Practica De Constitucional
Enviado por nana15 • 24 de Abril de 2013 • 1.180 Palabras (5 Páginas) • 205 Visitas
JORNADA 35 ANYS DE LA CONSTITUCIÓ, 30 ANYS DE L’ESTATUT D’AUTONOMIA: TEMES PENDENTS.
CONFERÈNCIA. “La crisi financera en la UE: respostes i ¿solucions?”
Prof. Dr. Antonio Bar Cendón.
"La crisi produïda en la unió europea es tracta d'una crisi que avarca una part financera, política i també econòmica. A més, esta és la mateixa que està produint una divisió entre els països depenent el seu nivell econòmic (nord i sud) però a més també pels valors democràtics (est i oest) . Per tant no és només el fet de que tenim un conjunt de crisi en diferents sectors sinó que a més la pròpia unió europea està patint una separació dins, el que porta a una situació de tensió i desequilibri. No obstant això, si mirem i analitzem les seues dades podem arribar a la diferents conclusions: el posicionament econòmic com a unió europea és un dels actualment; s'ha garantint un estat de pau i tranquil•litat; i a més la UE és l'entitat que més contribueix pel que fa al desenrotllament."
El major problema de la crisi europea va sorgir amb la fallida del Banc Europeu en el 2008. Si a açò li sumem la situació econòmica en què va entrar Grècia amb el bisell dels seus informes, la crisi dels altres països europeus -França, Itàlia i Espanya-, obtenim a hores d'ara un sentiment d'inestabilitat, inseguretat i desconfiança. Cal afegir que uns dels majors problemes de la Unió Europea és que no disposa d'un banc propi i públic sinó que tot es du a terme per mitjà d'una via privada. A més al no ser públic no es pot proporcionar diners a països amb problemes sinó que tan sols es pot prestar estos diners.
Deixant de costat els problemes econòmics, que no són pocs, cap mencionar que hi ha problemes estructurals pel que fa a la UE: el dret de la unió europea no està fonamentat en l'interés de la unió com a tal, sinó en els interessos dels estats que la formen, per tant s’afavoreix als estats no a la Unió; la competència de la majoria de les matèries és compartida no és exclusiva de la Unió, amb la qual cosa s'afavorirà a l'estat en si. A més del "abuso" per part dels Estats, els quals s'aprofiten del finançament que cobrix la UE en assumptes que no en la pràctica no li corresponen.
Un altre problema que sorgeix és que la UE no pot crear la seua pròpia política econòmica sinó que està sorgeix de la unió i l'acord de tots els estats, heus ací una altra mostra de supremacia estatal front la UE.
En definitiva, podem deduir una perceptible debilitat en el govern de la unió produït pels problemes estructurals, econòmics i jurídics que està té. La qüestió que hem de plantejar-nos és la següent: Tenim solucions?
Per a poder trobar la resposta a esta pregunta hem de dur a terme diverses reformes, començant amb que donar a la UE el lloc que legítimament els correspon per mitjà de l'establiment d'un banc públic propi, per exemple.
CONFERÈNCIA. “El reconeixement dels drets en seu estatutària.”
Profa. Dra. Remedio Sánchez Ferriz.
Durant els anys hem passat d'una època inicial d'implicació i interès social cap a al sector públic, a una època d'indiferència social i total cap este tema i ara a un examen estricte i crític cap al nostre sistema econòmic, polític i les nostres competències.
La nostra crítica ha arribat a qüestionar la monarquia, les comunitats autònomes, l'estat autonòmic, al sistema parlamentari i inclús al nostre propi estat de dret. El problema de hui en dia és que no es pot parlar del nostre estat i analitzar-ho únicament dónes d'un punt de legalitat
...