ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

¿QUÈ VOL DIR EDUCAR?


Enviado por   •  6 de Octubre de 2022  •  Ensayo  •  1.197 Palabras (5 Páginas)  •  62 Visitas

Página 1 de 5

QUÈ VOL DIR EDUCAR?

La educación no cambia el mundo, cambia a las personas que van a cambiar el mundo - Paulo Freire

L’educació és un dels principals valors que ens envolta des que naixem: dins l’entorn familiar, l’entorn social, escolar… Aquest, va configurant el nostre ser, fins convertint-nos en les nostres creences individuals. Moltes vegades, parlem de l’educació sense informació i entendre molt bé de què tracta o, si més no, centrant-nos en una idea antiquada. Però, si ens endinsem una mica més a fons, observem que el món de l’educació és molt ampli i que tan sols és l’arrel de tot el tronc i ramificacions que en sorgeixen: pedagogia, sociologia, psicologia, filosofia… Per tant, què vol dir educar?

Educar, del llatí ducere, significa guiar o conduir dins del coneixement. Aquest, és un dels factors més importants per avançar tan individualment com en societat, ja que enriqueix el coneixement de tots i totes. Per tant, podem dir que l’educació és un dret necessari, ja que obre les portes del saber i consolida una base segura i sana en la civilització.

Com tot el que ens envolta, els processos educatius han evolucionat al llarg dels anys, gràcies a les innovacions pedagògiques i als seus professionals, els quals no han deixat d’investigar-la. La pedagogia platònico-tradicional ve impulsada per l’església, qui ha tingut les plenes competències de l’educació durant molts segles. Aquesta, té l’objectiu de desenvolupar les capacitats individuals per a assolir el perfeccionament, caracteritzat per valors catòlics, els quals potencien la desigualtat social. Avui en dia, encara s’observa aquest plantejament metodològic en moltes escoles, però, per sort, trobem a grans pedagogs qui han lluitat per crear pedagogies innovadores i alternatives envers la platònico-tradicional: Anton Semionovich Makarenko (1888-1939) amb la pedagogia marxista, Francesc Ferrer i Guàrdia (1859-1909) amb la pedagogia llibertària, les pedagogies actives i l’Escola Nova de Maria Montessori (1870-1952), Céléstin Freinet (1896-1966) i John Dewey (1859-1952), així com les pedagogies personalistes o crítiques de Lorenzo Milani (1923-1967) i Paulo Freire (1921-1997).

Les tasques educatives són molt importants, ja que els éssers humans som animals educands, és a dir, un animal que ha de ser educat per créixer i definir-se en allò que és i allò que està per fer. Aquest procés està en constant evolució, mai no es deixa d’aprendre i és important que així sigui, ja que una societat que no s’educa no pot arribar a ser una societat sana on regnin els valors de respecte i llibertat. Per tant, és important harmonitzar el procés individual i el col·lectiu, establint perspectives a curt, mitjà i llarg termini.

Aquesta educació prové del nostre entorn familiar i s’ha de tenir en compte que cada un té uns valors i creences diferents, per tant no és igual per a tothom. Durant la infància, la responsabilitat d’educar la té la família, però no podem oblidar que gran part del dia el passen a l’escola, així que aquesta té un gran impacte en la seva educació (encara que l’educació escolar sigui institucionalitzada, hem de tenir en compte els seus valors i el paper dels docents).

Referent als i les mestres, el seu paper és de gran rellevància i de màxima entrega, és a dir, és una feina vocacional. Aquest, no es basa simplement a ensenyar els continguts adjuntats en el currículum escolar, sinó que és molt més complex. Per mi, el seu paper ha de ser d’acompanyament, respectant cada ritme evolutiu i donant eines i bases als infants perquè aprenguin desenvolupant valors tan essencials per viure en societat com l’autonomia, la

...

Descargar como (para miembros actualizados) txt (7 Kb) pdf (47 Kb) docx (10 Kb)
Leer 4 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com