric, produirà electricitat. El vapor d’aigua tornarà a l’estat líquid al condensador, on hi ha un segon circuit d’aigua que entra freda i s’escalfarà per permetre que es condensi el vapor.

Una central gran que produeixi uns 9.000 GW/h té un preu d’uns 600 milions d’euros (potència de 1200 MW). A l’AMB (Àrea Metropolitana de Barcelona) n’hi ha tres, la de cicle combinat del Besos (800 MW, 360 milions d’euros), la tèrmica del Besos, (859 MW, 436 milions d’euros) i la del Port de Barcelona (850 MW, 500 milions d’euros) i al llarg de Catalunya bastantes més.

1.1.1.1. Centrals tèrmiques de biomassa

Aquest tipus de centrals cremen matèria orgànica per escalfar l’aigua necessària per fer girar una turbina que permetrà la producció d’energia. Tot i que sovint són considerades com a renovables, ja que el CO2 que produeix la seva crema queda compensat amb el que ha produït al llarg de la seva vida, és cert que hi ha emissions secundaries, com per exemple del transport de la biomassa, que no queden compensades i per tant, hi ha més emissió que no pas absorció de CO2.

1.1.2 Centrals nuclears de fissió

Tipus de central no renovables, però que no emeten cap tipus de gas d’efecte hivernacle a l’atmosfera, però els residus radioactius emeten radiacions molt perjudicials durant gran quantitat d’anys. Tenint això en compte, no és la millor de les opcions però no contamina directament a l’atmosfera, i si la seguretat és l’adequada, els residus poden no ser un problema.

El funcionament d’aquestes centrals es basa en un triple circuit. L’aigua del primer circuit és escalfada per la fissió dels àtoms radioactius que hi ha al reactor. Aquest circuit d’aigua, al generador de vapor, escalfarà el circuit secundari, i l’aigua d’aquest, transformada en gas, permet que s’accioni la turbina que generarà energia. El vapor d’aquest segon circuit es refrigerarà amb l’aigua del tercer, que sovint s’acaba emetent a l’atmosfera sortint de les torres de refrigeració en forma de vapor d’aigua.

A Catalunya hi ha la central d’Ascó I i II, amb una potència de més de 2000 MW i la de Vandellós II

1.1.3 Centrals eòliques:

Forma d’energia obtinguda a partir de la força del vent. És una energia renovable,

...

Descargar como (para miembros actualizados) txt (45 Kb)
Leer 27 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com